Дефиниција на Џеннет во исламот

Дефиниција на Џеннет во исламот
Judy Hall

„Џена“ - во исламот познат и како рај или градина - во Куранот е опишан како вечен задгробен живот на мир и блаженство, каде што верните и праведните се наградуваат. Куранот вели дека праведниците ќе бидат мирни во присуството на Бога, во „градините под кои течат реки“. Зборот „Jannah“ доаѓа од арапски збор што значи „да се покрие или скрие нешто“. Според тоа, рајот е место кое ни е невидено. Џеннетот е крајната дестинација во задгробниот живот за добрите и верни муслимани.

Клучни средства за преземање: Дефиниција на Џенет

 • Џеннет е муслиманскиот концепт за рајот или рајот, каде што добрите и верните муслимани одат по Судниот ден.
 • Џеннетот е убава, мирна градина во која тече вода и се служи обилна храна и пијалок на загинатите и нивните семејства.
 • Џенета има осум порти, чии имиња се поврзани со праведни дела.
 • Џенет има повеќе нивоа, во кои живеат мртвите и комуницираат со пророците и ангелите.

Џеннетот има осум порти или врати, низ кои муслиманите можат да влезат по нивното воскресение на Судниот ден; и има повеќе нивоа, во кои престојуваат добрите муслимани и комуницираат со ангелите и пророците.

Куранска дефиниција за Џенет

Според Куранот, Џенет е рај, градина на вечното блаженство и дом на мирот. Аллах одредува кога умираат луѓето, а тие остануваат во нивните гробови до денотна Судот, кога ќе воскреснат и ќе бидат донесени кај Аллах за да им се суди за тоа колку добро го живееле својот живот на земјата. Ако живееле добро, тие одат на едно од нивоата на небото; ако не, тие одат во пеколот (Јаханам).

Џена е „прекрасно место за конечно враќање - градина на вечноста чии врати секогаш ќе бидат отворени за нив“. (Куран 38:49-50) Луѓето кои влегуваат во Џеннет „ќе речат: „Пофалба му е на Аллах кој ја отстрани од нас [сета] тага, зашто нашиот Господ навистина простува, благодарен; кој нè смести во домот на трајно престојувалиште од Неговата богатсвост. Никаков труд, ниту чувство на замор нема да нè допре во него.“ (Куран 35:34–35) Во Џенне „се наоѓаат реки од вода, чиј вкус и мирис никогаш не се менуваат. Реки од млеко чиј вкус ќе остане непроменет. Реки вино што ќе им бидат вкусни на оние што пијат од него и реки од бистар, чист мед. За нив ќе има секаков вид плод и прошка од Господарот нивни." (Куран 47:15)

Како изгледа рајот за муслиманите?

Според Куранот, за муслиманите Џенне е мирно, прекрасно место каде што не се присутни повреди и замор и од муслиманите никогаш не се бара да го напуштат. Муслиманите во рајот носат злато, бисери, дијаманти и облека од најдобрата свила и се потпираат на подигнати престоли. Во Џеннет нема болка, тага или смрт - има само радост, среќа и задоволство. Алах ветува направедна оваа рајска градина - каде што дрвјата се без трње, каде што цвеќињата и плодовите се натрупани едно врз друго, каде што постојано тече чиста и ладна вода и каде што придружниците имаат големи, убави, сјајни очи.

Во Џеннет нема кавга или пијанство. Има четири реки по име Саихан, Џаихан, Фурат и Нил, како и големи планини направени од мошус и долини направени од бисери и рубини.

Исто така види: Луциферски принципи

Осумте порти на Џеннетот

За да влезат во една од осумте врати на Џеннетот во исламот, од муслиманите се бара да вршат праведни дела, да бидат вистинити, да бараат знаење, да се плашат од најмилосрдниот, да одат во џамија секое утро и попладне, ослободете се од ароганцијата, како и од пленот на војната и долгот, искрено и од срце повторувајте го езанот, изградете џамија, покајте се и воспитувајте праведни деца. Осумте порти се:

Исто така види: Кога започнува постот? (Во оваа и во други години)
 • Бааб ас-салаат: За оние кои беа точни и фокусирани на молитвата
 • Бааб ал-Џихад: За оние кои загинаа во одбрана на исламот (џихад)
 • Бааб ас-Садака: За оние кои често даваа во добротворни цели
 • Бааб Ар-Рајјан : За оние кои постеле за време и после Рамазан
 • Бааб Ал-Хаџ: За оние кои учествувале на хаџот, годишниот аџилак во Мека
 • Baab Al-Kaazimeen Al-Ghaiz Wal Aafina Anin Naas: За оние кои го потиснуваат или контролираат својот гнев и простуваатдруги
 • Баб Ал-Иман: За оние кои имаа искрена вера и доверба во Аллах и се трудеа да ги следат неговите заповеди
 • Бааб Ал-Дикр: За оние кои покажаа ревност во сеќавањето на Бога

Нивоата на Џеннетот

Постојат многу нивоа на рајот - чиј број, редослед и карактер се многу дискутирани во тефсирот (коментар) и хадисичари. Некои велат дека Џенне има 100 нивоа; други дека нема ограничување на нивоата; а некои велат дека нивниот број е еднаков на бројот на стиховите во Куранот (6.236).

"Ранот има сто оценки кои Аллах ги резервира за борците во Неговата кауза, а растојанието помеѓу секоја од двете степени е како растојанието помеѓу небото и земјата. Затоа, кога ќе го прашате Аллах, побарајте го Ал Фирдус , зашто тоа е најдобриот и највисокиот дел од Рајот“. (Хадисов научник Мухамед ал-Бухари)

Иб'н Масуд, чест соработник на веб-страницата Сунах Муакада, го составил коментарот на многу од хадисолозите и направил листа од осум нивоа, наведени подолу од најниското ниво од небото (Мава) до највисокиот (Фирдоус); иако Фирдус исто така се вели дека е во „средината“, научниците го толкуваат тоа како „најцентрално“.

 1. Џенатул Мава: Место за засолниште, живеалиште за мачениците
 2. Дарул Макаам: Суштинското место, безбедното место каде што не постои замор
 3. Дарул Салам: Домот на мирот и безбедноста, каде што говорот е ослободен од секакви негативни и лоши разговори, отворен за оние кои Аллах ги сака на прав пат
 4. Дарул Хулд: Вечниот, вечен дом, кој е отворен за оние кои го штитат злото
 5. Џенат-ул-Адан: Рајската градина
 6. Џенат-ул-Наем: Каде што може да се живее просперитетен и мирен живот, живеејќи во богатство, благосостојба и благодети
 7. Џенат-ул-Касиф: Бавнината на откривачот
 8. Џенат-ул-Фирдоус: Место со пространост, градина со решетката со винова лоза и други овошја и зеленчук, отворена за оние кои верувале и правеле добри дела

Посета на Мухамед на Џеннет

Иако не секој исламски научник ја прифаќа приказната како факт, според биографијата на Ибн-Ишак (702–768 н.е.) за Мухамед, додека тој живеел, Мухамед го посетил Алах поминувајќи низ секое од седумте нивоа на небото во придружба од ангелот Гаврил. Додека Мухамед бил во Ерусалим, му донеле скала и тој се искачил на скалата додека не стигнал до првата небесна порта. Таму, чуварот праша: „Дали тој доби мисија? на што Гаврил одговорил потврдно. На секое ниво се поставува истото прашање, Габриел секогаш одговара со да, а Мухамед се среќава и го поздравуваат пророците кои живеат таму.

Се вели дека секое од седумте небеса е составено од различен материјал иво секој од нив живеат различни исламски пророци.

 • Првото небо е направено од сребро и е дом на Адам и Ева и на ангелите на секоја ѕвезда.
 • Второто небо е направено од злато и домот на Јован Крстител и Исус.
 • Третото небо е направено од бисери и други блескави камења: Јосиф и Азраел живеат таму.
 • Четвртото небо е направено од бело злато, а Енох и Ангелот на солзите живеат таму.
 • Петтото небо е направено од сребро: Арон и одмаздничкиот ангел држат суд над ова небо.
 • Шестото небо е направено од гранати и рубини: Мојсеј може да се најде овде.
 • Седмото небо е највисоко и последно, составено од божествена светлина несфатлива за смртниот човек. Авраам е жител на седмото небо.

Конечно, Авраам го носи Мухамед во рајот, каде што бил примен во присуство на Алах, кој му кажува на Мухамед да чита 50 молитви секој ден, по што Мухамед се враќа на земјата.

Извори

 • Масуд, Ибн. „Џена, нејзините врати, нивоа“. Суннет . 14 февруари 2013. Web.and Muakada Оценки.
 • Ouis, Soumaya Pernilla. „Исламска екотологија заснована на Куранот“. Исламски студии 37.2 (1998): 151–81. Печати.
 • Porter, J. R. „Патувањето на Мухамед до рајот“. Нумен 21.1 (1974): 64–80. Печати.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Huda. „Дефиниција на Џеннет воИслам." Учи религии, 28 август 2020 година, learnreligions.com/definition-of-jannah-2004340. Huda. (2020, 28 август). Дефиниција на Џеннет во исламот. Преземено од //www.learnreligions.com/definition -of-jannah-2004340 Huda. „Дефиниција на Џеннетот во исламот.“ Learn Religions. //www.learnreligions.com/definition-of-jannah-2004340 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитат за копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.