Сент Рох заштитник на кучињата

Сент Рох заштитник на кучињата
Judy Hall

Св. Рох, заштитникот на кучињата, живеел од околу 1295 до 1327 година во Франција, Шпанија и Италија. Неговиот празник се слави на 16 август. Сен Рох, исто така, служи како светец-заштитник на ергени, хирурзи, лица со посебни потреби и луѓе кои биле лажно обвинети за злосторства. Еве еден профил на неговиот живот во вера и поглед на чудата на кучињата кои верниците велат дека Бог ги направил преку него.

Познати чуда

Рох на чудесен начин исцелил многу од жртвите на бубонската чума за кои се грижел додека биле болни, објавија луѓето.

Исто така види: Правило на три - Законот за трикратно враќање

Откако Рох самиот се заразил со смртоносната болест, тој за чудо се опоравил преку љубовната грижа на кучето кое му помогнало. Кучето често ги лижело раните на Рох (секогаш повеќе заздравувале) и му носело храна додека целосно не закрепне. Поради ова, Рох сега служи како еден од светците заштитници на кучињата.

На Рох му се припишуваат и разни лековити чуда за кучиња кои се случиле по неговата смрт. Луѓето ширум светот кои се молеле за посредување на Рох од небото барајќи од Бога да ги излечи нивните кучиња, понекогаш известиле дека нивните кучиња оздравеле потоа.

Биографија

Рох е роден (со црвен роден белег во облик на крст) од богати родители, а кога имал 20 години и двајцата умреле. Потоа го подели богатството што го наследи на сиромашните и го посвети својот живот за да им служи на луѓето вопотреба.

Додека Рох патувал наоколу и им служел на луѓето, наишол на многу болни од смртоносната бубонска чума. Тој, наводно, се грижел за сите болни луѓе што можел, и на чудесен начин излекувал многу од нив преку неговите молитви, допири и правејќи крстен знак над нив.

Самиот Рох на крајот се заразил со чума и сам тргнал во некоја шума за да се подготви да умре. Но, ловечкото куче на грофот го открило таму, и кога кучето ги лижело раните на Рох, тие за чудо почнале да зараснуваат. Кучето постојано го посетуваше Роч, му ги лижеше раните (кои постепено зараснуваа) и редовно носеше леб од Роч како храна за јадење. Рох подоцна се присетил дека и неговиот ангел чувар помогнал, насочувајќи го процесот на заздравување помеѓу Роч и кучето.

„Се вели дека кучето набавило храна за Рох откако светецот се разболел и бил ставен во карантин во дивината и напуштен од остатокот од општеството“, пишува Вилијам Фарина во својата книга Човекот пишува кучето .

Рох верувал дека кучето е дар од Бога, па затоа рекол молитви за благодарност до Бога и молитви за благослов за кучето. По некое време, Рох целосно се опорави. Грофот му дозволи на Роч да го посвои кучето што се грижеше со толку љубов за него бидејќи Роч и кучето развија силна врска.

Исто така види: Молитва за почината мајка

Рох беше помешан за шпион откако се врати дома во Франција, каде што се водеше граѓанска војна. Бидејќипоради таа грешка, Роч и неговото куче беа затворени по пет години. Во својата книга Животни на рајот?: Католиците сакаат да знаат! , Сузи Питман пишува: „Во текот на петте години што следеа, тој и неговото куче се грижеа за другите затвореници, а Свети Рох се молеше и ја споделуваше Речта Бог со нив до смртта на светителот во 1327 година. По неговата смрт следеа бројни чуда. Католичките љубители на кучиња се охрабруваат да побараат посредување од Свети Рох за своите сакани миленици. Свети Рох е претставен во статует во облека за аџии придружен со куче кое носи леб леб во устата“.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Свети Рох, заштитник на кучињата“. Научи религии, 25 август 2020 година, learnreligions.com/saint-roch-patron-saint-of-dogs-124334. Хоплер, Витни. (2020, 25 август). Сент Рох, заштитник на кучињата. Преземено од //www.learnreligions.com/saint-roch-patron-saint-of-dogs-124334 Hopler, Whitney. „Свети Рох, заштитник на кучињата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/saint-roch-patron-saint-of-dogs-124334 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.