Луциферски принципи

Луциферски принципи
Judy Hall

Луциферјанизмот не е дефинирана религија, туку систем на верување кој се восхитува и ги почитува карактеристиките и особините на личноста прикажани од Луцифер како што се претставени во литературата и различните книги на хебрејската Библија. Иако луциферизмот често се меша со сатанизмот поради фактот што сатаната е дефиниран како паднат Луцифер, во реалноста, луциферијците не го обожаваат сатаната на кој било начин и наместо тоа се моделираат себеси по оригиналниот Луцифер, карактер на просветлување, независност и прогресивност.

Следната листа набројува некои од принципите според кои Луциферјаните се стремат да живеат. Некои ставки на оваа листа првично беа изнесени од Редот на Луциферскиот меч и се прилагодени овде со дозвола.

Прочитајте повеќе за Луциферјанизам против сатанизам.

Осветлено суштество кое избира наместо да идолизира

Луциферјанизмот е за барање знаење и одвнатре и однадвор. Иако многу практичари го препознаваат Луцифер како вистинско суштество, тие го замислуваат сосема поинаку од христијаните и на никаков начин не зависат од него на ист начин како што следбениците на другите религии ги сметаат нивните клучни фигури.

Луциферијците се моделираат по Луцифер чисто по избор, а не од доктрина или очекување.

Слободно дејствување, но прифаќање на последиците

Луциферијците веруваат дека табуата и социјалнитеОчекувањата не треба да го попречат некој да ги постигне своите цели.

Општеството и вашите сограѓани може да имаат проблеми со вашиот избор, а од вас се очекува да ги прифатите последиците со стоицизмот ако донесете лоши одлуки.

Стремеж по богатство и живеење во просперитет

За Луциферијанците, богатството не е нешто од кое треба да се срами. Охрабрени сте да се стремите кон успех и да уживате во плодовите на вашиот труд. Дозволено ви е, па дури и охрабрено да се гордеете со вашите достигнувања и да ги истакнувате.

Прифатете и прославете ја исконската телесна природа

Луѓето се и рационални и физички, според луциферизмот. Едното не треба да се игнорира или омаловажува за да се даде приоритет на другиот и ниту еден импулс не треба да се негира како корумпиран или грешен. Луциферијците ги прифаќаат и уживаат во таканаречените телесни задоволства.

Суровоста има свое место, кога е загарантирана

Луциферијанецот може да биде суров и лут кон оние кои докажале дека се достојни да бидат третирани на таков начин. Луциферизмот  смета дека однесувањето на другите диктира како треба да се однесувате со нив. Нема товар да се однесуваме со другите подобро отколку што заслужуваат, иако љубезноста не се обесхрабрува.

Конверзијата не е цел

Луциферјанецот се смета себеси за член на елитна група на самоопределени луѓе и тој нема интерес да ги преобрати другите.Луциферците не гледаат вредност во голем број верници со истомисленици кои можеби имаат помалку од целосна посветеност. Луциферскиот пат е оној што луѓето го бараат преку самоопределување, а не оној што бара следбеници.

Прифаќање за аврамските вери

Луциферецот ги почитува луѓето од аврамската вера и ги прифаќа нивните верувања дури и кога не се согласува со нив. Додека луциферијците немаат ништо против христијаните, Евреите, муслиманите на лично ниво, тие не се согласуваат со она што го гледаат како потчинетост на бараниот и произволен бог што го практикуваат тие верски системи.

Поддршка и заштита на природниот свет

Луциферијците споделуваат некои верувања на филозофиите на Њу Ејџ во нивното славење и заштита на земјата (Тера)   и природниот свет. Тие силно не се согласуваат со некои религиозни системи кои ја гледаат улогата на човекот како човек кој има право слободно да ги користи и злоупотребува природните ресурси.

Уметностите и науките се подеднакво негувани

Луциферјанизмот се придржува до ставот на ренесансата кога станува збор за уметностите и науките. И креативното изразување и научното истражување и разбирање се сметаат за еднакво важни за човештвото како целина и за нашиот индивидуален личен развој.

Фокусирајте се на денешниот ден

Луциферјаните не веруваат во доктрината на аврамските религии за задгробен живот кој се плаќа со страдање во сегашниот живот.Наместо тоа, се верува дека треба да се живее за денешниот ден и да се искористи најдоброто од она што е овде и сега. Среќата денес е доказ дека се направени добри избори и не се очекува дека страдањето денес е неопходно за среќа утре.

Просветлувањето е крајната цел

Сето знаење е добро. Незнаењето, сепак, води до секакви проблеми: омраза, недостаток на успех, неможност да се напредува, итн. овој живот.

Исто така види: Молитва за помош на христијаните во борбата против искушението на страста

Слободната волја и личната одговорност се примарни

Секој човек е одговорен за сопствената судбина, која е одредена од неговите сопствени таленти и напори. Наоѓањето начини за надминување на препреките во животот е очекуван дел од животот за Луциферијанците, а нивното надминување е причина за гордост и среќа.

Од нив се очекува и да прифатат каква било несреќа што ќе пристигне поради лошите избори што ги прават.

Се охрабрува скептицизмот

Знаењето се смета за флуидно и предмет на ревизија и промена. Оттука, Луциферјанецот е охрабрен да има отворен ум и да биде подготвен да ги ревидира своите или нејзините идеи за тоа што претставува вистина и разбирање.

Исто така види: Како да го напишете вашето сведоштво - преглед во пет чекори

Сите идеи треба да се тестираат за практичност пред да бидат усвоени како вистина, а околностите може да бараат да бидат поранешните „вистини“напуштен.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Принципите на луциферизмот“. Учи религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/luciferian-principles-95784. Бејер, Кетрин. (2020, 27 август). Принципите на луциферизмот. Преземено од //www.learnreligions.com/luciferian-principles-95784 Beyer, Catherine. „Принципите на луциферизмот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/luciferian-principles-95784 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.