Дали на муслиманите им е дозволено да прават тетоважи?

Дали на муслиманите им е дозволено да прават тетоважи?
Judy Hall

Како и со многу аспекти од секојдневниот живот, може да најдете различни мислења меѓу муслиманите на тема тетоважи. Мнозинството муслимани сметаат дека трајните тетоважи се харам (забрането), врз основа на хадисот (усните традиции) на пророкот Мухамед. Деталите дадени во хадисот помагаат да се разберат традициите релевантни за тетоважите, како и за другите форми на уметност на телото.

Тетоважите се забранети од традицијата

Научниците и поединците кои веруваат дека сите трајни тетоважи се забранети го засноваат ова мислење на следниот хадис, снимен во ​​ Сахих Бухари ( пишана и света збирка хадиси:

Исто така види: Кога всушност започнуваат дванаесетте дена од Божиќ?„Се пренесува дека Ебу Џухејфах (р.а.) рекол: „Пророкот (мир и благослов на Аллах над него) го проколнал оној што прави тетоважи. и оној што има направено тетоважа.' „

Иако причините за забраната не се споменати во Сахих Бухари, научниците наведоа различни можности и аргументи:

  • Тетовирањето се смета за осакатување на телото, со што се менува креацијата на Алах
  • Процесот на тетоважа нанесува непотребна болка и воведува можност за инфекција
  • Тетоважите го покриваат природното тело и затоа се еден вид „измама“

Исто така, неверниците често се украсуваат на овој начин, па тетовирањето е форма или имитирање на куфарите (неверниците).

Дозволени се некои измени на телото

Други, сепак, се прашуваат до каде може да се однесат овие аргументи. Придржувањето до претходните аргументи би значело дека секоја форма на промена на телото ќе биде забранета според хадисот. Тие прашуваат: Дали го менува Божјото создание да ти ги прободе ушите? Да ја фарбаш косата? Добијте ортодонтски протези на забите? Носете контактни леќи во боја? Дали имате ринопластика? Добиете тен (или користите крем за белење)?

Повеќето исламски научници би рекле дека е дозволено жените да носат накит (затоа е прифатливо жените да ги дупчат ушите). Изборните процедури се дозволени кога се прават од медицински причини (како што се добивање загради или ринопластика). И се додека тоа не е трајно, можете да го разубавите вашето тело преку потемнување или носење обоени контакти, на пример. Но, трајното оштетување на телото од залудна причина се смета за харам .

Други размислувања

Муслиманите се молат само кога се во ритуална состојба на чистота, ослободени од какви било физички нечистотии или нечистотија. За таа цел, вуду (ритуален абдест) е неопходно пред секоја формална молитва ако некој сака да биде во состојба на чистота. За време на абдест, муслиманот ги мие деловите од телото кои генерално се изложени на нечистотија и нечистотија. Присуството на постојана тетоважа не го поништува нечие вуду , бидејќи тетоважата е под вашата кожа и не ја спречува водата оддостигнувајќи ја вашата кожа.

Исто така види: 20 библиски жени кои влијаеле на нивниот свет

Непостојаните тетоважи, како што се дамките од Хена или тетоважите со лепење, обично се дозволени од научниците во исламот, под услов да не содржат несоодветни слики. Дополнително, сите ваши претходни дејствија се простени откако ќе го преобратите и целосно ќе го прифатите исламот. Затоа, ако сте имале тетоважа пред да станете муслиман, не сте обврзани да ја отстраните.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Huda. „Дали на муслиманите им е дозволено да прават тетоважи? Научи религии, 26 август 2020 година, learnreligions.com/tattoos-in-islam-2004393. Худа. (2020, 26 август). Дали на муслиманите им е дозволено да прават тетоважи? Преземено од //www.learnreligions.com/tattoos-in-islam-2004393 Huda. „Дали на муслиманите им е дозволено да прават тетоважи? Научете религии. //www.learnreligions.com/tattoos-in-islam-2004393 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.