Водич за конвертирање во ислам

Водич за конвертирање во ислам
Judy Hall

Луѓето заинтересирани за учењата на исламот понекогаш откриваат дека религијата и начинот на живот резонираат на начин што ги тера да размислуваат за конверзија во верата на формален начин. Ако сметате дека верувате во учењата на исламот, муслиманите ве поздравуваат да направите формална изјава за верата. По внимателно проучување и молитва, ако откриете дека сакате да ја прифатите верата, еве неколку информации како да го направите тоа.

Преобраќањето во нова религија не е чекор што треба да се преземе несериозно, особено ако филозофијата многу се разликува од она што ви е познато. Но, ако сте го проучувале исламот и внимателно сте го разгледале прашањето, постојат пропишани чекори што можете да ги следите за официјално да ја прогласите вашата муслиманска вера.

  • Забелешка: Многу муслимани претпочитаат да кажат дека се „вратиле“ наместо „преобратени“ во ислам. Секој термин е општо прифатен од муслиманската заедница.

Пред да се преобратите

Пред да го прифатите исламот, погрижете се да поминете време за проучување на верата, читање книги и учење од другите муслимани. Вашата одлука да се преобратите/вратите во ислам треба да се заснова на знаење, сигурност, прифаќање, потчинување, вистинитост и искреност.

Не е потребно да имате муслимански сведоци за вашето преобраќање, но многумина претпочитаат да имаат таква поддршка. Меѓутоа, на крајот, Бог е вашиот последен сведок.

Еве како

Во исламот постои многу јасно дефинирана процедураза правење на вашето преобраќање/враќање во верата. За муслиман, секоја акција започнува со твојата намера:

Исто така види: Монотеизам: религии со само еден Бог
  1. Тивко, за себе, направи намера да го прифатиш исламот како твоја вера. Кажи ги следните зборови со јасна намера, цврста вера и верување:
  2. Кажи: „ Еш-хаду ан ла илаха ил Алах “. (Сведочам дека нема божество освен Аллах.)
  3. Кажи: „ Ва еш-хаду ана Мухамед ер-расулалалах “. (И јас сведочам дека Мухамед е Аллахов Пратеник.)
  4. Истуширај се, симболично исчистувајќи се од твојот минат живот. (Некои луѓе претпочитаат да се истушираат пред да ја кажат верата погоре; секој начин е прифатлив.)

Како нов муслиман

Да се ​​стане муслиман не е само еднаш и- завршен процес. Потребна е посветеност на учење и практикување на прифатлив исламски начин на живот:

Исто така види: Окото на Хорус (Ваџет): Значење на египетски симбол
  • Молете се и практикувајте го исламот во вашиот секојдневен живот.
  • Продолжете да учите, учите и растете во вашата нова вера. Побарајте поддршка од муслиманите доколку е достапна.
  • Одржувајте ги постојните семејни односи најдобро што можете. Некои можеби имаат потешкотии да ја прифатат вашата одлука, но во секое време обидете се да ги држите вратите отворени и да бидете добар пример за понизност, љубезност и трпение.
  • Споделете ја вашата приказна за да најдете другарство и да ги инспирирате другите!

Ако размислувате за хаџ

Ако во одреден момент сакате да одите на хаџ (аџилак), „потврда заИсламот" може да се бара да докаже дека сте муслиман (само на муслиманите им е дозволено да го посетуваат градот Мека.) -- контактирајте со вашиот локален исламски центар за да го добиете; тие може да побараат од вас да ја повторите изјавата за вера пред сведоци

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Худа. „Преобраќање во ислам“. Научете религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/how-to-convert-to-islam-2004198. Huda. (2021, 8 февруари Преобраќање во ислам. convert-to-islam-2004198 (пристапено на 25 мај 2023). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.