Што е празникот на посветувањето? Христијанско гледиште

Што е празникот на посветувањето? Христијанско гледиште
Judy Hall

Празникот на посветувањето, или Ханука, е еврејски празник познат и како Фестивал на светлината. Ханука се слави за време на хебрејскиот месец Кислев (крајот на ноември или почетокот на декември), почнувајќи од 25-ти ден Кислев и продолжувајќи осум дена и ноќи. Еврејските семејства се собираат да кажат молитви и да запалат свеќи на посебна канделабри наречена менора. Вообичаено, се служи посебна празнична храна, се пеат песни, се играат игри и се разменуваат подароци.

Исто така види: Сила во Библијата бил храбар мисионер за Христос

Празник на посветувањето

  • Празникот на посветувањето е спомнат во новозаветната книга на Јован 10:22.
  • Приказната за Ханука, која го раскажува потеклото на празникот на посветувањето, е запишано во Првата книга на Макавејот.
  • Ханука се нарекува Празник на посветувањето бидејќи ја слави победата на Макавејците над грчкото угнетување и повторното посветување на Храмот во Ерусалим.
  • Чудесен настан се случи за време на повторното осветување на Храмот кога Бог предизвика вечниот пламен да гори осум дена со масло во вредност од еден ден.
  • За да се потсетиме на ова чудо на обезбедување, се палат и палат свеќи во текот на осумте дена од празникот Посветување.

Приказната зад празникот на посветувањето

Пред 165 година п.н.е., еврејскиот народ во Јудеја живеел под власта на грчките кралеви од Дамаск. Во тоа време селевкидскиот крал Антиох Епифан, грчко-сирискиот крал, го зелконтрола на храмот во Ерусалим и го принуди еврејскиот народ да го напушти обожавањето на Бога, своите свети обичаи и читањето на Тора. Тој ги натера Евреите да им се поклонат на грчките богови.

Според древните записи, кралот Антиох IV (кој понекогаш го нарекувале „Лудик“) го осквернил Храмот жртвувајќи свиња на олтарот и истурајќи ја нејзината крв на светите свитоци од Светото писмо.

Како резултат на жестоко прогонство и паганско угнетување, група од четворица еврејски браќа предводени од Јуда Макавеј решија да соберат армија борци за верска слобода. Овие луѓе со жестока вера и лојалност кон Бога станале познати како Макавејци. Малата група воини се бореше три години со „сила од небото“ додека не постигна чудесна победа и избавување од грчко-сириската контрола.

Откако го вратија Храмот, тој беше исчистен од Макавејците, исчистен од секакво грчко идолопоклонство и подготвен за повторно посветување. Препосветувањето на Храмот на Господа се случило во 165 година п.н.е., на 25-тиот ден од еврејскиот месец наречен Кислев.

Ханука се нарекува Празник на посветувањето бидејќи ја слави победата на Макавејците над грчкото угнетување и повторното посветување на Храмот. Но, Ханука е познат и како празник на светлината, и тоа е затоа што веднаш по чудесното избавување, Бог обезбеди уште едно чудо на обезбедување.

Во храмот,вечниот Божји пламен требаше да остане запален во секое време како симбол на Божјото присуство. Но, според традицијата, кога Храмот бил повторно посветен, останало само доволно масло за да го запали пламенот еден ден. Остатокот од нафтата бил осквернет од Грците за време на нивната инвазија, и ќе биде потребна една недела за да се преработи и прочисти новото масло. Меѓутоа, на препосветувањето, Макавејците отидоа напред и го запалија вечниот пламен со преостанатите резерви на нафта. За чудо, Божјото свето присуство предизвикало пламенот да гори осум дена додека новото свето масло не биде подготвено за употреба.

Исто така види: Што е празникот на посветувањето? Христијанско гледиште

Ова чудо на долготрајното масло објаснува зошто Менора Ханука се пали осум последователни ноќи на славење. Евреите, исто така, го одбележуваат чудото на снабдувањето со нафта со правење храна богата со масло, како што е Латка, важен дел од прославите на Ханука.

Исус и празникот на посветувањето

Јован 10:22-23 пишува: „Потоа дојде празникот на посветувањето во Ерусалим. Беше зима, а Исус беше во областа на храмот и шеташе во Соломоновиот Колонада“. (NIV) Како Евреин, Исус сигурно би учествувал на празникот на посветувањето.

Истиот храбар дух на Макавејците кои му останаа верни на Бога за време на силно прогонство, им беше пренесен на Исусовите ученици кои сите ќе се соочат со тешки траги поради нивната верност кон Христос. И како натприродното присуство наБог изразен преку вечниот пламен што гори за Макавејците, Исус стана воплотен, физички израз на Божјото присуство, Светлината на светот, која дојде да живее меѓу нас и да ни ја даде вечната светлина на Божјиот живот.

Повеќе за Ханука

Ханука традиционално е семејна прослава со палење на менора во центарот на традициите. Менората на Ханука се нарекува ханукија . Станува збор за канделабра со осум свеќници по ред, и деветта свеќничка поставена малку повисоко од останатите. Според обичајот, свеќите на Менора Ханука се палат од лево кон десно.

Пржената и мрсна храна е потсетник на чудото на маслото. Игрите на Драјдел традиционално ги играат децата и често целото домаќинство за време на Ханука. Веројатно поради близината на Ханука до Божиќ, многу Евреи даваат подароци за време на празникот.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Што е празникот на посветувањето? Научете ги религиите, 5 април 2023 година, learnreligions.com/feast-of-dedication-700182. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Што е празникот на посветувањето? Преземено од //www.learnreligions.com/feast-of-dedication-700182 Fairchild, Mary. „Што е празникот на посветувањето? Научете религии. //www.learnreligions.com/feast-of-dedication-700182 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.