Приказната за Свети Валентин

Приказната за Свети Валентин
Judy Hall

Свети Валентин е заштитникот на љубовта. Верниците велат дека Бог работел во текот на својот живот за да направи чуда и да ги научи луѓето како да ја препознаат и искусат вистинската љубов.

Исто така види: Апостол Јаков - Првиот што умрел во маченичка смрт

Овој познат светец, италијански лекар кој подоцна станал свештеник, го инспирирал создавањето на празникот Денот на вљубените. Тој беше испратен во затвор за правење свадби за парови во време кога новите бракови беа забранети во антички Рим. Пред да биде убиен затоа што одбил да се откаже од својата вера, тој испратил љубовна белешка на детето на кое му помагал да го подучува, ќерката на неговиот затворски чувар, и таа белешка на крајот доведе до традиција на испраќање честитки за вљубените.

Доживотен

Непозната година на раѓање, умрел 270 н.е. во Италија

Празник

14 февруари

Заштитник на

Љубов, бракови, веридби, млади луѓе, поздрави, патници, пчелари, луѓе со епилепсија и бројни цркви

Биографија

Свети Валентин бил католички свештеник кој работел и како доктор. Живеел во Италија во третиот век од нашата ера и служел како свештеник во Рим.

Историчарите не знаат многу за раниот живот на Валентин. Тие ја откриваат приказната за вљубените откако тој почнал да работи како свештеник. Валентин стана познат по венчавките кои беа заљубени, но не можеа легално да се венчаат во Рим за време на владеењето на императорот Клавдиј II, кој ги забрани свадбите. Клаудиј сакаше да регрутирамногу мажи да бидат војници во неговата војска и мислеше дека бракот ќе биде пречка за регрутирање нови војници. Тој, исто така, сакаше да ги спречи неговите постоечки војници да се венчаат бидејќи мислеше дека бракот ќе ги одвлече од нивната работа.

Кога императорот Клаудиј открил дека Валентин прави свадби, го испратил Валентин во затвор. Валентин го искористи своето време во затвор за да продолжи да допира до луѓето со љубовта што тој рече дека Исус Христос му ја дал за другите.

Тој се спријателил со неговиот затворски чувар, Астериус, кој станал толку импресиониран од мудроста на вљубените што го замолил Валентин да и помогне на неговата ќерка Јулија со часовите. Јулија беше слепа и требаше некој да чита материјал за да го научи. Валентин стана пријател со Џулија преку неговата работа со неа кога таа дојде да го посети во затвор.

Исто така види: Дали астрологијата е псевдонаука?

На императорот Клаудиј му се допадна и Валентин. Тој понудил да го помилува Валентин и да го ослободи ако Валентин се откаже од својата христијанска вера и се согласи да ги обожава римските богови. Не само што Валентин одбил да ја напушти својата вера, туку и го охрабрил императорот Клавдиј да ја положи својата доверба во Христа. Верните избори на Валентин го чинеа живот. Царот Клаудиј бил толку разлутен од одговорот на Валентин што го осудил Валентин на смрт.

Првиот Валентин

Пред да биде убиен, Валентин напишал последна белешка за да ја поттикне Јулија да остане близу до Исус и даблагодарам што е негова пријателка. Тој ја потпишал белешката: „Од вашиот Валентин“. Таа белешка ги инспирираше луѓето да почнат да пишуваат свои пораки со љубов до луѓето на Денот на вљубените, 14-ти февруари, кој се слави на истиот ден кога Валентин беше маченик.

Валентин бил претепан, каменуван и обезглавен на 14 февруари 270 година. Луѓето кои се сеќавале на неговата љубов кон многу млади парови почнале да го слават неговиот живот и тој станал сметан за светец преку кој Бог работел на помагајте им на луѓето на чудесен начин. До 496 година, папата Геласиј го одредил 14-ти февруари за официјален празник на вљубените.

Познати чуда на Свети Валентин

Најпознатото чудо што му се припишува на Свети Валентин се однесува на прошталната белешка што тој ја испратил на Јулија. Верниците велат дека Бог на чудесен начин ја излечил Јулија од нејзиното слепило за таа лично да може да ја прочита белешката на вљубените, наместо само некој друг да ѝ ја прочита.

Низ годините откако умре Валентин, луѓето се молеа за него да се посредува за нив пред Бога за нивните романтични животи. Бројни парови пријавиле дека доживеале чудесни подобрувања во нивните односи со момчињата, девојките и сопружниците откако се молеле за помош од Свети Валентин.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Приказна за Свети Валентин“. Учи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/st-valentine-патрон-светец-на-љубовта-124544. Хоплер, Витни. (2023, 5 април). Приказна за Свети Валентин. Преземено од //www.learnreligions.com/st-valentine-patron-saint-of-love-124544 Hopler, Whitney. „Приказна за Свети Валентин“. Научете религии. //www.learnreligions.com/st-valentine-patron-saint-of-love-124544 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.