25 Писмо за усовршување на Светото писмо: Книга на Мормон (1-13)

25 Писмо за усовршување на Светото писмо: Книга на Мормон (1-13)
Judy Hall

Црквата на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни има четиригодишна семинарска програма за студенти на возраст од 14-18 години. Секоја година студентите учат една од четирите книги на Светото писмо и со секоја студиска програма има сет од 25 Писмо за мајсторство на Светото писмо.

Исто така види: Што значи транссупстанција во христијанството?

Писмо за владеење на Светото писмо: Книга на Мормон

 • 1 Нефи 3:7 - „И се случи дека јас, Нефи, му реков на татко ми: Ќе одам и ќе го направам работи што Господ ги заповедал, бидејќи знам дека Господ не им дава заповеди на децата на луѓето, освен што ќе им подготви пат за да можат да го остварат она што им заповеда.“
 • 1 Нефи 19:23 - „И јас им прочитав многу работи што беа напишани во книгите на Мојсеј; но за да можам поцелосно да ги убедам да веруваат во Господ, нивниот Откупител, им го прочитав она што е напишано од пророкот Исаија. ; бидејќи јас ги споредив сите свети списи со нас, за тоа да биде за наша корист и учење." "
 • 2 Нефи 2:27 - "Затоа, луѓето се слободни според телото; и им се дадени сè што е корисно за човекот. И тие се слободни да изберат слобода и вечен живот, преку голем Посредник на сите луѓе, или да се избере заробеништво и смрт, според заробеништвото и моќта на ѓаволот; зашто тој бара сите луѓе да бидат мизерни како нивсамиот тој.“
 • 2 Нефи 9:28-29 - „О тој лукав план на злобниот! О суетност, изнемоштеност и глупост на луѓето! Кога се учат, мислат дека се мудри и не го слушаат Божјиот совет, бидејќи го оставаат настрана, мислејќи дека знаат за себе, затоа, нивната мудрост е глупост и не им користи. И тие ќе загинат.

  „Но, да се учат е добро ако ги слушаат Божјите совети.“

  Исто така види: Трпезата на лебот за прикажување покажа на лебот на животот
 • 2 Нефи 28:7-9 - „Да, и ќе има многу кој ќе рече: Јадете, пијте и веселете се, зашто утре ќе умреме, и ќе ни биде добро.

  „И ќе има многумина што ќе речат: Јадете, пијте и веселете се; сепак, плашете се од Бога - тој ќе се оправда со правење мал грев; да, лажете малку, искористете ги предностите на еден поради неговите зборови, ископајте јама за вашиот сосед; нема штета во ова; и правете ги сите овие работи, зашто утре ќе умреме; и ако е така дека сме виновни, Бог ќе нè победи со неколку удари, и конечно ќе се спасиме во Божјото царство.

  „Да, и ќе има многу што ќе учат после овој начин, лажни, суетни и глупави учења, и ќе се надујат во нивните срца и ќе бараат длабоко да ги скријат своите совети од Господа; и нивните дела ќе бидат во темнина.“

 • 2 Нефи 32:3 - „Ангелите зборуваат со силата на Светиот Дух; затоа, тие ги зборуваат зборовите на Христос.Ви реков, нахранете се со зборовите Христови; зашто ете, зборовите на Христос ќе ви кажат сè што треба да правите.“
 • 2 Нефи 32:8-9 - „И сега, мои сакани браќа, сфаќам дека уште размислувате во вашите срца; и ме тагува што морам да зборувам за ова. Зашто, кога би сакале да го слушате Духот кој го учи човекот да се моли, би знаеле дека мора да се молите; зашто злиот дух не го учи човекот да се моли, туку го учи дека не смее да се моли.

  „Но, ете, ви велам дека треба секогаш да се молите и да не се онесвестувате; да не правите ништо на Господи, освен најпрво да се молиш на Отецот во името на Христос, тој да ти го посвети твоето дело, за твоето извршување да биде за доброто на твојата душа.“

 • Јаков 2:18-19 - „Но, пред да барате богатство, барајте го царството Божјо.

  „И откако ќе стекнете надеж во Христа, ќе добиете богатство, ако го барате; и ќе ги барате со намера да правите добро - да ги облечете голите и да ги нахраните гладните и да ги ослободите заробениците и да им дадете олеснување на болните и на напатените.“

 • Мосија 2:17 - „И ете, ви ги кажувам овие работи за да научите мудрост; за да научите дека кога сте во служба на вашите ближни, вие сте само во служба на вашиот Бог.“
 • Мосија 3:19 - „Зашто природниот човек е непријател на Бога, ие од падот на Адам и ќе биде, засекогаш и засекогаш, освен ако тој не се предаде на мамењата на Светиот Дух и не го отфрли природниот човек и не стане светец преку помирувањето на Христос Господ и не стане како дете. , покорен, кроток, понизен, трпелив, полн со љубов, подготвен да се подложи на сè што Господ смета дека е соодветно да му го нанесе, дури и како што детето му се покорува на својот татко.“
 • Мосија 4:30 - „Но, толкаво можам да ви кажам, дека ако не внимавате на себе, и на своите мисли, и на зборовите и на своите дела, и не ги пазите Божјите заповеди и останете во верата во она што сте го слушнале за доаѓањето на нашиот Господ, дури и до крајот на вашиот живот, треба да загинете. И сега, о човеку, запомни и не загини.“
 • Алма 32:21 - „И сега, како што реков во врска со верата - верата не е да се има совршено познавање на работите; затоа, ако имате вера, се надевате на работи што не се гледаат, што се вистинити.“
 • Алма 34:32-34 - „Зашто, ете, овој живот е време луѓето да се подготват да се сретнат со Бога; да, ете, денот на овој живот е денот кога луѓето треба да ги извршуваат своите трудови.

  „И сега, како што ви реков претходно, бидејќи сте имале толку многу сведоци, затоа, ве молам да не одложи го денот на твоето покајание до крај; зашто по овој животен ден, кој ни е даден да се подготвиме за вечноста, ете, ако не го подобриме нашето време додека сме воовој живот, тогаш доаѓа ноќта на темнината во која не може да се изврши труд.

  „Не можете да кажете, кога ќе бидете доведени до таа страшна криза, дека ќе се покајам, дека ќе се вратам кај мојот Бог. Не, вие не можете да го кажете ова; зашто истиот дух што ги поседува вашите тела во моментот кога ќе излезете од овој живот, истиот тој дух ќе има моќ да го поседува вашето тело во тој вечен свет.“

 • Алма 37:6-7 - „Сега може да претпоставите дека ова е глупост во мене; но ете, ви велам, дека со мали и едноставни работи се случуваат големи работи; и малите средства во многу случаи ги збунуваат мудро.

  „И Господ Бог работи со средства за да ги оствари своите големи и вечни намери; и со многу мали средства Господ ги срами мудрите и донесува спасение на многу души." да, научи во твојата младост да ги држиш Божјите заповеди.“

 • Алма 41:10 - „Немој да претпоставуваш, бидејќи е кажано во врска со обновувањето, дека ќе бидеш вратен од грев во среќа. Еве, ви велам, злобата никогаш не била среќа.“
 • Хеламан 5:12 - „И сега, синови мои, запомнете, запомнете дека е на карпата на нашиот Откупител, кој е Христос, Синот од Бога, дека треба да ја изградите својата основа; дека кога ѓаволот ќе ги испрати своите силни ветрови, да, неговите окна во виорот, да, когаќе ве удри сиот негов град и неговата силна бура, нема да има моќ над вас да ве одвлече до заливот на бедата и бескрајната несреќа, поради карпата на која сте изградени, која е сигурна основа, темел. на кој ако луѓето градат, тие не можат да паднат."
 • 3 Нефи 11:29 - „Зашто, вистина, вистина ви велам, оној што има дух на расправија не е од мене, туку е од ѓаволот, кој е таткото на расправијата и тој ги поттикнува срцата на луѓето да се борат со гнев, еден со друг.“
 • 3 Нефи 27:27 - „И знајте дека ќе бидете судии на овој народ, според на судот што ќе ви го дадам, кој ќе биде праведен. Затоа, какви луѓе треба да бидете? Вистина, ви велам, каков што сум. Би му покажал на светот дека верата е нешта на кои се надеваме, а не се гледаат; затоа, не расправајте затоа што не гледате, зашто не добивате сведоштво сè додека не биде испитувањето на вашата вера.“
 • Етер 12:27 - „И ако луѓето дојдат кај мене, ќе им ја покажам нивната слабост. Јас им давам на луѓето слабост за да бидат понизни; и мојата милост е доволна за сите луѓе кои се понизуваат пред мене; зашто ако се понизат пред мене и имаат вера во мене, тогаш ќе направам слабите работи да им станат силни.“
 • Морони 7:16-17 - „Зашто, ете, Христовиот Духдадено на секој човек, за да знае добро од зло; затоа, ви го покажувам патот да судите; зашто секое нешто што повикува да се прави добро и да се убеди да се верува во Христа, е испратено со силата и дарот Христов; затоа можете да знаете со совршено знаење дека тоа е за Бога.

  „Но, што и да ги убедува луѓето да прават зло и да не веруваат во Христа, да се одречете од него и да не му служите на Бога, тогаш можете да знаете со совршено знаење е од ѓаволот; зашто ѓаволот вака работи, зашто не убедува никого да прави добро, ниту еден; ниту неговите ангели, ниту оние што му се покоруваат."

 • Морони 7:45 - „И милосрдието долго трпи, и е љубезно, и не завидува, и не се надуе, не го бара своето, не се разгневува лесно, не размислува за зло и не се радува на беззаконието, туку се радува на вистината, поднесува сè, верува во сè, се надева на сè, поднесува сè." , Вечниот Отец, во името на Христос, ако овие работи не се вистинити; и ако барате со искрено срце, со вистинска намера, имајќи вера во Христа, тој ќе ви ја открие вистината за тоа, со сила на Светиот Дух.

  „И со силата на Светиот Дух можете да ја знаете вистината за сите нешта.“Рејчел. „Свети списи за владеење на Светото писмо: Книга на Мормон“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/scripture-mastery-book-of-mormon-2159525. Брунер, Рејчел. (2023, 5 април). Писмо за мајсторство на Светото писмо: Книга на Мормон. Преземено од //www.learnreligions.com/scripture-mastery-book-of-mormon-2159525 Брунер, Рејчел. „Свети списи за владеење на Светото писмо: Книга на Мормон“. Научете религии. //www.learnreligions.com/scripture-mastery-book-of-mormon-2159525 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.