10-те најдобри библии за проучување во 2023 година

10-те најдобри библии за проучување во 2023 година
Judy Hall

Нашите уредници независно ги истражуваат, тестираат и препорачуваат најдобрите производи; можете да дознаете повеќе за нашиот процес на преглед овде. Може да добиеме провизии за купувања направени од нашите избрани врски.

Дали сте на пазарот да купите нова студија за Библијата, но не сте сигурни која е најдобрата за вас? Со десетици од кои можете да изберете, одлуката може да изгледа огромно.

Речиси сите Библии за проучување се познати како Библии за „апликација“, што значи дека содржат коментари, студии на карактери, мапи, графикони и детални воведи за книги дизајнирани да им помогнат на читателите да ги применат библиските принципи на практични начини. Другите Библии служат како „потрагачки“ студии, кои имаат за цел да им помогнат на читателите во нивното барање да најдат одговори на некои од најитните прашања во животот.

Еве 10 библии за проучување за кои сметаме дека се меѓу најдобрите за примена на Божјата реч во вашиот секојдневен живот и за подлабоко разбирање на тоа што значи тоа и интелектуално и духовно.

„The ESV Study Bible“

Купи на Amazon Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

The ESV Study Bible , објавена во октомври 2008 година, има добиено огромни награди и пофалби. Таа е рангирана на врвот на нашата листа поради нејзината репутација како една од најсеопфатните Библии некогаш објавени. Наставниците и научниците како Џон Пајпер, Марк Дрискол, Р. Алберт Молер Џуниор и Р. Кент Хјуз ја поддржуваат оваа студија библиска верзија наАнглиска стандардна Библија.

Исто така види: Миро: Зачин погоден за крал

Во март 2009 година, ESV Study Bible стана првата Библија која некогаш ја добила наградата Христијанска книга на годината од страна на Здружението на евангелистички христијански издавачи (ECPA). Распродадено веднаш штом стигна до книжарниците, ја зеде и наградата за најдобра Библија.

„The Life Application Study Bible“

Купи на Amazon Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Во 2019 година, оваа најпродавана, наградувана студија Библија беше ажурирана и се прошири во своето трето издание со свежи и релевантни согледувања.

The Life Application Study Bible им помага на читателите да ја разберат Божјата реч додека ја читаат и ги учи како да ја применат на проблемите и прашањата што се појавуваат во секојдневниот живот, без разлика дали се работи за нечија работа или во нечии врски. Белешките од студијата се на дното на секоја страница, така што не мора да ги барате.

Во 2020 година, верзијата NTL на Life Application Study Bible се рангираше меѓу победниците во категоријата Библијата во наградите за Христијанска книга на годината од страна на Здружението на евангелистички христијански издавачи (ECPA). The Life Application Study Bible е објавена од Tyndale House Publishers и доаѓа во неколку популарни преводи, вклучувајќи NIV, NLT, NASB, KJV.

„Quest Study Bible“

Купи на Amazon Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Quest Study Bible е наменета за читатели сонеодговорени прашања и за оние кои сакаат да нурнат подлабоко во познавањето на Бог и неговата Реч. Со статии и ресурси од најдоверливите научници на денешницата, ќе најдете одговори на стотици популарни и предизвикувачки теми.

Оваа библија за проучување вклучува и корисни белешки од страничната лента што даваат јасност на збунувачките пасуси. Воведот на книги идентификува теми, ликови и настани. Без разлика дали сте нов верник или искусен христијанин, Потрагата за проучување на Библијата ќе ви ги даде алатките за да го интензивирате вашето разбирање на Светото писмо.

„CSB Ancient Faith Study Bible“

Купи на Amazon Купи на Bookshop.org

CSB (Christian Standard Bible) Ancient Faith Study Bible беше објавена во Септември 2019 година и веќе се рангира меѓу победниците во категоријата Библијата на наградите за Христијанска книга на годината од страна на Здружението на евангелистички христијански издавачи (ECPA). Оваа студија на Библијата е дизајнирана да им даде на читателите увид во нивното богато библиско наследство преку белешки за проучување и коментари земени од списите на познатите рани црковни отци. Овие духовни џинови од вториот до петтиот век ги вклучуваат Иринеј Лионски, Ориген, Јустин маченик, Тертулијан, Климент Александриски, Амвросиј Милански, Августин од Хипо, Атанасиј Александриски, Јован Златоуст и многу други.

Верзијата на Христијанската стандардна Библија обезбедува многу буквален и сигурен превод засериозно проучување без да се жртвува читливоста. Библијата за проучување на античка вера им овозможува на денешните читатели да соберат мудрост за нивниот модерен живот од некои од најсветлите светци од вчера.

„Компас: Библија за проучување за навигација во вашиот живот“

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com

Концептот зад Библијата компас е исто како што насловот имплицира. Тој беше дизајниран да им помогне на луѓето да се поврзат со Бог, насочувајќи ги во вистинската насока и откривајќи како тие се вклопуваат во Божјата приказна. Компас е напишан во она што е познато како превод на глас, мешавина од пристапи на превод „збор-за-збор“ и „мисла-за-мисла“. Особено пријатен е неговиот превод на Откровението, една од најтешките библиски книги за разбирање.

Компасот е одличен подарок за нов верник, трагач или секој кој сака да направи ново и значајно патување низ Светото писмо.

„Библија за проучување на хебрејско-грчки клучни зборови“

Купи на Amazon Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Библија за проучување на еврејско-грчки клучни зборови е одлично за студенти од библиски училишта или семинари кои немаат време да учат грчки и хебрејски. Оваа проучување на Библијата помага да се отклучи обемниот речник и разработената структура на оригиналниот хебрејски и грчки јазик. Карактеристиките вклучуваат броеви на Strong's Concordance, егзегетски белешки, лексички помагала и многу повеќе.

На Библија за проучување на хебрејско-грчки клучни зборови доаѓа во многу преводи, вклучувајќи ги KJV, NKJV, ESV, NASB, CSB, уште една причина поради која им се допаѓа на студентите од семинаријата.

„The Thompson Chain-Reference Bible“

Купи на Amazon Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Thompson Chain-Reference Bible има уникатен референтен систем кој им овозможува на читателите да следат која било тема, личност, место или идеја, од почетокот на Библијата до крајот. Тоа може да биде една од најдобрите алатки за тематско проучување некогаш составени. Тоа е особено корисно за наставниците кои треба сами да подготват лекции за проучување на Библијата. Рачно изработен и издржлив, тој е совршен за оние кои навистина ја користат нивната Библија.

„Почетното место за проучување на Библијата“

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Ајде да се соочиме со тоа, ако штотуку го започнувате своето патување на верата, помислата за проучување на Библијата може да изгледа застрашувачка. Објавен во 2019 година, Библијата за проучување на почетно место обезбедува воведно истражување во Божјата реч за оние на кои им треба помош и водство за да започнат со студиите. Белешките, воведите, профилите на ликови и другите карактеристики се лесни за употреба, што им овозможува на новите верници да градат доверба додека растат во своето знаење за Библијата. Друга одлична карактеристика е прифатливата цена на Библијата. Почетното место за проучување Библијата е одличен подарок за новохристијаните.

„Почетна точка за проучување на Библијата“

Купете на Амазон

Библија за проучување на почетна точка е одлична Библија за новите верници или верници кои неодамна ги препосветиле своите живее за Христа и треба да се направи нов почеток. Оваа Библија ќе ви помогне да го започнете (или да го започнете) своето патување со Христос со тоа што ќе ве научи како да изградите правилна основа на верата. Исто така, ќе ви помогне да ја примените библиската вистина во вашиот секојдневен живот.

Исто така види: Мојсеј и десетте заповеди Водич за проучување на библиска приказна

„Засилена Библија“

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Засилената Библија е уште една одлична Библија за оние кои сакаат да да го разбере значењето на Светото писмо на оригиналниот грчки и хебрејски јазик. Нема потреба да ги проучувате или копате за оние богати нијанси кои се наоѓаат во оригиналните библиски јазици - оваа Библија го прави тоа за вас. Со уникатен систем на загради, загради и закосени букви, Засилена Библија ги проширува клучните зборови и ги дефинира фразите додека читате. Стих по стих јасно се открива целосното значење на Божјата реч.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „10-те најдобри библии за проучување во 2023 година“. Научи религии, 6 април 2023 година, Learnreligions.com/best-study-bibles-701495. Ферчајлд, Мери. (2023, 6 април). 10-те најдобри библии за проучување од 2023 година. Преземено од //www.learnreligions.com/best-study-bibles-701495 Fairchild, Mary. „10-те најдобри библии за проучување во 2023 година“. Научете религии.//www.learnreligions.com/best-study-bibles-701495 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.