Бог никогаш не пропаѓа - посветеност на Исус Навин 21:45

Бог никогаш не пропаѓа - посветеност на Исус Навин 21:45
Judy Hall

Исус Навин 21:45 цврсто ја утврдува оваа вистина: Бог ја чува својата Реч. Ниту едно од Божјите добри ветувања никогаш не пропаднало, ниту пред времето на Исус Навин, ниту после, ниту сега.

Во New Living Translation Исаија 55:10-11 вели: „Дождот и снегот слегуваат од небото и остануваат на земјата за да ја напојат земјата. Земјоделец и леб за гладниот. Така е и со мојот збор. Го испраќам и секогаш дава плод. Ќе постигне сè што сакам и ќе напредува секаде каде што ќе го испратам“.

Клучен библиски стих: Исус Навин 21:45

Ниту еден збор од сите добри ветувања што Господ му ги даде на домот на Израел не пропадна; се се случи. (ESV)

Божјата реч е семе (Лука 8:11). Штом ќе се засади, ќе порасне и ќе се развие во плодот што Господ има намера да стане.

Божјата реч е доверлива. Неговите ветувања се вистинити. Она што Бог вели дека ќе го направи, тој ќе го направи. Англиската стандардна верзија ја изразува оваа идеја во 2. Коринтјаните 1:20:

„Зашто сите Божји ветувања го наоѓаат своето Да во него. Затоа преку него го изговараме нашето амин на Бога за неговата слава“.

Кога се чувствуваме дека Бог нè изневерил

Меѓутоа, има моменти кога се чувствуваме како Бог да нè изневерил. Размисли за приказната за Ноемина. Додека живеела во Моав, земја далеку од нејзиниот дом, Ноемина ги изгубила сопругот и двата сина. Имашеглад ја опустоши земјата. Ожалостена, сиромашна и сама, Ноеми сигурно се чувствувала како Бог да ја оставил.

Од нејзина гледна точка, Бог горко се справувал со Ноемина. Но, гладот, преселувањето во Моав и смртта на нејзиниот сопруг и синовите, сето тоа воделе до нешто славно и благодатно во Божјиот план за спасение. Наоми ќе се врати во својата татковина со една верна снаа, Рут. Роднината-откупител, Воз, ќе ја спаси Ноемина и ќе се омажи за Рут. Воз и Рут ќе станат прабаба и дедо на кралот Давид, кој ќе ја носи крвната лоза на Месијата, Исус Христос.

Сред нејзината тага и скршеност, Наоми не можеше да ја види големата слика. Таа не можеше да знае што прави Бог. Можеби се чувствувате како Наоми и ја губите вербата во Бог и во неговата реч. Се чувствувате како да ви згрешил, да ве напуштил. Се прашувате: „Зошто не одговори на моите молитви?“

Бог никогаш не пропаѓа

Светото писмо постојано и одново потврдува дека Бог никогаш не пропаѓа. Мораме да запомниме во време на очај и тага дека можеби нема да ја гледаме Божјата добра и милостива намера од нашата сегашна гледна точка.

Исто така види: Дефиниција на терминот „мидраш“

Господ можеби ќе сака да искористи тешка сезона како отскочна штица во нашиот духовен раст. Во искушението треба да веруваме дека Бог знае што е најдобро за нас и да веруваме во неговите ветувања:

2 Самуил 7:28

Суверен Господи, ти си Бог! Вашиот завет едоверлив, и ти си ги ветил овие добри работи на својот слуга. (NIV)

1 Цареви 8:56

„Пофалба на Господа, Кој му даде одмор на својот народ Израел, како што вети. не ги исполни сите добри ветувања што ги даде преку својот слуга Мојсеј“. (NIV)

Псалм 33:4

Зашто словото Господово е исправно и вистинито; тој е верен во сè што прави. (NIV)

Кога се чувствувате неверно, кога верувате дека Бог ве оставил, најдете засолниште на страниците на Библијата. Божјата реч го издржа тестот на времето. Тоа е рафинирано во огнот; тој е чист, беспрекорен, траен, вечен, вистинит. Нека биде твој штит. Нека ви биде извор на заштита:

Пословици 30:5

„Секој збор Божји е беспрекорен, тој е штит за оние што се засолниле кај него“. (NIV)

Исаија 40:8

„Тревата венее и цветовите паѓаат, но словото на нашиот Бог останува вечно“. (NIV)

Матеј 24:35

„Небото и земјата ќе поминат, но моите зборови никогаш нема да поминат“. (NIV)

Лука 1:37

„Зашто ниеден збор од Бог никогаш нема да пропадне“. (NIV)

2 Тимотеј 2:13

Исто така види: Дали на муслиманите им е дозволено да прават тетоважи?

Ако сме неверни, тој останува верен - зашто не може да се одрече од себе. (ESV)

Како Божји деца, можеме да останеме цврсти во нашата вера. Божјиот завет со нас нема да пропадне. Неговото Слово е беспрекорно, точно, вистинито. На неговите ветувања може целосно да им се верува, без разлика какви се нашите околностибиди.

Дали ја земавте при срце посветеноста на Господа кон Исус Навин и народот на Израел? Ова ветување ни го даде и нам. Дали му го кажавте вашиот амин на Бога за неговата слава?

Не се откажувај од надежта. Соочете се со секој ден самоуверено со свесност дека победничкиот Господ е на ваша страна. Знајте со сета сигурност дека Бог никогаш не пропаѓа. Неговите добри ветувања за вас ќе се остварат.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Бог никогаш не пропаѓа — Исус Навин 21:45“. Научете ги религиите, 25 август 2020 година, Learnreligions.com/gods-word-never-fails-joshua-2145-701680. Ферчајлд, Мери. (2020, 25 август). Бог никогаш не пропаѓа — Исус Навин 21:45. Преземено од //www.learnreligions.com/gods-word-never-fails-joshua-2145-701680 Fairchild, Mary. „Бог никогаш не пропаѓа — Исус Навин 21:45“. Научете религии. //www.learnreligions.com/gods-word-never-fails-joshua-2145-701680 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.