Запознајте го Архангел Метатрон, Ангел на животот

Запознајте го Архангел Метатрон, Ангел на животот
Judy Hall

Метатрон значи или „оној што чува“ или „оној што служи зад [Божјиот] престол“. Други правописи вклучуваат Метатрон, Мегатрон, Мератон и Метратон. Архангел Метатрон е познат како ангел на животот. Тој го чува Дрвото на животот и ги запишува добрите дела што луѓето ги прават на Земјата, како и она што се случува на небото, во Книгата на животот (позната и како Акашки записи). Метатрон традиционално се смета за духовен брат на Архангел Сандалфон, и двајцата биле луѓе на Земјата пред да се вознесат на небото како ангели (Се вели дека Метатрон живеел како пророк Енох, а Сандалфон како пророк Илија). Луѓето понекогаш бараат помош од Метатрон да ја откријат нивната лична духовна моќ и да научат како да ја користат за да му донесат слава на Бога и да го направат светот подобро место.

Симболи

Во уметноста, Метатрон често се прикажува како го чува Дрвото на животот.

Исто така види: Мојсеј и десетте заповеди Водич за проучување на библиска приказна

Енергетски бои

Зелени и розови риги или сини.

Улога во религиозните текстови

Зохар, светата книга на мистичната гранка на јудаизмот наречена Кабала, го опишува Метатрон како „крал на ангелите“ и вели дека тој „владее над дрвото на Познавање на доброто и злото“ (Зохар 49, Ки Теце: 28:138). Зохар исто така споменува дека пророкот Енох се претворил во архангел Метатрон на небото (Зохар 43, Балак 6:86).

Во Тора и Библијата, пророкот Енох живее извонредно долг живот,а потоа се вознесе на небото без да умре, како што прават повеќето луѓе: „Сите дни на Енох беа 365 години. Зохар открива дека Бог одлучил да му дозволи на Енох да ја продолжи својата земна служба засекогаш на небото, опишувајќи во Зохар Берешит 51:474 дека, на Земјата, Енох работел на книга која ги содржела „внатрешните тајни на мудроста“, а потоа „била земена од оваа Земја да стане небесен ангел“. Зохар Берешит 51:475 открива: „Сите натприродни тајни беа предадени во неговите раце и тој, пак, им ги предаде на оние кои ги заслужија. Така, тој ја изврши мисијата што Светиот, благословен нека му ја додели. Илјада клучеви му беа предадени во рацете и тој зема сто благослови секој ден и создава обединувања за својот Господар.Светиот, благословен да е, го зеде од овој свет за да му служи горе. Текстот [од Битие 5 ] се однесува на ова кога гласи: „И тој не беше, бидејќи Елохим [Бог] го зеде“. затоа што другите станаа во Божјото присуство за да ја изразат својата почит кон него) затоа што Метатрон постојано пишува: „... Метатрон, кому му беше дадена дозвола да седне и да ги напише заслугите на Израел“.

Други религиозни улоги

Метатронслужи како ангел заштитник на децата затоа што Зохар го идентификува како ангел кој го водел еврејскиот народ низ пустината во текот на 40-те години што ги поминале патувајќи во Ветената земја.

Понекогаш еврејските верници го спомнуваат Метатрон како ангел на смртта кој помага да се придружуваат душите на луѓето од Земјата до задгробниот живот.

Во светата геометрија, коцката на Метатрон е обликот што ги претставува сите облици во Божјото создавање и делото на Метатрон што го насочува протокот на креативната енергија на уредни начини.

Исто така види: Кога е напишан Куранот?Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Запознајте го Архангел Метатрон, Ангел на животот“. Научи религии, 7 септември 2021 година, learnreligions.com/meet-archangel-metatron-124083. Хоплер, Витни. (2021, 7 септември). Запознајте го Архангел Метатрон, Ангел на животот. Преземено од //www.learnreligions.com/meet-archangel-metatron-124083 Hopler, Whitney. „Запознајте го Архангел Метатрон, Ангел на животот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/meet-archangel-metatron-124083 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.