25 Охрабрувачки библиски стихови за тинејџери

25 Охрабрувачки библиски стихови за тинејџери
Judy Hall

Библијата е исполнета со одлични совети кои нè водат и инспирираат. Понекогаш се што ни треба е мало засилување, но често ни треба многу повеќе од тоа. Словото Божјо е живо и моќно, способно да зборува во нашите вознемирени души и да не издигне од тагата. Без разлика дали ви треба охрабрување за себе или сакате да охрабрите некој друг, овие библиски стихови за тинејџери ќе ви дадат помош кога ви е најпотребна.

Библиски стихови за тинејџерите да ги охрабруваат другите

Многу библиски стихови зборуваат за важноста да им се помага на другите и да им се помогне да истраат во време на неволја. Ова се одлични стихови за да ги споделите со нивните пријатели, особено со оние кои можеби се борат со одредени предизвици.

Галатјаните 6:9

„Да не се уморуваме да правиме добро, зашто во право време ќе жнееме жетва ако не се откажеме. "

1 Солунјаните 5:11

„Затоа, охрабрувајте се еден со друг и изградувајте се, како што правите.

Ефесјаните 4:29

„Не употребувајте гнасен или навредлив јазик. Сè што ќе кажете нека биде добро и корисно, така што вашите зборови ќе бидат поттик за оние што ги слушаат“.

Римјаните 15:13

„Богот на надежта нека ве исполни со сета радост и мир во верата, та со силата на Светиот Дух да изобилувате во надеж“.

Еремија 29:11

„Зашто ги знам плановите што ги имам за тебе“, изјавуваГосподи, ‚планира да те напредува, а не да ти наштети, планира да ти даде надеж и иднина'“

Матеј 6:34

„Затоа не грижи се за утре, зашто утре ќе се грижи за себе. Секој ден има доволно неволја. многу видови, затоа што знаете дека испитувањето на вашата вера произведува истрајност. Нека истрајноста ја заврши својата работа за да бидете зрели и целосни, а ништо да не ви недостасува.“

Наум 1:7

„Господ е добар, засолниште во времиња на неволја. Тој се грижи за оние што имаат доверба во него.“

Езра 10:4

„Стани; ова прашање е во ваши раце. Ние ќе те поддржиме, затоа храбри се и направи го тоа.“

Исто така види: Фолклор и легенди за земјата, воздухот, огнот и водата

Псалм 34:18

„Господ е блиску до скршените срца и ги спасува оние што се скршени во дух."

Библиски стихови за тинејџерите да се охрабрат

Библијата исто така има многу стихови кои се мотивациони или инспиративни, потсетувајќи ги читателите дека Бог е секогаш со нив. Овие стихови се корисни за паметење секогаш кога се наоѓате себеси во сомнеж или неизвесност.

Второзаконие 31:6

„Бидете силни и храбри, не плашете се и не трепете се од нив, зашто Господ, вашиот Бог е тој што оди со тебе. Тој нема да те изневери и нема да те остави.“

Псалм 23:4

„Иако одам низнајмрачната долина, нема да се плашам од зло, зашто ти си со мене; Твојот стап и твојот стап, тие ме утешуваат."> Псалм 55:22

„Фрлете ги своите грижи на Господа и Тој ќе те поткрепи; никогаш нема да дозволи праведниците да бидат потресени.“

Исаија 41:10

„Не плашете се, зашто Јас сум со вас; Не гледај со загриженост за тебе, зашто јас сум твојот Бог. Јас ќе те зајакнам, сигурно ќе ти помогнам, сигурно ќе те поддржам со Мојата праведна десна рака.'“

Исаија 49:13

„Воскликни од радост , вие небеса; радувај се, земјо; пукни во песна, планини! Зашто Господ го утешува својот народ и ќе се сожали на Своите настрадани.“

Софонија 3:17

„Господ, твојот Бог е со тебе, Моќниот Воин кој штеди. Тој ќе биде многу воодушевен од тебе; во својата љубов нема повеќе да те укорува, туку ќе се радува на тебе со пеење.“ носејќи тешки товари, дојди кај мене и ќе ти дадам одмор. Земете го јаремот што ви го давам. Стави го на рамена и научи од мене. Јас сум нежен и смирен, а вие ќе најдете одмор. Овој јарем е лесен за носење, а ова бреме е лесно.'“

Јован 14:1-4

„Не дозволувајте вашите срца да се вознемируваат. Имајте доверба во Бога, верувајте и во мене. Во домот на мојот Татко има повеќе од доволно место.па, дали ќе ти кажам дека ќе ти подготвам место? Кога се ќе биде подготвено, ќе дојдам и ќе те земам, за да бидеш секогаш со мене каде што сум. И вие го знаете патот до каде одам јас.'“

Исаија 40:31

„Оние што се надеваат на Господа, ќе ја обноват својата сила. Ќе се вивнат на крилја како орли; ќе трчаат и нема да се уморат, ќе одат и нема да се онесвестат.“

1 Коринтјаните 10:13

„Искушенијата во вашиот живот не се разликуваат од што другите го доживуваат. И Бог е верен. Тој нема да дозволи искушението да биде повеќе отколку што можете да издржите. Кога ќе бидете искушувани, ќе ви покаже излез за да можете да издржите.“

2 Коринтјаните 4:16-18

„Затоа не губиме срцето. Иако однадвор се трошиме, сепак внатрешно се обновуваме од ден на ден. Зашто, нашите лесни и моментални неволји ни постигнуваат вечна слава која далеку ги надминува сите. Така, ние не ги насочуваме очите кон она што се гледа, туку кон она што е невидливо, бидејќи она што се гледа е привремено, а она што не се гледа е вечно.“

Филипјаните 4:6-7

„Не грижете се за ништо, туку во секоја ситуација, со молитва и молба, со благодарност, изнесете ги своите барања пред Бога. И мирот Божји, кој го надминува секој разум, ќе ги чува вашите срца и вашите умови во Христа Исуса.“

Филипјаните 4:13

Исто така види: Кога започнува постот? (Во оваа и во други години)

„Можам се овапреку Оној кој ми дава сила.“

Исус Навин 1:9

„Бидете силни и храбри. Не се плаши; не се обесхрабрувајте, зашто Господ, вашиот Бог ќе биде со вас каде и да одите."

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитирање Махони, Кели. „25 охрабрувачки библиски стихови за тинејџери." Learn Religions, 5 април 2023 година Learnreligions.com/bible-verses-to-encourage-teens-712360. Mahoney, Kelli. (2023, 5 април). 25 Охрабрувачки библиски стихови за тинејџери. Преземено од //www.learnreligions.com/bible-verses-to- inkuraj-teens-712360 Махони, Кели. „25 поттикнувачки библиски стихови за тинејџери.“ Learn Religions. //www.learnreligions.com/bible-verses-to-encourage-teens-712360 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитат за копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.