Како да го напишете вашето сведоштво - преглед во пет чекори

Како да го напишете вашето сведоштво - преглед во пет чекори
Judy Hall

Скептиците може да дебатираат за валидноста на Светото писмо или да расправаат за постоењето на Бог, но никој не може да ги негира вашите лични искуства со Бога. Ако на некого му кажете како Бог направил чудо во вашиот живот, како те благословил, те преобразил, те подигнал и охрабрил, или можеби дури и те скршил, а потоа те исцелил, никој не може да се расправа или дебатира. Кога го споделувате вашето христијанско сведоштво, го надминувате полето на знаењето во областа на односот со Бога.

Совети што треба да ги запомните додека го пишувате вашето сведоштво

 • Држете се до поентата. Вашето преобраќање и нов живот во Христа треба да бидат главните точки.
 • Бидете конкретни. Вклучете настани, вистински чувства и лични сознанија кои ја разјаснуваат вашата главна поента. Направете го вашето сведоштво опипливо и релевантно за другите да можат да се поврзат со него.
 • Бидете актуелни. Кажете што се случува во вашиот живот со Бог во моментов, денес.
 • Бидете искрени. Не претерувајте или драматизирајте ја вашата приказна. Едноставната, јасна вистина за она што Бог го направил во вашиот живот е сè што му треба на Светиот Дух за да ги убеди другите и да ги убеди во Божјата љубов и благодат.

5 чекори до пишување на вашето сведоштво

Овие чекори објаснуваат како да го напишете вашето сведочење. Тие се однесуваат и на долги и кратки, писмени и говорни сведоштва. Без разлика дали планирате да го запишете вашето целосно, детално сведочење или да подготвите брза верзија од 2 минути за краткорочнопатување во мисија, овие чекори ќе ви помогнат да им кажете на другите со искреност, влијание и јасност, што направил Бог во вашиот живот.

1 - Сфатете дека вашето сведоштво е моќно

Прво и најважно, запомнете, има моќ во вашето сведочење. Библијата вели дека го победуваме нашиот непријател со крвта на Јагнето и со словото на нашето сведоштво:

Исто така види: Запознајте го Архангел Ариел, Ангелот на природатаТогаш слушнав силен глас кој викаше низ небото: „Конечно дојде - спасението и силата и Царството на нашиот Бог , и авторитетот на неговиот Христос. Зашто, на земјата е фрлен обвинителот на нашите браќа и сестри, оној што ги обвинува пред нашиот Бог дење и ноќе. И тие го победија со крвта на Јагнето и со нивното сведоштво. И тие не ги сакаа своите животи толку многу што се плашеа да умрат. (Откровение 12:10–11, (NLT)

Многу други библиски стихови ја откриваат моќта на споделување на вашето сведоштво. Поминете неколку минути барајќи ги: Дела 4:33; Римјаните 10:17; Јован 4:39. 3>

2 - Проучи пример во Библијата

Прочитај Дела 26. Овде апостол Павле го дава своето лично сведоштво пред царот Агрипа.Тој раскажува за својот живот пред неговото преобраќање на патот за Дамаск кога тој ги прогонувал следбениците на Патот. Потоа, Павле детално ја опишува својата чудесна средба со Исус и неговиот повик да му служи на Христос како апостол. Потоа продолжува да раскажува за својот нов живот откако се обратил кон Бога.

3 - Поминете време воПодготовка и молитва

Еве неколку работи што треба да ги земете предвид пред да почнете да го пишувате вашето сведоштво: Размислете за вашиот живот пред да го сретнете Господ. Што се случуваше во вашиот живот пред да се преобратите? Со какви проблеми или потреби се соочувавте во тоа време? Како се промени вашиот живот откако го запознавте Исус Христос? Молете се и замолете го Бог да ви помогне да го споделите она што тој сака да го вклучите.

4 - Користете преглед од 3 точки

Пристапот од три точки е многу ефикасен во пренесувањето на вашето лично сведочење. Овој преглед се фокусира на пред да му верувате на Христос, како му се предадовте и промените во вашиот живот откако почнавте да одите со него.

 • Претходно: Едноставно кажи каков беше твојот живот пред да му се предадеш на Христос. Што бараше пред да го запознаеш Христос? Кој беше главниот проблем, емоција, ситуација или став со кој се занимававте? Што ве мотивираше да барате промена? Кои беа вашите постапки и размислувања во тоа време? Како се обидовте да ги задоволите вашите внатрешни потреби? (Примери за внатрешни потреби се осаменост, страв од смрт, несигурност итн. Можни начини за исполнување на тие потреби вклучуваат работа, пари, дрога, врски, спорт, секс.) Запомнете да користите конкретни, способни примери.
 • Како: Како дојдовте до спасение во Исус? Едноставно кажете ги настаните и околностите што ве натерале да го сметате Христос како решение за тоавашето пребарување. Најдете време да ги идентификувате чекорите што ве доведоа до точка да му верувате на Христос. Каде беше ти? Што се случуваше во тоа време? Кои луѓе или проблеми влијаеле на вашата одлука?
 • Од: Како се променил вашиот живот во Христа? Како неговото простување влијаеше на вас? Како се променија вашите мисли, ставови и емоции? Споделете како Христос ги задоволува вашите потреби и што значи за вас сега вашиот однос со него.

5 - Зборови што треба да се избегнуваат

Останете подалеку од „христијански“ фрази. „Црковните“ зборови можат да ги отуѓат слушателите/читателите и да ги спречат да се поистоветат со вашиот живот. Луѓето кои не се запознаени, па дури и не им е удобно со црквата и христијанството, можеби нема да разберат што велите. Тие може да го згрешат вашето значење или дури да бидат исклучени од вашиот „странски јазик“. Еве неколку примери:

Избегнувајте користење на терминот „повторно роден“. Наместо тоа, користете ги овие зборови:

Исто така види: Преглед на црквата на назаренската деноминација
 • духовно раѓање
 • духовно обновување
 • духовно будење
 • оживеете духовно
 • даден нов живот
 • моите очи се отворија

Избегнувајте користење на „зачувано“. Наместо тоа, користете термини како:

 • спасен
 • избавен од очај
 • најдена надеж за живот

Избегнувајте користење на „изгубени“. Наместо тоа, кажете:

 • одењето во погрешна насока
 • одвоено од Бог
 • немаше надеж
 • немаше цел

Избегнувајте користење на „евангелие“. Наместо тоа,размислете да кажете:

 • Божјата порака до човекот
 • добрата вест за Христовата намера на земјата
 • Божјата порака за надеж за светот

Избегнувајте користење на „гревот“. Наместо тоа, обидете се со еден од овие изрази:

 • отфрлање на Бога
 • пропуштање на знакот
 • паѓање од вистинскиот пат
 • а злосторство против Божјиот закон
 • непослушност кон Бог
 • одење по својот пат без помисла на Бога

Избегнувајте користење на „покајте се“. Наместо тоа, кажете работи како:

 • признајте дека згрешив
 • променете го умот, срцето или ставот
 • одлучете да се оттргнете
 • свртете се
 • направете свртување за 180 степени од она што го правевте
 • послушајте го Бог
 • следете ја Божјата реч
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд , Мери. „Како да го напишете вашето сведоштво“. Научи религии, 7 ноември 2020 година, learnreligions.com/how-to-write-your-christian-testimony-701445. Ферчајлд, Мери. (2020, 7 ноември). Како да го напишете вашето сведоштво. Преземено од //www.learnreligions.com/how-to-write-your-christian-testimony-701445 Fairchild, Mary. „Како да го напишете вашето сведоштво“. Научете религии. //www.learnreligions.com/how-to-write-your-christian-testimony-701445 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.