Што е Бруја или Брујо во вештерство?

Што е Бруја или Брујо во вештерство?
Judy Hall

Повремено може да го слушнете зборот бруја или брујо што се користи во дискусии за магија и вештерство. Овие зборови се шпански по потекло и се користат во многу култури што зборуваат шпански во Латинска Америка и на Карибите за да се однесуваат на луѓе кои практикуваат вештерство. Бруја , со „а“ на крајот, е женската варијација, додека брујо е машко.

Како Бруја се разликува од вештерка или Викана

Вообичаено, зборот бруја или брујо се користи за да се примени на некој што практикува ниска магија , или дури и магии, во културен контекст. Со други зборови, современиот практичар на Вика или друга неопаганска религија може да не се смета за ​ бруја , но мудрата жена на работ на градот која нуди хекси и привлечност можеби е таква. Во принцип, тоа се смета за негативен термин, наместо за ласкав.

Практиката на Brujeria , која е форма на народна магија, обично вклучува шарм, љубовни магии, клетви, хекса и гатање. Многу практики се вкоренети во синкретичен спој на фолклор, традиционален хербализам и католицизам.

Брујас се познати по практикување и темна и светла магија. Така, на пример, ако исчезнат дете или животно, често се сомнева дека бруја ги оддалечила. Како резултат на тоа, родителите во некои области ги држат прозорците затворени ноќе поради страв од бруџи. Во исто време,сепак, ако не може да се најде главен медицински лек за некоја болест, може да се консултира бруја. Покрај тоа, некои традиции тврдат дека бруџите можат да ја променат својата форма, да нанесат клетви преку „злото око“ и на друг начин да ги користат своите моќи за добро или зло.

Современ феминизам Брујас и Бруја

Во 21 век, младите луѓе од латиноамериканско и африканско потекло почнаа да го враќаат своето наследство преку Брујерија. Во повеќето случаи, жените се тие кои се привлечени и ангажирани со модерната бруџерија, главно затоа што таа била (и потенцијално би можела да биде) единствен извор на моќ за жените кои живеат во општество во кое доминираат мажи. Според веб-страницата Remezcla.com:

Во музиката, ноќниот живот, визуелните уметности и повеќе, видовме пораст на самоидентификуваните бруџи; младите Латинци кои се обидуваат да го вратат културното табу и да го претворат во средство за зајакнување, гордо да ги претстават деловите од нивното наследство кои се отсечени од патријархалните или евроцентричните наративи.

Покрај упатувањето на Брујарија преку уметноста, неколку помлади луѓе ја истражуваат историјата, обредите и магијата на Брујарија. Некои почнуваат да вежбаат бруја, и релативно е лесно да се најдат лекции или да се вработи бруја, особено во латино заедниците.

Исто така види: Водич за проучување на библиска приказна Самсон и Далила

Santeria и Brujas

Практичарите на Santeria имаат многу заедничко со brujas и brujos. Сантерија е религија на Карибитеразвиен од луѓе со западно африканско потекло. Сантерија, што значи „обожување на светците“, има блиски врски со католицизмот и јорупските традиции. Практичарите на Santeria исто така може да развијат некои од истите вештини и моќи на бруја и брујо; конкретно, некои практичари на Сантерија се исто така исцелители кои користат комбинација од билки, магии и комуникација со духовниот свет.

Исто така види: Дознајте како хиндуизмот ја дефинира ДармаЦитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Што е Бруја или Брујо во вештерство? Научи религии, 28 август 2020 година, learnreligions.com/what-is-a-bruja-or-brujo-2561875. Вигингтон, Пети. (2020, 28 август). Што е Бруја или Брујо во вештерство? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-a-bruja-or-brujo-2561875 Wigington, Patti. „Што е Бруја или Брујо во вештерство? Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-a-bruja-or-brujo-2561875 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.