Цитати на татковците-основачи за религијата, верата, Библијата

Цитати на татковците-основачи за религијата, верата, Библијата
Judy Hall

Никој не може да негира дека многу од основачите на Соединетите Американски Држави биле луѓе со длабоки религиозни убедувања засновани во Библијата и вера во Исус Христос. Од 56-те мажи кои ја потпишаа Декларацијата за независност, речиси половина (24) имаа семинарски или библиски дипломи.

Овие цитати на татковците-основачи за религијата ќе ви дадат преглед на нивните силни морални и духовни убедувања кои помогнаа да се формираат темелите на нашата нација и нашата влада.

16 цитати на татковците-основачи за религијата

Џорџ Вашингтон

1-ви претседател на САД

„Додека ние ревносно ги извршуваме должностите на добрите граѓани и војници, секако не треба да бидеме невнимателни кон повисоките должности на религијата. На истакнатиот карактер на Патриот, наша најголема слава треба да го додадеме поистакнатиот карактер на христијанинот.“

-- The Writings of Washington , стр. 342-343.

Џон Адамс

вториот претседател на САД и потписник на Декларацијата за независност

Исто така види: Што е празникот на посветувањето? Христијанско гледиште

„Да претпоставиме дека една нација во некој далечен регион треба да ја земе Библијата како единствена книга на законите, и секој член треба да го регулира своето однесување со прописите што се изложени таму! Секој член би бил обврзан во совеста, кон воздржаноста, штедливоста и индустријата; кон правдата, добрината и милосрдието кон своите ближни; и кон побожноста, љубовта и почитта кон Семоќниот Бог...Религија." Learn Religions, 5 април 2023 година, learnreligions.com/christian-quotes-of-the-founding-fathers-700789. Fairchild, Mary. (2023, 5 април). Цитати на татковците-основачи за религијата. Преземено од //www.learnreligions.com/christian-quotes-of-the-founding-fathers-700789 Fairchild, Mary. "Цитати на татковците-основачи за религијата." Научете религии. //www.learnreligions.com/christian-quotes -of-the-founding-fathers-700789 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирај цитатКаква еутопија, каков рај би бил овој регион."

-- Дневник и автобиографија на Џон Адамс , том III, стр. 9.

„Општите принципи, врз кои отците постигнаа независност, беа единствените принципи во кои можеше да се обедини тој прекрасно собрание на млади господа, а овие принципи можеа да бидат наменети само од нив во нивното обраќање, или од мене во мојот одговор. . И кои беа овие општи принципи? Јас одговарам, на општите принципи на христијанството, во кои сите овие секти беа обединети: И општите принципи на англиската и американската слобода...

„Сега ќе се обврзам дека тогаш верувам, а сега верувам, дека тие општи принципи на христијанството се исто толку вечни и непроменливи, како што е постоењето и својствата на Бога; и дека тие принципи на слободата се исто толку непроменливи како човечката природа и нашиот земски, световен систем."

-Адамс го напиша ова на 28 јуни 1813 година, извадок од писмо до Томас Џеферсон.

Томас Џеферсон

Третиот претседател на САД, изготвувач и потписник на Декларацијата за Независност

„Бог кој ни даде живот ни даде слобода. И дали слободите на една нација може да се сметаат за сигурни кога ќе ја отстраниме нивната единствена цврста основа, убедувањето во главите на луѓето дека овие слободи се од Дарот Божји?Да не се нарушуваат туку со Неговиот гнев?Навистина, јас треперам за мојата земја кога размислувам за тоаБог е праведен; дека Неговата правда не може да спие вечно..."

-- Белешки за државата Вирџинија, Прашање XVIII , стр. 237.

„Јас сум вистински христијанин - односно ученик на учењето на Исус Христос.“

-- The Writings of Thomas Jefferson , стр. 385.

Џон Хенкок

Првиот потписник на Декларацијата за независност

„Отпорот кон тиранијата станува христијанска и социјална должност на секој поединец. ... Продолжете цврсто и, со соодветно чувство за вашата зависност од Бога, благородно бранете ги правата што ги дал небото и никој не смее да ни ги одземе.“

-- Историја на Соединетите Американски Држави , том II, стр. 229.

Бенџамин Френклин

Потписник на Декларацијата за независност и Уставот на Соединетите држави

„Еве го мојот Символ. Верувам во еден Бог, Создателот на Универзумот. Дека Тој управува со него со Својата Промисла. Дека Тој треба да се поклонува.

„Дека најприфатливата услуга што му ја даваме е да им правиме добро на неговите други деца. Дека душата на човекот е бесмртна и ќе биде третирана со правда во друг живот, почитувајќи го нејзиното однесување во овој Овие ги земам како основни точки во секоја здрава религија и ги сметам како и вие во која било секта што ќе се сретнам со нив. Мислам дека системот на моралот и неговата религија,како што ни ги остави, е најдоброто што светот некогаш го видел или најверојатно ќе го види;

„Но, сфаќам дека има добиено различни коруптивни промени и имам, со повеќето присутни неистомисленици во Англија, некои сомнежи за неговата божественост; иако тоа е прашање за кое не догматизирам, бидејќи никогаш го проучував и мислам дека е непотребно да се зафатам со тоа сега, кога очекувам наскоро можност да ја дознаам вистината со помалку проблеми. Меѓутоа, не гледам никаква штета во нејзиното верување, ако тоа верување има добра последица, како што веројатно тоа ги прави неговите доктрини попочитувани и позапазени; особено како што јас не сфаќам, дека Врховниот тоа го сфаќа погрешно, со тоа што ги разликува неверниците во неговата влада на светот со какви било необични знаци на неговото незадоволство. 0> -- Бенџамин Френклин го напиша ова во писмо до Езра Стајлс, претседател на Универзитетот Јеил на 9 март 1790 година.

Семјуел Адамс

Потписник на Декларацијата за независност и татко на американската револуција

„И бидејќи е наша должност да ги прошириме нашите желби на среќата на големото човечко семејство, сфаќам дека не можеме подобро да се изразиме отколку со понизно молејќи го Врховниот Владетел на светот дека стапот на тираните може да се скрши на парчиња, а угнетените повторно да се ослободат; за да престанат војните на целата земја, и забуните што се и биле меѓу народите да бидатнадминати со промовирање и брзо воведување на тој свет и среќен период кога царството на нашиот Господ и Спасител Исус Христос може насекаде да биде воспоставено и сите луѓе насекаде доброволно му се поклонуваат на жезолот на Оној кој е Кнез на мирот.“

--Како гувернер на Масачусетс, Прогласување Ден на постот , 20 март 1797 година.

Џејмс Медисон

4-ти Претседател на САД

„Мора да внимаваме на себе за да не, додека градиме идеални споменици на Реноун и Блаженство овде, занемаруваме нашите имиња да бидат запишани во Аналите на Рајот.“

--Напишано до Вилијам Бредфорд на 9 ноември 1772 година, Верата на нашите основачки татковци од Тим ЛаХеј, стр. 130-131; Христијанството и Уставот - верата на нашата Founding Fathers од John Eidsmoe, стр. 98.

Џон Квинси Адамс

6-ти претседател на САД

„Надежта на христијанинот е неразделен од својата вера. Кој верува во божественото вдахновение на Светото Писмо мора да се надева дека религијата на Исус ќе преовладува низ целата земја. Никогаш од основањето на светот, изгледите на човештвото не биле толку охрабрувачки за таа надеж отколку што изгледаат во сегашно време. И нека продолжи и просперира поврзаната дистрибуција на Библијата додека Господ не ја ’разголи Својата света рака пред очите на сите народи и сите краеви на земјата ќе го видатспасението на нашиот Бог“ (Исаија 52:10).“

-- Животот на Џон Квинси Адамс , стр. 248.

Вилијам Пен

Основач на Пенсилванија

„Изјавувам на целиот свет дека веруваме дека Светото писмо содржи изјава за умот и волјата Божја во и до оние возрасти во кои се напишани; дадено од Светиот Дух кој се движи во срцата на светите луѓе Божји; дека тие треба да се читаат, да се верува и да се исполнат во наше време; се користи за укор и поука, за Божјиот човек да биде совршен. Тие се изјава и сведоштво за самите небесни работи и, како такви, ние носиме голема почит кон нив. Ние ги прифаќаме како зборови на Самиот Бог.“

-- Tractise of the Religion of the Quakers , стр. 355.

Роџер Шерман

Потписник на Декларацијата за независност и Уставот на Соединетите Држави

„Верувам дека постои еден единствен жив и вистински Бог, кој постои во три лица, Отецот, Синот и Светиот Дух, исти по суштина еднакви по моќ и слава. Дека светите списи на стариот и новиот завет се откровение од Бога и целосно правило за да нè насочи како да го славиме и уживаме во него. Дека Бог однапред одредил сè што ќе се случи, за да не биде автор или одобрувач на гревот. Дека тој создава сè, и ги чува и управува со сите суштества и со сите нивни постапки,на начин совршено конзистентен со слободата на волјата кај моралните агенти и корисноста на средствата. Тоа што тој го направи човекот на почетокот совршено свет, дека првиот човек згреши, и бидејќи тој беше јавен поглавар на неговото потомство, сите тие станаа грешници како последица на неговиот прв престап, се целосно ненаклонети кон она што е добро и склоно кон зло, и поради гревот се одговорни на сите неволји на овој живот, на смрт и на болки во пеколот засекогаш.

„Верувам дека Бог, откако избра некои од човештвото за вечен живот, го испрати својот сопствен Син да стане човек, да умре во просторијата и наместо грешниците и на тој начин да постави основа за понудата за помилување и спасение на целото човештво, за да се спасат сите кои се подготвени да ја прифатат евангелската понуда: исто така со неговата посебна благодат и дух, да ги обнови, освети и овозможи да истраат во светоста, сите што ќе бидат спасени; и да набават како последица на нивното покајание и вера во себе нивно оправдување врз основа на неговото помирување како единствена заслужна причина...

-- Животот на Роџер Шерман , стр. 272-273.

Бенџамин Раш

Потписник на Декларацијата за независност и ратификатор на Уставот на САД

„Евангелието на Исус Христос го пропишува најмудрото правила за праведно однесување во секоја животна ситуација. Среќни оние на кои им е овозможено да им се покоруваат во сите ситуации!"

-- Автобиографија на Бенџамин Раш , стр. 165-166.

„Ако само моралните правила можеа да го реформираат човештвото, мисијата на Божјиот Син во целиот свет ќе беше непотребна. 1>

Совршениот морал на евангелието почива на доктрината која, иако честопати контроверзна, никогаш не била побиена: мислам на заменикот живот и смрт на Божјиот Син“.

-- Есеи, литературни, морални и филозофски , објавени во 1798 година.

Александар Хамилтон

Потписник на Декларацијата за независност и ратификатор на Уставот на САД

„Внимателно ги испитав доказите на христијанската религија и ако седев како поротник за нејзината автентичност, без двоумење ќе ја дадов својата пресуда во нејзина корист“.

-- Познати американски државници , стр. 126.

Патрик Хенри

Ратификатор на Уставот на САД

„Не може да се нагласи премногу силно или премногу често дека оваа голема нација е основана, не од религиозни, туку од христијани; не врз религии, туку врз евангелието на Исус Христос. Токму поради оваа причина, на луѓето од другите вери им е овозможен азил, просперитет и слобода на богослужба овде."

-- Гласот на слободата на трубата: Патрик Хенри од Вирџинија , стр. iii.

„Библијата ... е книга вредна повеќе од сите други книги што некогаш биле отпечатени.“

-- Скици на Животот и карактерот наПатрик Хенри , стр. 402.

Џон Џеј

1-ви главен судија на Врховниот суд на САД и претседател на Американското библиско друштво

„Со пренесување на Библијата кон луѓето така околкуирани, ние секако им правиме една најинтересна љубезност.На тој начин им овозможуваме да научат дека човекот првично бил создаден и ставен во состојба на среќа, но, станувајќи непослушен, бил подложен на понижување и зла што тој и неговите Оттогаш доживеале потомци.

Исто така види: Профил на Архангел Сандалфон - Ангел на музиката

„Библијата исто така ќе ги информира дека нашиот милостив Творец ни обезбедил Искупител, во кој ќе бидат благословени сите народи на земјата; дека овој Искупител направил помирување „за гревовите на целиот свет“ и со тоа помирувајќи ја Божествената правда со Божествената милост, отворил пат за нашето откупување и спасение; и дека овие непроценливи придобивки се од бесплатниот дар и милоста Божја, а не од нашите заслужни, ниту во наша моќ да ги заслужиме." и Ideas of the American Founding Fathers , стр. 379.

„Во формирањето и решавањето на моето верување во однос на доктрините на христијанството, не усвоив написи од вероисповеди, туку само како што се, на внимателно испитување, открив дека е потврдено од Библијата."

-- American Stateman Series , стр. 360.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Цитати на татковците основачи наJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.