Преглед на црквата на назаренската деноминација

Преглед на црквата на назаренската деноминација
Judy Hall

Црквата на Назареецот, деноминација која потекнува од спојувањето на неколку црковни тела со корени во Движењето на Светоста од деветнаесеттиот век, е најголемата деноминација на Веслејан-Светоста во Соединетите Држави. Оваа протестантска вера се издвојува од другите христијански деноминации со својата доктрина за целото осветување, учењето на Џон Весли дека верникот може да го прими Божјиот дар на совршена љубов, праведност и вистинска светост во овој живот.

Број на членови низ целиот свет

Во 2018 година, Назаренската црква објави дека има 2.579.243 членови ширум светот во 30.712 цркви во деноминацијата.

Основање

Црквата на Назареецот започна во 1895 година во Лос Анџелес, Калифорнија. Финес Ф. Брези и други сакаа деноминација што поучуваше за целосно осветување преку вера во Исус Христос. Во 1908 година, Здружението на пентекосталните цркви на Америка и Светата црква Христова се здружија со Црквата на Назареецот, означувајќи го почетокот на обединувањето на движењето на Светоста во Америка.

Раните организатори на движењето сметаа дека титулата „Назареец“ го отелотворува едноставниот начин на живот и службата на Исус Христос кон сиромашните, што тие сакаа да го следат. Тие ги отфрлија украсените објекти за богослужба што може да го одразуваат духот на светот и избраа да ги користат нивните ресурси за да придобијат души и да им пружат олеснување на сиромашните.

Истакната црквана основачите на Назареците

Истакнати црковни основачи се Финес Ф. Брези, Џозеф П. Видни, Едгар П. Елисон, Хенри Ортон Вајли, Алис П. Болдвин, Лесли Ф. Геј, В.С. и Луси П. Нот, Арон Мерит Хилс и К.Е. МекКи.

Исто така види: Јохаведа, Мајка на Мојсеј

Географија

Денес, назаренските цркви се наоѓаат во повеќе од 150 земји и делови од светот. Меѓународното седиште се наоѓа во Канзас Сити, Мисури.

Црквата работи со издавачка куќа, дипломирана теолошка семинарија, девет колеџи за либерални уметности во САД и Канада, два колеџи во Европа и бројни училишта, болници и клиники во различни делови на светот.

Водечко тело

Црквата на Назареецот ги комбинира конгрегациските, епископските и презвитеријанските форми на владеење. Избрано Генерално собрание, Одбор на генерални суперинтенденти и Генерален одбор управуваат со црквата на Назареецот. Генералното собрание, кое е крајниот авторитет во црквата, се состанува на секои четири години, поставувајќи доктрина и закони, кои подлежат на уставот на црквата.

Генералниот одбор е одговорен за корпоративниот бизнис на деноминацијата, а шесте членови на Одборот на генералните суперинтенденти ја надгледуваат глобалната работа на црквата. Локалните цркви се организирани во области и области во региони. Две од главните активности на црквата се глобалната мисионерска работа и поддршката на колеџите на деноминацијатаи универзитетите.

Свет или препознатлив текст

Светиот текст на Назареската црква е Библијата, која, тие веруваат, е божествено инспирираната Реч Божја. Светото писмо ја содржи сета вистина потребна за верно христијанско живеење.

Значајни министри и членови на црквата на Назареја

Сегашните и поранешните Назареци ги вклучуваат Џејмс Добсон, Томас Кинкад, Бил Гејтер, Деби Рејнолдс, Гери Харт и Кристал Луис.

Верувања и практики

Доктрината на Црквата на Назареецот е обликувана најмногу од учењата на Џон Весли и неговото методистичко движење. Доктрината на Весли за христијанско совршенство беше централна за Движењето на Светоста од кое настана Црквата на Назареецот. Назареците веруваат дека верниците можат целосно да се осветат, по регенерацијата, преку вера во Исус Христос.

Исто така види: Духовни цитати за птиците

Назаренските верувања се објаснети во црковните членови на верата и во Прирачникот на црквата на Назареецот . Црквата ги прифаќа традиционалните христијански доктрини, како што се Троица, Библијата како вдахновено Слово Божјо, падот на човекот, помирувањето за целиот човечки род, рајот и пеколот, воскресението на мртвите и второто Христово доаѓање. Божественото исцелување е признаено, но не со исклучување на медицински средства. Назареците се држат до верувањето дека спасената личност може да падне од благодатта и да биде „безнадежно и вечно изгубена“ освен ако не се покајат занивните гревови.

Услугите варираат од црква до црква, но многу цркви од Назареја денес имаат современа музика и визуелни помагала. Многу собранија имаат три неделни служби: недела наутро, недела навечер и среда навечер. Назареците практикуваат верско крштевање и на доенчиња и на возрасни и на Господовата вечера. Назаренската црква ракополага и машки и женски министри.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. „Црква на назаренската деноминација“. Научете религии, 25 август 2020 година, learnreligions.com/church-of-the-nazarene-denomination-700056. Завада, Џек. (2020, 25 август). Црква на назаренската деноминација. Преземено од //www.learnreligions.com/church-of-the-nazarene-denomination-700056 Zavada, Jack. „Црква на назаренската деноминација“. Научете религии. //www.learnreligions.com/church-of-the-nazarene-denomination-700056 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.