Разбирање на религијата на телемата

Разбирање на религијата на телемата
Judy Hall

Телемата е комплициран збир на магични, мистични и религиозни верувања формирани во 20 век од Алистер Кроули. Телемитите може да бидат што било, од атеисти до многубошци, гледајќи ги инволвираните суштества како вистински ентитети или примарни архетипови. Денес е прифатен од различни окултни групи вклучувајќи ги Ордо Темплис Ориентис (О.Т.О.) и Аргентеум Аструм (А.А.), Орденот на Сребрената ѕвезда.

Потекло

Телемата се заснова на списите на Алистер Кроули, особено на Книгата на Законот, која му била диктирана на Кроули во 1904 година од Светиот ангел чувар наречен Ајвас. Кроули се смета за пророк, а неговите дела се единствените кои се сметаат за канонски. Толкувањето на тие текстови е оставено на поединечни верници.

Исто така види: Да не биде мојата волја, туку твојата: Марко 14:36 ​​и Лука 22:42

Основни верувања: Големото дело

Телемитите се стремат да се издигнат до повисоки состојби на постоење, обединувајќи се со повисоките сили и разбирајќи и прифаќајќи ја вистинската волја, нивната крајна цел и место во животот .

Исто така види: Огнена магија фолклор, легенди и митови

Законот на Телемата

„Прави што сакаш, ќе биде целиот закон“. „Ќе си“ овде значи да се живее по сопствена Вистинска Волја.

„Секој маж и секоја жена е ѕвезда“.

Секоја личност поседува уникатни таленти, способности и потенцијали и никој не треба да биде попречен да го бара своето вистинско Јас.

„Љубовта е закон. Закон според волјата“.

Секој човек е обединет со својата Вистинска Волја преку љубовта.Откривањето е процес на разбирање и единство, а не сила и принуда.

Еонот на Хорус

Живееме во добата на Хорус, дете на Изида и Озирис, кои ги претставуваа претходните векови. Добата на Изида беше време на матријархатот. Добата на Озирис беше време на патријархатот со религиозен акцент на жртвувањето. Возраста на Хорус е доба на индивидуализам, на детето Хорус што сам тргнува да учи и да расте.

Телемски божества

Трите најчесто дискутирани божества во Телема се Нуит, Хадит и Ра Хоор Куит, вообичаено поистоветени со египетските божества Изида, Озирис и Хорус. Овие може да се сметаат за буквални суштества, или можеби се архетипови.

Празници и прослави

  • Ритуали на елементите и празниците на времињата, кој се слави на рамноденици и солстиции
  • Празник за рамноденицата на боговите , пролетна рамноденица, прославување на основањето на Телема
  • Празникот за Првата ноќ на пророкот и неговата невеста, 12 август, славејќи го првиот брак на Кроули со Роуз Кели, која помогнала во неговите оригинални откритија.
  • <5 5>Празникот за три дена од пишувањето на Книгата на Законот, 8 - 10 април
  • Празникот за Врховниот ритуал, 20 март, Телемитската Нова Година.

Телемитите, исто така, обично слават значајни пресвртници во животот:

  • Празник за животот, за раѓање на дете.
  • Празникот заОган, за полнолетство на момче.
  • Празник за вода, за полнолетство на девојче.
  • Поголем празник за смртта, за спомен на оној кој умре.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Разбирање на религијата на телемата“. Учи религии, 3 септември 2021 година, learnreligions.com/thelema-95700. Бејер, Кетрин. (2021, 3 септември). Разбирање на религијата на телемата. Преземено од //www.learnreligions.com/thelema-95700 Beyer, Catherine. „Разбирање на религијата на телемата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/thelema-95700 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.