Директориуми на Одделението и Влоговите

Директориуми на Одделението и Влоговите
Judy Hall

Секој влог, одделение/огранок (локални единици) има директориум. Директориумот едноставно се случува, нели? Само се појавуваат имиња и информации за контакт, нели? Па, да и не. Некоја мистериозна сила што произлегува од седиштето на црквата во Солт Лејк Сити често го ажурира директориумот, особено кога луѓето се движат во или надвор од областа. Сепак, може да се ажурира од вас, вашите локални лидери или лидери на друго место.

Имајте на ум дека ќе ви треба LDS-сметка овозможена со вашиот број на запис за членство (MRN) за да пристапите до директориумот или да ги промените вашите информации.

Што е директориумот?

Директориумот е сеопфатна листа на информации за контакт на сите членови во вашата локална единица, како и раководни и други позиции. Претходно печатено, но сега на интернет, онлајн директориумот може да содржи адреси на е-пошта, фотографии и друго.

Како да го најдам директориумот?

Одете на lds.org и погледнете на горниот дел од екранот за „Најави се/Алатки“ и кликнете на него. Ќе се појави паѓачко мени. Изберете „Директориум“ и внесете ги информациите за вашата сметка LDS. Притиснете „Enter“ и директориумот треба да се појави.

Имате пристап само до директориумот во локалната единица во која моментално живеете. Ако се преселите, зачувајте ги сите информации од стариот директориум пред вашите записи да се префрлат во вашата нова локална единица и да имате нов директориум .

Какви информации содржи директориумот?

 • Имиња на поединци групирани по домаќинство
 • Адреси
 • Карта
 • Телефонски броеви
 • Адреси на е-пошта
 • Фотографии
 • Списоци на водачи на единици
 • Списоци на организации на единици
 • Групирање на е-пошта

Вашето домаќинство е вашето презиме подредено по азбучен ред. Со кликнување на него се појавуваат информации за целото ваше домаќинство. Наведена е и вашата домашна адреса, врска со мапа за наоѓање на вашиот дом, телефонски број и е-пошта. Индивидуалните информации се појавуваат под информациите за домаќинството. Ова се обично мобилни телефони и лични адреси на е-пошта.

Главите на домаќинствата, обично маж и жена, имаат пристап до MRN за сите во нивното домаќинство. Кликнете на „Прикажи го бројот на записот“ што се појавува под името на секој поединечен член на домаќинството.

Постојат простори за поединечни фотографии, како и фотографија за целото домаќинство.

Исто така види: Кога е Божиќ? (Во оваа и во други години)

Именикот содржи информации за организацијата и групацијата

Секоја организација во која сте доделени или имате повик, исто така ќе ги наведе вашите индивидуални информации. На пример, ако сте водач на мисијата на Одделението, вашите информации ќе се појават веднаш до тој повик во табулаторот „Мисионер“, а вие ќе се појавите и во списокот „Возрасни“. 12-годишно девојче е наведено во нејзиното домаќинство и исто така како „кошница со пчели“.

Групирањето е погодно, бидејќи можете да изберете групација за е-пошта. На пример, можете да изберете да испратите е-пошта до Епископијата, ЈангЖените или примарните лидери, итн. Погледнете го врвот на листата, веднаш под името. Треба да видите икона за е-пошта со „Испратете е-пошта на [име на организацијата]“. Кликнете на него и автоматски ги додава сите е-пошта што ви требаат во формуларот за е-пошта.

Како можам да ги ажурирам информациите во директориумот?

Ажурирањето на именикот со тековните телефонски броеви и адреси е одговорност на локалната единица и одговорност на секој член.

Ажурирањето на вашите сопствени информации е лесно и се препорачува. Вие контролирате кои информации ги содржи и кој има пристап до нив. Побарајте ги карактеристиките „Прикажи/Уреди“ над информациите за вашето домаќинство. Изберете „Уреди“ и можете да ажурирате, менувате или отстранувате информации од прегледот.

Исто така види: Исламска кратенка: PBUH

Освен вас, само лидерите можат да ги променат вашите информации. Општо земено, тие го прават тоа само на ваше барање или ако нешто е очигледно застарено. Ако служите како домашен наставник или наставник во посета, тогаш можете да им дадете на лидерите ажурирани информации што тие потоа можат да ги внесат.

Што е со приватноста?

Постојат три поставки за приватност:

 • Приватна - „Само лидерство.“
 • Ward - „Видливо за членовите на одделението или подружницата и видливи за водачите во кладата или област.“
 • 7>

  Изборот на „Skeke“ е највидлив, а „Private“ е најмалку. Изборот на „Приватно“ спречувадругите да не ве видат, но сепак имате пристап до сè. Покрај тоа, сè уште можете да добивате е-пошта од раководството.

  Како можам да најдам луѓе или лидери?

  Пребарајте луѓе преку групи како што се гранка, одделение, кол или организација. Или, користете го општото поле за пребарување означено со „Резултати за филтрирање“ и пребарајте го влогот широк или само единица. Можете да внесете делови од имињата што ги барате.

  Што друго треба да знам?

  Повеќето информации за директориумот доаѓаат од системот за услуги за членови и лидер (MLS). Ова се главните информации во седиштето на Црквата. Ако лидерите на единиците ги променат информациите за MLS, на крајот треба да го ажурираат и директориумот.

  Законите за авторски права и трговски марки влијаат на тоа кои фотографии можете да ги ставите во директориумот или каде било на алатките на lds.org. Општо земено, додавајте само фотографии што ги правите сами и кои не содржат предмети заштитени со авторски права или заштитени знаци што може да се идентификуваат, како бејзбол капи или логоа на облеката.

  Можете да го испечатите директориумот или да го синхронизирате со други алатки. Побарајте го копчето „Печати“ во горниот десен агол и следете ги упатствата.

  Не заборавајте секогаш да ги следите овие основни упатства за алатките на lds.org и ќе спречите многу проблеми.

  Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Кук, Криста. „Директориуми од одделението и колците“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/ward-and-stake-directories-online-2159261.Кук, Криста. (2023, 5 април). Директориуми од одделението и влоговите. Преземено од //www.learnreligions.com/ward-and-stake-directories-online-2159261 Кук, Криста. „Директориуми од одделението и колците“. Научете религии. //www.learnreligions.com/ward-and-stake-directories-online-2159261 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.