Бог никогаш нема да те заборави - Ветувањето на Исаија 49:15

Бог никогаш нема да те заборави - Ветувањето на Исаија 49:15
Judy Hall

Исаија 49:15 ја илустрира големината на Божјата љубов кон нас. Иако е исклучително ретко човечка мајка да го напушти своето новороденче, знаеме дека тоа е можно затоа што тоа се случува. Но, не е можно нашиот Небесен Отец да заборави или да не успее целосно да ги сака своите деца.

Исаија 49:15

„Може ли жената да го заборави своето доило, за да нема сожалување со синот на нејзината утроба? И овие можат да заборават, а јас нема да те заборавам тебе. " (ESV)

Исто така види: Што е старешина во црквата и во Библијата?

Божјото ветување

Речиси секој доживува моменти во животот кога се чувствува целосно осамено и напуштено. Преку пророкот Исаија, Бог дава неверојатно утешно ветување. Можеби ќе се чувствувате целосно заборавени од секое човечко суштество во вашиот живот, но Бог нема да ве заборави: „Дури и да ме напуштат татко ми и мајка ми, Господ ќе ме држи блиску“ (Псалм 27:10, NLT).

Ликот Божји

Библијата вели дека луѓето се создадени според Божјиот лик (Битие 1:26–27). Бидејќи Бог не создал машко и женско, знаеме дека постојат и машки и женски аспекти на Божјиот карактер. Во Исаија 49:15, го гледаме срцето на мајката во изразувањето на Божјата природа.

Мајчината љубов често се смета за најсилна и најдобра што постои. Божјата љубов го надминува дури и најдоброто што овој свет може да го понуди. Исаија го прикажува Израел како доилка во прегратките на нејзината мајка — прегратки што ја претставуваат Божјата прегратка. Детето е целосно зависно однеговата мајка и верува дека никогаш нема да биде напуштен од неа.

Во следниот стих, Исаија 49:16, Бог вели: „Те изгравирав на дланките од моите раце“. Првозаветниот првосвештеник ги носел имињата на племињата на Израел на рамениците и над своето срце (Излез 28:6–9). Овие имиња биле врежани на накит и биле прикачени на облеката на свештеникот. Но Бог ги врежал имињата на своите деца на дланките од неговите раце. Во оригиналниот јазик, зборот изгравиран што се користи овде значи „да се сече“. Нашите имиња се трајно исечени во Божјото тело. Тие се секогаш пред неговите очи. Никогаш не може да ги заборави своите деца.

Исто така види: Стефан во Библијата - првиот христијански маченик

Бог копнее да биде нашиот главен извор на утеха во време на осаменост и загуба. Исаија 66:13 потврдува дека Бог нѐ сака како сочувствителна и утешна мајка: „Како што мајката го теши своето дете, така и јас ќе те утешам тебе“.

Псалм 103:13 повторува дека Бог нè љуби како сочувствителен и утешителен татко: „Господ е како татко за своите деца, нежен и сочувствителен кон оние што се бојат од него“.

Господ постојано вели: „Јас, Господ, те создадов и нема да те заборавам“. (Исаија 44:21)

Ништо не може да не раздели

Можеби сте направиле нешто толку страшно што верувате дека Бог не може да ве сака. Размислете за неверството на Израел. Колку и да била предавничка и нелојална, Бог никогаш не го заборавил својот заветљубов. Кога Израел се покаја и се сврте кон Господа, тој секогаш ѝ простуваше и ја прегрнуваше, како таткото во приказната за блудниот син.

Прочитајте ги овие зборови во Римјаните 8:35–39 полека и внимателно. Нека вистината во нив проникне во твоето битие:

Може ли нешто некогаш да нè одвои од Христовата љубов? Дали тоа значи дека тој повеќе не нè сака ако имаме неволја или неволја, или сме прогонувани, или гладни, или сиромашни, или во опасност или ни се заканува смрт? ... Не, и покрај сите овие работи ... јас сум убеден дека ништо никогаш не може да нè одвои од Божјата љубов. Ниту смртта, ниту животот, ниту ангелите, ниту демони, ниту нашите стравови за денес, ниту нашите грижи за утре - ниту силите на пеколот не можат да нè одвојат од Божјата љубов. Ниту една сила на небото горе или на земјата долу - навистина, ништо во целото создание никогаш нема да може да нè одвои од љубовта Божја што се открива во Христос Исус, нашиот Господ.

Сега еве едно прашање кое предизвикува размислување: дали е можно Бог да ни дозволи да доживееме времиња на горчлива осаменост за да ја откриеме неговата удобност, сочувство и верно присуство? Откако ќе го доживееме Бог на нашето најосамено место - местото каде што се чувствуваме најнапуштени од луѓето - почнуваме да сфаќаме дека тој е секогаш таму. Тој отсекогаш бил таму. Неговата љубов и удобност не опкружуваат каде и да одиме.

Длабоката осаменост што ја уништува душата е честопати самото искуство што привлекувасе враќаме кон Бога или поблиску до Него кога ќе се оддалечиме. Тој е со нас низ долгата темна ноќ на душата. Никогаш нема да те заборавам“, ни шепоти. Дозволете оваа вистина да ве поддржи. Нека потоне длабоко. Бог никогаш нема да те заборави.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Бог никогаш нема да те заборави“. Научи религии, 29 август 2020 година, learnreligions.com/verse-of-the-day-120-701624. Ферчајлд, Мери. (2020, 29 август). Бог никогаш нема да те заборави. Преземено од //www.learnreligions.com/verse-of-the-day-120-701624 Fairchild, Mary. „Бог никогаш нема да те заборави“. Научете религии. //www.learnreligions.com/verse-of-the-day-120-701624 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.