Огнена магија фолклор, легенди и митови

Огнена магија фолклор, легенди и митови
Judy Hall

Секој од четирите кардинални елементи - земја, воздух, оган и вода - може да се вклучи во магичната практика и ритуалот. Во зависност од вашите потреби и намери, може да се најдете повеќе привлечени кон еден од овие елементи, за да другите.

Поврзан со југ, огнот е прочистувачка, машка енергија и поврзан со силна волја и енергија. Огнот создава и уништува и ја симболизира плодноста на Бога. Огнот може да излечи или да наштети, и може да донесе нов живот или да го уништи старото и истрошеното. Во Тарот, Огнот е поврзан со оделото на стапче (иако во некои толкувања, тој е поврзан со мечеви). За кореспонденција на бои, користете црвена и портокалова за асоцијации за пожар.

Исто така види: Молитва за сестра ти

Ајде да погледнеме некои од многуте магични митови и легенди околу пожарот:

Огнени духови и засилувач; Елементарни суштества

Во многу магични традиции, огнот се поврзува со различни духови и елементарни суштества. На пример, саламандерот е елементарен ентитет поврзан со моќта на огнот - и ова не е вашиот основен градинарски гуштер, туку магично, фантастично суштество. Други суштества поврзани со огнот вклучуваат феникс - птицата која се запали до смрт, а потоа повторно се раѓа од сопствената пепел - и змејови, познати во многу култури како уништувачи кои дишат оган.

Магијата на огнот

Огнот е важен за човештвото од почетокот на времето. Тоа не беше само метод за готвење храна, тукутоа може да значи разлика помеѓу животот и смртта во студената зимска ноќ. Да се ​​запали оган во огништето беше да се осигура дека семејството може да преживее уште еден ден. Пожарот обично се гледа како малку магичен парадокс, бидејќи покрај неговата улога на уништувач, тој може да создава и регенерира. Способноста да се контролира огнот – не само да го искористиме, туку и да го користиме за да одговара на нашите потреби – е една од работите што ги одвојува луѓето од животните. Меѓутоа, според античките митови, тоа не било секогаш така.

Огнот се појавува во легендите кои се враќаат во класичниот период. Грците ја раскажале приказната за Прометеј, кој го украл огнот од боговите за да му го даде на човекот, што доведува до унапредување и развој на самата цивилизација. Оваа тема, за кражба на оган, се појавува во голем број митови од различна култура. Легендата за чироки раскажува за баба пајак, која украла оган од сонцето, го сокрила во глинен сад и им го дала на луѓето за да можат да видат во темнината. Еден хинду текст познат како Риг Веда ја раскажува приказната за Матаришван, херојот кој украл оган кој бил скриен подалеку од очите на луѓето.

Огнот понекогаш се поврзува со божества на измама и хаос – веројатно затоа што, иако можеби мислиме дека имаме доминација над него, на крајот, самиот оган е тој што е во контрола. Огнот често се поврзува со Локи, нордискиот бог нахаос и грчкиот Хефест (кој се појавува во римската легенда како Вулкан) богот на металопреработувачката обработка, кој покажува не мала количина на измама.

Оган и народни приказни

Огнот се појавува во голем број народни приказни од целиот свет, од кои многу се поврзани со магични суеверија. Во делови од Англија, обликот на пепелта што скокна од огништето често претскажуваше голем настан - раѓање, смрт или доаѓање на важен посетител.

На делови од Пацифичките острови, огништата ги чувале мали статуи на стари жени. Старицата, или мајката на огништето, го штитела огнот и спречила да изгори.

Самиот ѓавол се појавува во некои народни приказни поврзани со оган. Во делови од Европа, се верува дека ако огнот не гаси правилно, тоа е затоа што Ѓаволот демне во близина. Во други области, луѓето се предупредуваат да не фрлаат кори од леб во огништето, бидејќи тоа ќе го привлече Ѓаволот (иако нема јасно објаснување што би сакал Ѓаволот со изгорените кори од леб).

На јапонските деца им е кажано дека ако си играат со оган, ќе станат хронични влажни кревети – совршен начин да се спречи пироманија!

Германска народна приказна тврди дека никогаш не треба да се дава оган од куќата на жената во првите шест недели по породувањето. Друга приказна вели дека ако слугинката запали пожар од тиндер, таа треба да користи ленти од машки кошули какокрпа од женска облека никогаш нема да се запали.

Исто така види: Пеперутка магија и фолклор

Божества поврзани со огнот

Постојат голем број на богови и божици поврзани со огнот ширум светот. Во келтскиот пантеон, Бел и Бригид се огнени божества. Грчкиот Хефест е поврзан со ковачот, а Хестија е божица на огништето. За старите Римјани, Веста била божица на домаќинството и брачниот живот, претставена со пожарите во домот, додека Вулкан бил бог на вулканите. Исто така, на Хаваи, Пеле е поврзан со вулканите и формирањето на самите острови. Конечно, словенскиот Сварог е огнен здив од внатрешните области на подземјето.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Огнен фолклор и легенди“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/fire-element-folklore-and-legends-2561686. Вигингтон, Пети. (2023, 5 април). Огнен фолклор и легенди. Преземено од //www.learnreligions.com/fire-element-folklore-and-legends-2561686 Wigington, Patti. „Огнен фолклор и легенди“. Научете религии. //www.learnreligions.com/fire-element-folklore-and-legends-2561686 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.