12 пагански молитви за празникот Сабат

12 пагански молитви за празникот Сабат
Judy Hall

Зимската краткоденица, најтемната и најдолгата ноќ во годината, е време на размислување. Зошто да не одвоите еден момент и да прикажете паганска молитва за Јуле?

Обидете се со различна посветеност секој ден, за 12-те дена од празникот Јул Сабат, за да ви дадеме храна за размислување за време на празничната сезона — или едноставно да ги вклучите оние што ве резонираат во вашите сезонски ритуали.

Молитва до Земјата

Само затоа што земјата е студена не значи дека ништо не се случува таму долу во почвата. Размислете за она што лежи во вашиот живот во моментот заспано и размислете што може да цвета неколку месеци од сега.

„Студено и темно, ова време од годината,

земјата лежи во мирување, чекајќи го враќањето

на сонцето, а со тоа и животот.

Далеку под замрзнатото површина,

чука чукање на срцето,

до моментот да биде вистинскиот,

до пролетта.

Молитва за изгрејсонце

Кога сонцето за првпат изгрева на Бадник, на или околу 21 декември (или 21 јуни ако сте под екваторот), време е да препознаете дека деновите постепено ќе почнуваат да се издолжуваат. Ако сте домаќини на собир на зимската краткоденица, обидете се да ги темпирате работите за вашето семејство и пријателите да можат да го поздрават сонцето со оваа молитва како што првпат се појавува на хоризонтот.

"Сонцето се враќа! Светлината се враќа!

Земјата почнува да се загрева уште еднаш!

Помина времето на темнината,

и патека на светлината започнува новиот ден.

Добре дојдовте, добредојде,топлината на сонцето,

не благословува сите нас со неговите зраци."

Молитва до зимската божица

И покрај фактот дека некои луѓе мразат студено време, тоа навистина има неговите предности. На крајот на краиштата, добриот студен ден ни дава можност да се гушкаме во затворен простор со луѓето што најмногу ги сакаме. Ако вашата магична традиција почитува сезонска божица, понудете ја оваа молитва за време на празникот.

„О! Моќна божица, во сребрен мраз,

гледа над нас додека спиеме,

слој од сјајно бело,

ја покрива земјата секоја вечер,

мраз на светот и во душата,

ви благодариме што не посетивте.

Поради вас, бараме топлина

во удобноста на нашите домови и огништа. "

Божиќна молитва за броење благослови

Иако бадниковата молитва треба да биде време на радост и среќа, за многу луѓе тоа е стресно. Одвојте момент да бидете благодарни за вашите благослови и запомнете ги оние кои се помалку среќни .

„Благодарен сум за она што го имам.

Не сум тажен за она што го немам.

Имам повеќе од другите, помалку од некои,

но без разлика, јас сум благословен со

што е мое."

Ако имате сет од пагански молитвени монистра или скалила на вештерки, можете да ги користите за да ги наброите вашите благослови. Избројте ги зрно или јазол, и размислете за работите за кои сте благодарни, на пр. Трето, јас сум благодарен за мојататопол дом.

Четврто, јас сум благодарен за изобилството во мојот живот.

Молитва за почеток на зимата

На почетокот на зимата, небото станува потемно и мирисот на свеж снег го исполнува воздухот. Одвојте неколку минути за да размислите за фактот дека дури и ако небото е студено и темно, тоа е само привремено, бидејќи сонцето ќе ни се врати по зимската краткоденица. дојди.

Види го сивото небо над главата, подготвувајќи го патот,

светот да се разбуди уште еднаш.

Види го сивото небо над главата, подготвувајќи го патот

за најдолгата ноќ во годината.

Погледнете го сивото небо над главата, подготвувајќи го патот

за сонцето конечно да се врати,

носејќи со себе светлина и топлина.“

Молитва за зајдисонце на багажникот

Ноќта пред зимската краткоденица е најдолгата ноќ во годината. Во утринските часови, со враќањето на сонцето, деновите ќе почнат да растат. Сепак, колку и да уживаме во светлината, има многу да се каже за признавање на темнината. Дочекајте го со молитва додека сонцето заоѓа на небото.

„Најдолгата ноќ дојде уште еднаш,

сонцето зајде и падна темнината.

Дрвјата се голи, земјата спие,

инебото е студено и црно.

Сепак, вечерва се радуваме, во оваа најдолга ноќ,

прегрнувајќи ја темнината што нè обвива.

Ја поздравуваме ноќта и сето она што таа го носи ,

како светлината на ѕвездите сјае.“

Нордиска бадникова молитва

Бадник е време да го оставите настрана непријателството меѓу себе и луѓето кои вообичаено би ве антагонизирале. Нордијците имале традиција дека непријателите кои се сретнале под гранка имела биле обврзани да го положат оружјето. Оставете ги настрана вашите разлики и размислете за тоа додека ја рецитирате оваа молитва инспирирана од нордиската легенда и историја.

Исто така види: Дефиниција на Џеннет во исламот „Под дрвото на светлина и живот,

благослов во оваа сезона на бајка!

На сите што седат на моето огниште,

денес сме браќа, ние сме семејство,

и јас пијам за твое здравје!

Денес не се караме,

Никого не поднесуваме лоша волја.

Денес е ден за гостопримство

на сите што ми го преминуваат прагот

во име на сезоната. снежни врнежи многу пред да пристигне Јуле. Одвојте миг да ја цените неговата убавина и магија, и додека паѓа и откако ќе ја покрие земјата.

„Од дострелите на север,

место со ладно сина убавина,

ни доаѓа првата зимска бура.

Ветер камшикување, снегулки летаат,

снегот падна на земјата,

држејќи не блиску,

држејќи незаедно,

завиткани додека сè спие

под бело ќебе."

Божиќна молитва до старите богови

Во многу пагански традиции и двете современи и антички, старите богови се почестени во времето на зимската краткоденица. Одвојте миг да им оддадете почит и повикајте ги за време на сезоната на Јули.

Јуле е времето на старите зимски богови!

Поздрав за Балдур! До Сатурн! За Один!

Поздрав до Аматерасу! На Деметра!

Поздрав за Ра! На Хорус!

Поздрав до Фрига, Минерва Сулис и Кејлиах Беур!

Тоа е нивната сезона и високо на небесата,

нека ни ги дадат своите благослови оваа зима ден."

Келтски благослов

Келтскиот народ ја знаеше важноста на краткоденицата. Важно беше да се остави настрана основната храна за следните месеци бидејќи ќе поминеше многу време пред повторно да порасне нешто свежо Размислете, додека ја рецитирате оваа посветеност инспирирана од келтскиот мит и фолклор, она што вашето семејство го остави настрана - и материјалните добра и работите на духовниот план.

„Храната се остава за зима,

посевите се издвојуваат за да не нахранат,

стоката слегува од нивата,

а овците се од пасиштето.

Земјата е студена , морето е бурно, небото сиво.

Ноќите се темни, но ние имаме семејство,

роднини и клан околуогништето,

престанете топло среде темнината,

нашиот дух и љубов пламен,

светилник што силно гори

во ноќта.

Елементарна молитва за празникот

Во средината на зимата, понекогаш е тешко да се запамети дека иако деновите се темни и облачно, сонцето наскоро ќе се врати. Имајте го ова на ум во тие мрачни денови со повикување на четирите класични елементи.

„Како што земјата станува поладна,

ветрот дува побрзо,

огнот се намалува,

а дождовите паѓаат посилно ,

нека светлината на сонцето

го најде својот пат до дома." божества за време на зимската краткоденица. Без разлика дали ги почитувате Ра, Митра, Хелиос или некој друг бог на сонцето, сега е добро време да им посакате добредојде назад.

„Големо сонце, огнено тркало, бог на сонцето во твојата слава,

слушни ме додека те почитувам

на овој, најкраткиот ден во годината.

Летото помина, нè одмина,

полињата се мртви и студено,

целата земја спие во ваше отсуство.

Дури и во најтемните времиња,

го осветлувате патот на оние на кои им треба светилник,

на надежта, светлината,

сјајот во ноќта.

Зимата е тука и доаѓаат постудени денови,

полињата се голи, а добитокот тенок.

Ги палиме овие свеќи во ваша чест,

за да ја соберете својата сила

и да го вратите животот восвет.

О силно сонце над нас,

те молиме да се вратиш, да ни ја вратиш

светлината и топлината на твојот оган.

0>Вратете го животот на земјата.

Вратете ја светлината на земјата.

Исто така види: Користење на Hagstones во народната магија

Поздрави сонце!" Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Вигингтон, Пети. Религии, 2 август 2021 година, learnreligions.com/about-yule-prayers-4072720. Wigington, Patti. (2021, 2 август). 12 пагански молитви за Yule. Преземено од //www.learnreligions.com/about-yule -prayers-4072720 Wigington, Patti. "12 Pagan Prayers for Yule." Learn Religions. //www.learnreligions.com/about-yule-prayers-4072720 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитирање на примери
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.