Што е Велигден? Зошто христијаните го слават празникот

Што е Велигден? Зошто христијаните го слават празникот
Judy Hall

Во неделата на Велигден, христијаните го слават воскресението на Исус Христос од мртвите по неговото распнување и погребување. Тоа е обично најпосетуваната неделна црковна служба во годината.

Што е Велигден?

  • Според Христијанското писмо (Исаија 53), Исус Христос е ветениот Месија и Спасител на светот.
  • Воскресението се однесува на Исус се враќа во живот (или воскреснал од мртвите) три дена по неговата смрт на крстот.
  • Христијаните веруваат дека кога Исус го положил својот живот на крстот, тој ја платил целосната казна за гревот со принесување совршена, беспрекорна жртва.
  • Подоцна, со воскреснувањето од мртвите, Господ ја победи моќта на гревот и смртта и им купи, за сите што веруваат во него, вечен живот во Христа Исуса.

Велигден во Библијата

Библискиот извештај за смртта на Исус на крстот, или распнувањето, неговото погребување и неговото воскресение, или подигање од мртвите, може да се најде во следните делови од Светото писмо : Матеј 27:27-28:8; Марко 15:16-16:19; Лука 23:26-24:35; и Јован 19:16-20:30.

Исто така види: Најсекси стихови во Библијата

Зборот „Велигден“ не се појавува во Библијата и не се спомнуваат рани црковни прослави на Христовото воскресение во Светото писмо. Велигден, како Божиќ, е традиција која се развила подоцна во црковната историја.

Како најсвечена и најистакната прослава на воскресението на Исус Христос, жално е штомногу Велигденски обичаи се мешаат со пагански здруженија и секуларна комерцијализација. Поради овие причини, многу христијански цркви избираат да го нарекуваат празникот Велигден едноставно како Ден на Воскресението.

Кога е Велигденската сезона?

Великиот пост е 40-дневен период на пост, покајание, умереност и духовна дисциплина во подготовка за Велигден. Во западното христијанство, средата пепел го означува почетокот на Великиот пост и сезоната на Велигден. Велигденската недела го означува крајот на Великиот пост и сезоната на Велигден.

Источните православни цркви го празнуваат Великиот пост, во текот на 6 недели или 40 дена пред Цветници, а постот продолжува во текот на Светата недела на Велигден. Постот за источните православни цркви започнува во понеделник и не се празнува пепел среда.

Света седмица

Неделата што претходи на Велигден се нарекува Света седмица. Светата недела започнува со Цветници, прославата на триумфалното влегување на Исус Христос во Ерусалим. На Велики четврток е комеморацијата на Тајната вечера кога Исус ја споделил пасхалната трпеза со своите ученици ноќта пред да биде распнат. Смртта на Исус со распнување се одбележува на Велики петок.

Кога е Велигден 2021 година?

  • 17 февруари - среда пепел
  • 28 март - Цветници
  • 1 април - Велики (Свет) четврток
  • 2 април - Велики петок
  • 4 април - Велигденска недела (западно христијанство - римокатоличко, англиканско причестување,Протестантски цркви итн.)
  • 2 мај - Православна Велигденска недела (Православно христијанство - Источни православни цркви)

Определување датум Велигден

Во западното христијанство, Велигденската недела може да падне некаде помеѓу 22 март и 25 април. Велигден секогаш се слави во неделата веднаш по пасхалната полна месечина.

Од деновите на раната црковна историја, утврдувањето на точниот датум на Велигден е прашање за континуирана расправа и има многу недоразбирања за тоа како се пресметува датумот на Велигден. Во суштината на работата лежи едноставното објаснување: Велигден е подвижен празник.

Најраните верници во црквата во Мала Азија сакале да го одржуваат Велигден во склад со еврејската Пасха, бидејќи смртта и воскресението на Исус се случиле веднаш по Пасхата. Следбениците сакаа Велигден секогаш да се слави по Пасхата. И, бидејќи еврејскиот празничен календар се заснова на сончевите и лунарните циклуси, секој празник е подвижен, а датумите се менуваат од година во година. На крајот, западните цркви решија да воспостават постандардизиран систем за одредување на датумот на Велигден користејќи табела со датуми на црковна полна месечина. Поради оваа причина, источните православни цркви обично го слават Велигден на различен ден од западните цркви.

Клучни библиски стихови за Велигден

Матеј 12:40

Исто така види: The Woman at the Well - Водич за проучување на библиска приказна

Закако што Јона беше три дена и три ноќи во стомакот на големата риба, така и Синот Човечки ќе биде три дена и три ноќи во срцето на земјата. (ESV)

1 Коринтјаните 15:3–8

Зашто ви го предадов како првобитно она што исто така го примив: Христос умре за нашите гревови во согласност со со Светото писмо, дека бил погребан, дека воскреснал на третиот ден според Писмото, и дека му се јавил на Кифа, а потоа на дванаесетте. Потоа им се јави на повеќе од петстотини браќа одеднаш, од кои повеќето се уште живи, иако некои заспаа. Потоа му се јави на Јаков, па на сите апостоли. Најпосле, како на едно ненавремено родено, ми се јави и мене. (ESV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Што значи Велигден за христијаните“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/what-is-easter-700772. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Што значи Велигден за христијаните. Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-easter-700772 Fairchild, Mary. „Што значи Велигден за христијаните“. Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-easter-700772 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.