Халал Јадење и пиење: Исламскиот закон за исхрана

Халал Јадење и пиење: Исламскиот закон за исхрана
Judy Hall

Како и многу религии, исламот пропишува збир на упатства за исхрана што треба да ги следат неговите верници: Општо земено, исламскиот закон за исхрана прави разлика помеѓу дозволените храна и пијалоци ( халал ) и оние кои се забранети ( харам ). Овие правила служат за поврзување на следбениците заедно како дел од кохезивна група и, според некои научници, тие исто така служат за воспоставување единствен исламски идентитет. За муслиманите, правилата за исхрана на дозволената и забранетата храна се прилично едноставни за следење. Правилата за тоа како се убиваат животните со дозволена храна се покомплицирани.

Исто така види: Ангели: Суштества на светлината

Исламот дели многу заедничко со јудаизмот во однос на правилата за исхрана, иако во многу други области, Куранскиот закон е фокусиран на воспоставување разлики меѓу Евреите и муслиманите. Сличноста во законите за исхрана веројатно е наследство од сличното етничко потекло на овие аврамски религиозни групи.

Халал: Храна и пијалок што се дозволени

На муслиманите им е дозволено да јадат она што е „добро“ (Куран 2:168) - односно храна и пијалоци идентификувани како чисти, чисти, здрави , хранлив и пријатен по вкус. Во принцип, сè е дозволено ( халал ) освен она што е конкретно забрането. Под одредени околности, дури и забранетата храна и пијалок може да се консумираат без консумирањето да се смета за грев. За исламот, „законот на неопходност“ дозволува да се случат забранети дела доколку не се остварливиалтернатива постои. На пример, во случај на можно гладување, би се сметало за негрешно да се консумира инаку забранета храна или пијалок доколку нема халал.

Харам: Забранета храна и пијалоци

На муслиманите им е наложено од нивната религија да се воздржуваат од јадење одредена храна. Се вели дека ова е во интерес на здравјето и чистотата, и во послушност кон Аллаховите правила. Во Куранот (2:173, 5:3, 5:90-91, 6:145, 16:115), следната храна и пијалоци се строго забранети ( харам ):

  • Мртво месо (т.е. труп на веќе умрено животно - кое не е заклано со правилен метод).
  • Крв.
  • Свинско месо (свинско).
  • Опојни пијалоци. За набљудувачите муслимани, ова вклучува дури и сосови или течности за подготовка на храна кои може да вклучуваат алкохол, како што е соја сос.
  • Месо од животно што е жртвувано на идоли.
  • Месо од животно кое умрело од струен удар, давење или тапа сила.
  • Месо од кое диви животни веќе јаделе.

Правилно колење на животните

Во исламот се посветува големо внимание на начинот на кој животните се одземаат за да се обезбеди храна, бидејќи во исламскиот традиција, животот е свет и човек мора да убива само со Божја дозвола, за да ја задоволи својата законска потреба од храна.

Исто така види: Како ангелите чувари ги штитат луѓето? - Ангелска заштита

Муслиманите го колат својот добиток со сечење на грлото на животнотона брз и милостив начин, рецитирање „Во името на Бога, Бог е Голем“ (Куран 6:118–121). Животното не треба да страда на кој било начин и не треба да го гледа сечилото пред колење. Ножот мора да биде остар брич и без каква било крв од претходното колење. Целата крв на животното мора да се исцеди пред да се конзумира. Месото подготвено на овој начин се нарекува забихах , или едноставно, халал месо .

Овие правила не важат за рибите или другите извори на месо во вода, кои сите се сметаат за халал. За разлика од еврејските диететски закони, во кои само водниот живот со перки и лушпи се смета за кошер, исламскиот закон за исхрана ги гледа сите форми на воден живот како халал.

Комерцијално подготвено месо

Некои муслимани ќе се воздржат од јадење месо ако не се сигурни како тоа било заклано, без да знаат дека животното било убиено на хуман начин. Тие, исто така, му даваат важност на животното што е правилно искрварено, бидејќи во спротивно не би се сметало за здраво за јадење.

Сепак, некои муслимани кои живеат во претежно христијански земји имаат мислење дека може да се јаде комерцијално месо (освен свинско месо, се разбира) и едноставно да се изговара Божјето име во моментот кога се јаде. Ова мислење се заснова на Куранскиот ајет (5:5), кој вели дека храната на христијаните и Евреите е дозволена храна за муслиманите да ја консумираат.

Се повеќе, главна рекламапакувачите на месо воспоставија процеси на сертификација за да се уверат дека нивната храна е во согласност со исламските правила за исхрана. На ист начин како што еврејските потрошувачи можат да ја идентификуваат кошер храната во бакалот, исламските потрошувачи можат да најдат соодветно заклано месо означено како „халал сертифицирано“. Со оглед на тоа што пазарот на халал храна зазема 16 проценти од целокупното снабдување со храна во светот и се очекува да расте, сигурно е дека халал сертификацијата од комерцијалните производители на храна ќе стане постандардна практика со текот на времето.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Huda. „Халал и Харам: Исламските закони за исхрана“. Научи религии, 29 октомври 2020 година, learnreligions.com/islamic-dietary-law-2004234. Худа. (2020, 29 октомври). Халал и Харам: Исламските закони за исхрана. Преземено од //www.learnreligions.com/islamic-dietary-law-2004234 Huda. „Халал и Харам: Исламските закони за исхрана“. Научете религии. //www.learnreligions.com/islamic-dietary-law-2004234 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.