5-те муслимански дневни молитвени времиња и што значат тие

5-те муслимански дневни молитвени времиња и што значат тие
Judy Hall

За муслиманите, петте дневни времиња на молитва (наречени салат ) се меѓу најважните обврски на исламската вера. Молитвите ги потсетуваат верниците на Бога и многуте можности да бараат Неговото водство и прошка. Тие исто така служат како потсетник за врската што муслиманите ширум светот ја споделуваат преку нивната вера и заеднички ритуали.

5-те столбови на верата

Молитвата е еден од петте столбови на исламот, водечките начела што мора да ги следат сите муслимани кои набљудуваат:

 • Хаџ : Аџилак во Мека, најсветото место на исламот, кое сите муслимани мора да го направат барем еднаш во својот живот.
 • Sawm : Ритуален пост се почитува за време на Рамазан.
 • Шахаде : Рецитирање на исламската вера, наречена Калима („Нема Бог освен Алах, а Мухамед е неговиот гласник“).
 • Намаз : Дневни молитви, правилно почитувани.
 • Зекат : Давање во добротворни цели и помагање на сиромашните.

Муслиманите ја покажуваат својата верност со активно почитување на петте Столбови на исламот во нивниот секојдневен живот. Секојдневната молитва е највидливото средство за тоа.

Како се молат муслиманите?

Како и со другите вери, муслиманите мора да почитуваат одредени ритуали како дел од нивните дневни молитви. Пред да се молат, муслиманите мора да бидат без умот и телото. Исламското учење бара од муслиманите да се вклучат во ритуално миење (вуду) на рацете, стапалата, рацете и нозете,наречен Вуду , пред да се молат. Исто така, верниците мора да бидат скромно облечени во чиста облека.

Исто така види: Директориуми на Одделението и Влоговите

Откако ќе заврши Вудуто, време е да се најде место за молитва. Многу муслимани се молат во џамии, каде што можат да ја споделат својата вера со другите. Но, секое тивко место, дури и агол од канцеларија или дом, може да се користи за молитва. Единствениот услов е дека молитвите мора да се изговараат додека сте свртени во правец на Мека, родното место на пророкот Мухамед.

Молитвен ритуал

Традиционално, молитвите се изговараат додека стоите на мал молитвен килим, иако користењето не е потребно. Молитвите секогаш се читаат на арапски додека се изведуваат низа ритуализирани гестови и движења наменети да го слават Алах и да ја прогласат посветеноста наречена Рак'ха . Рака се повторува два до четири пати, во зависност од времето од денот.

 • Текбир : верниците стојат и ги креваат отворените раце до нивото на рамената, прогласувајќи Алаху Акбар („Бог е голем“).
 • Кијам : Уште стојат, верните ја прекрстуваат десната рака преку левата преку градите или папокот. Се чита првото поглавје од Куранот, заедно со други молби.
 • Руку : верниците се поклонуваат кон Мека, ги ставаат рацете на колена и повторуваат: „Слава му е на Бога, најголеми“, три пати.
 • Втор Кијам : Верниците се враќаат во стоечка положба, со рацете на нивните страни.Славата на Аллах повторно се прогласува.
 • Суџуд : Обожавателите клекнуваат само со дланките, колената, прстите, челото и носот допирајќи ја земјата. „Слава му на Бога, највисокиот“ се повторува три пати.
 • Ташаххуд : Премин во седечка поза, стапалата под нив и рацете во скут. Ова е момент за пауза и размислување за нечија молитва.
 • Суџуд се повторува.
 • Ташеххуд се повторува. Се изговараат молитви кон Алах, а верниците накратко ги креваат десните показалци за да ја прогласат својата посветеност. Обожавателите исто така бараат од Аллах прошка и милост.

Ако верниците се молат заеднички, тие ќе ги завршат молитвите со кратка порака за мир еден за друг. Муслиманите се свртуваат прво на десно, а потоа на лево и принесуваат поздрав: „Мирот нека биде и Аллаховата милост и благослов“.

Време на молитва

Во муслиманските заедници, луѓето се потсетуваат на намазот со секојдневните повици за молитва, познати како адан . Езанот се доставува од џамиите од муезин , назначениот повикувач на молитва во џамијата. За време на повикот за молитва, муезинот рецитира такбир и калима.

Традиционално, повиците се упатуваа од минарето на џамијата без засилување, иако многу модерни џамии користат звучници за верниците да можат појасно да го слушнат повикот. Самите времиња на молитва се диктирани од положбата насонце:

 • Фаџр : Оваа молитва го започнува денот со спомен на Бога; се изведува пред изгрејсонце.
 • Духр : Откако ќе започне работниот ден, се паузира нешто по пладне за повторно да се сети на Бога и да се побара Неговото водство.
 • Аср : Во доцните попладневни часови, на луѓето им требаат неколку минути за да се сетат на Бога и на поголемата смисла на нивниот живот.
 • Магриб : Веднаш по заоѓањето на сонцето, муслиманите се сеќаваат Бог повторно кога денот почнува да се приближува.
 • 'Иша : Пред да се пензионираат за ноќ, муслиманите повторно одвојуваат време да се сетат на Божјото присуство, водство, милост и простување.

Во античко време, човек само гледал во сонцето за да ги одреди различните времиња на денот за молитва. Во денешно време, печатените дневни молитвени распореди прецизно го одредуваат почетокот на секое време на молитва. И да, има многу апликации за тоа.

Недостасувањето на молитвите се смета за сериозен пропуст на верата за побожните муслимани. Но, понекогаш се појавуваат околности кога може да се пропушти време за молитва. Традицијата налага муслиманите да ја надополнат пропуштената молитва што е можно поскоро или во најмала рака да ја рецитираат пропуштената молитва како дел од следниот редовен намаз.

Исто така види: Сила во Библијата бил храбар мисионер за ХристосЦитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Huda. „5-те муслимански дневни молитвени времиња и што значат тие“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/islamic-prayer-timings-2003811. Худа. (2021,8 февруари). 5-те муслимански дневни молитвени времиња и што значат тие. Преземено од //www.learnreligions.com/islamic-prayer-timings-2003811 Huda. „5-те муслимански дневни молитвени времиња и што значат тие“. Научете религии. //www.learnreligions.com/islamic-prayer-timings-2003811 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.