Значењето на Дава во исламот

Значењето на Дава во исламот
Judy Hall

Da'wah е арапски збор што го има буквалното значење на „издавање покана“ или „правење покана“. Овој термин често се користи за да се опише како муслиманите ги учат другите за верувањата и практиките на нивната исламска вера.

Исто така види: Света Гема Галгани Заштитничка Света Студентски Животни чуда

Важноста на Давах во исламот

Куранот ги упатува верниците да:

„Поканете ги (сите) на патот на вашиот Господар со мудроста и убавото проповедање, и расправајте се со нив на најдобри и најмилосрдни начини. Зашто Господарот ваш најдобро знае кој скршнал од Неговиот пат и кој добива упатство“ (16:125).

Во Исламот, се верува дека судбината на секој човек е во рацете на Алах, така што не е одговорност или право на поединечни муслимани да се обидуваат да ги „конвертираат“ другите во верата. Целта на da'wah , значи, е само да споделува информации, да ги покани другите кон подобро разбирање на верата. Се разбира, на слушателот е да го направи својот избор.

Во современата исламска теологија, da'wah служи да ги покани сите луѓе, и муслимани и немуслимани, да разберат како обожавањето на Аллах (Бог) е опишано во Куранот и како се практикува во исламот.

Некои муслимани активно учат и се вклучуваат во да'вах како постојана практика, додека други избираат да не зборуваат отворено за својата вера освен ако не се праша. Ретко, премногу желен муслиман може интензивно да се расправа за религиозни прашања во обид да го стори тоаубеди ги другите да веруваат во нивната „Вистина“. Сепак, ова е прилично ретка појава. Повеќето немуслимани сметаат дека иако муслиманите се подготвени да споделат информации за нивната вера со сите заинтересирани, тие не го форсираат ова прашање.

Муслиманите можат да ангажираат и други муслимани во да'вах , за да дадат совети и насоки за правење добри избори и за живеење исламски начин на живот.

Варијации во начинот на кој се практикува давах

Практиката на да'вах значително се разликува од регион до регион и од група до група. На пример, некои поборбени гранки на Исалмот го сметаат да'вахот како првенствено средство за убедување или принудување на другите муслимани да се вратат на она што го сметаат за почист, поконзервативен облик на религијата.

Во некои етаблирани исламски народи, da'wah е вродено во практиката на политиката и служи како основа за државна промоција на социјалните, економските и културните активности. Давах може дури и да биде предвид како се донесуваат одлуките за надворешната политика.

Иако некои муслимани сметаат дека da'wah е активна мисионерска активност насочена кон објаснување на придобивките од исламската вера на немуслиманите, повеќето модерни движења го сметаат da'wah како универзална покана во рамките на верата, наместо практика насочена кон конверзија на немуслиманите. Меѓу истомислениците муслимани, da'wah служи како добродушна и здрава дискусијаза тоа како да се толкува Куранот и како најдобро да се практикува верата.

Кога се практикува со немуслимани, да'вах обично вклучува објаснување на значењето на Куранот и докажување како исламот работи за верникот. Енергични напори за убедување и преобратување на неверниците се ретки и намуртен.

Исто така види: 7 цркви на Откровението: што означуваат тие?

Како да се даде Дава

Додека се занимаваат со да'ва , муслиманите имаат корист од следењето на овие исламски упатства, кои често се опишуваат како дел од „методологијата“ или „науката“ на da'wah .

 • Слушај! Насмевнете се!
 • Бидете пријателски расположени, почитувани и нежни.
 • Бидете жив пример за вистината и мирот на исламот.
 • Внимателно изберете го вашето време и место.
 • Најдете заеднички јазик; зборувајте заеднички јазик со вашата публика.
 • Избегнувајте арапска терминологија со неарапски говорител.
 • Водете дијалог, а не монолог.
 • Исчистете ги сите заблуди за исламот .
 • Бидете директни; одговори на поставените прашања.
 • Зборувај со мудрост, од место на знаење.
 • Одржи се понизни; биди подготвен да кажеш: „Не знам“.
 • Поканете ги луѓето на разбирање на исламот и тавхидот, а не на членство во одреден џам или организација.
 • Не мешајте верски, културни и политички прашања.
 • Не задржувајте се на практични работи (прво доаѓа основата на верата, а потоа доаѓа секојдневната пракса).
 • Одете подалеку ако разговорот се претвори во непочитувањеили грдо.
 • Обезбедете следење и поддршка за секој кој изразува интерес да дознае повеќе.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Huda. „Значењето на Дава во исламот“. Научете ги религиите, 26 август 2020 година, learnreligions.com/the-meaning-of-dawah-in-islam-2004196. Худа. (2020, 26 август). Значењето на Дава во исламот. Преземено од //www.learnreligions.com/the-meaning-of-dawah-in-islam-2004196 Huda. „Значењето на Дава во исламот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-meaning-of-dawah-in-islam-2004196 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.