Премин на реката Јордан Водич за проучување на Библијата

Премин на реката Јордан Водич за проучување на Библијата
Judy Hall

Преминувањето на реката Јордан беше клучен настан во историјата на Израел. Исто како што преминот на Црвеното Море ја смени положбата на Израел од ропство во слобода, минувајќи низ реката Јордан во Ветената земја, го трансформираше Израел од скитничка орда во воспоставена нација. На луѓето реката им изгледаше како непремостлива пречка. Но, за Бога, тоа претставуваше одлучувачка пресвртница.

Прашање за размислување

Џошуа бил понизен човек кој, како и неговиот ментор Мојсеј, сфатил дека не може да ги исполни прекрасните задачи пред него без целосна зависност од Бога. Дали се обидуваш да правиш сè со своја сила или научивте да се потпирате на Бог кога животот станува тежок?

Преминување на реката Јордан Краток преглед на приказната

Чудесната приказна за преминувањето на Јордан Ривер се одвива во Џошуа 3-4. Откако скитале во пустината 40 години, Израелците конечно се приближиле до границата на Ветената земја во близина на Ситим. Нивниот голем водач Мојсеј умрел, а Бог му ја префрлил власта на наследникот на Мојсеј, Исус Навин.

Пред да ја нападне непријателската земја Ханаан, Исус Навин испратил двајца шпиони да го извидат непријателот. Нивната приказна е раскажана во приказната за Раав, проститутката.

Џошуа им наредил на луѓето да се посветат со тоа што се мијат себеси, својата облека и воздржувајќи се од секс. Следниот ден, тој ги собрал половина милја зад ковчегот назавет. Тој им рекол на левитските свештеници да го однесат ковчегот до реката Јордан, која била надојдена и предавничка, преливајќи ги нејзините брегови со топење на снег од планината Хермон.

Штом свештениците влегоа со ковчегот, водата престана да тече и се натрупа на куп, 20 милји северно во близина на селото Адам. Бил отсечен и на југ. Додека свештениците чекаа со ковчегот на средината на реката, целата нација премина на суво.

Господ му заповеда на Исус Навин да има 12 мажи, по еден од 12-те племиња, да земат камен од центарот на коритото на реката. Околу 40.000 луѓе од племињата на Рувим, Гад и полуплемето на Манасија први преминале, вооружени и подготвени за битка.

Откако сите преминаа, свештениците со ковчегот излегоа од коритото на реката. Веднаш штом беа безбедни на суво, водите на Јордан се нафрлија. Џошуа ги зел 12-те камења што ги донеле и ги ставил во споменик. Тој ѝ кажа на нацијата дека тоа е знак за сите народи на земјата дека Господ Бог ги разделил водите на Јордан, исто како што го разделил Црвеното Море во Египет.

Тогаш Господ му заповеда на Исус Навин да ги обрежи сите луѓе, што тој го направи, бидејќи тие не беа обрежани за време на скитниците во пустината. После тоа, Израелците славеа Пасха, а напрестанала маната која ги хранела 40 години. Тие јадеа плодови од ханаанската земја.

Освојувањето на земјата требаше да започне. На Исус Навин му се јави ангелот кој командуваше со Божјата војска и му кажа како да победи во битката кај Ерихон.

Исто така види: Лорд Хануман, Бог на Хинду мајмуните

Животни лекции и теми

Бог сакал Израел да научи важни лекции од чудото на преминувањето на реката Јордан. Прво, Бог покажал дека е со Исус Навин како што бил со Мојсеј. Ковчегот на заветот бил Божјиот престол или живеалиште на земјата и централниот дел на приказната за преминувањето на реката Јордан. Буквално, Господ прв влегол во опасната река, покажувајќи ја својата улога како заштитник на Израел. Истиот Бог што отиде со Исус Навин и со Израелците во Јордан е со нас денес:

Кога ќе поминете низ водите, јас ќе бидам со вас; и кога ќе поминеш низ реките, тие нема да те изметат. Кога одите низ огнот, нема да бидете изгорени; пламенот нема да те запали. (Исаија 43:2, NIV)

Второ, Господ откри дека неговата чудесна сила ќе им овозможи на луѓето да го победат секој непријател со кој се соочуваат. Поголемиот дел од годината, реката Јордан беше широка околу 100 стапки и длабока само три до десет метри. Меѓутоа, кога преминале Израелците, тој бил во фаза на поплава, излевајќи од своите корита. Ништо освен моќната Божја рака не можеше да го раздели и да го направи безбедно за неговиот народкрстот. И ниеден непријател не може да ја победи Божјата моќна моќ.

Речиси целиот народ на Израел, кој го видел преминувањето на Црвеното Море при нивното бегство од Египет, умрел. Разделувањето на Јордан ја засили Божјата љубов кон оваа нова генерација.

Преминувањето во ветената земја, исто така, претставуваше прекин со минатото на Израел. Кога престанало секојдневното снабдување со мана, тоа ги принудило луѓето да ги победат своите непријатели и да ја покорат земјата што Бог им ја наредил.

Преку крштевањето во Новиот завет, реката Јордан е поврзана со преминување во нов живот на духовна слобода (Марко 1:9).

Клучни библиски стихови

Исус Навин 3:3–4

„Кога ќе го видите ковчегот на заветот на Господа, вашиот Бог, и Левитски свештеници, носејќи го тоа, вие треба да се иселите од вашите позиции и да го следите. Тогаш ќе знаете по кој пат да одите, бидејќи никогаш досега не сте биле вака“.

Исус Навин 4:24

Исто така види: Идеи за муслимански имиња за машки деца А-З

„Тој [Бог] го направи ова за да знаат сите народи на земјата дека раката Господова е моќна и така што можеш секогаш да се плашиш од Господа, твојот Бог.“

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. „Водич за проучување на Библијата преку реката Јордан.“ Learn Religions, 5 април 2023 година, learnreligions.com/crossing-the -jordan-river-bible-story-700081. Zavada, Jack. (2023, 5 април). Премин на реката Јордан, водич за проучување на Библијата. Преземено од//www.learnreligions.com/crossing-the-jordan-river-bible-story-700081 Завада, Џек. „Премин на реката Јордан, водич за проучување на Библијата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/crossing-the-jordan-river-bible-story-700081 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.