Стефан во Библијата - првиот христијански маченик

Стефан во Библијата - првиот христијански маченик
Judy Hall

На начинот на кој живеел и умрел, Стефан ја катапултирал раната христијанска црква од нејзините локални корени во Ерусалим до кауза што се проширила низ целиот свет. Библијата вели дека Стефан зборувал со таква духовна мудрост што неговите еврејски противници не можеле да го побијат (Дела 6:10).

Стефан во Библијата

 • Познат по : Стефан бил хеленистички Евреин и еден од седумте мажи ракоположени за ѓакони во раната црква. Тој, исто така, бил првиот христијански маченик, каменуван до смрт затоа што проповедал дека Исус е Христос. Тој е спомнат и во Дела 8:2, 11:19 и 22:20.
 • Постигнувања: Стефан, чие име значи „круна“, бил храбар евангелист кој не се плашел да го проповеда евангелието и покрај опасното противење. Неговата храброст доаѓа од Светиот Дух. Додека се соочувал со смртта, тој бил награден со небесна визија за самиот Исус.
 • Силни страни : Стефан бил добро образован за историјата на Божјиот план за спасение и како Исус Христос се вклопил во него како Месијата. Тој беше вистинит и храбар. Лука го опиша како „човек полн со вера и Свети Дух“ и „полн со благодат и сила“.

Малку е познато за Стефан во Библијата пред да биде ракоположен за ѓакон во млада црква, како што е опишано во Дела 6:1-6. Иако тој беше само еден од седумте мажи избрани да се грижат за хранатабеше прилично распределен на грчките вдовици, Стефан набрзо почна да се истакнува:

Сега Стефан, човек полн со Божја благодат и моќ, правеше големи чуда и чудесни знаци меѓу луѓето. (Дела 6:8, NIV)

Не ни е кажано точно какви биле тие чуда и чуда, но Стефан бил овластен да ги прави со Светиот Дух. Неговото име сугерира дека тој бил хеленистички Евреин кој зборувал и проповедал на грчки, еден од заедничките јазици во Израел во тоа време.

Членовите на Синагогата на Слободните се расправаа со Стефан. Научниците мислат дека овие луѓе биле ослободени робови од различни делови на Римската империја. Како побожни Евреи, тие би биле преплашени од тврдењето на Стефан дека Исус Христос е долгоочекуваниот Месија.

Таа идеја ги загрози долгогодишните верувања. Тоа значеше дека христијанството не е само уште една еврејска секта, туку нешто сосема друго: Нов завет од Бога, кој го замени Стариот.

Исто така види: Ноќта на вештерките во исламот: Дали муслиманите треба да слават?

Првиот христијански маченик

Оваа револуционерна порака го изнесе Стефан пред Синедрионот, истиот еврејски совет кој го осуди Исус на смрт поради богохулење. Кога Стефан проповедал страсна одбрана на христијанството, толпата го одвлекла надвор од градот и го каменувала.

Стефан имал визија за Исус и рекол дека го видел Синот Човечки како стои од десната страна на Бога. Тоа беше единствениот пат во Новиот завет кој било друг освен самиот Исус го нарече Син наЧовек. Пред да умре, Стефан кажал две работи многу слични на последните зборови на Исус од крстот:

„Господи Исусе, прими го мојот дух“. и „Господи, не чувај им го овој грев.“ (Дела 7:59-60, NIV)

Но влијанието на Стефан беше уште посилно по неговата смрт. Еден млад човек кој го гледаше убиството беше Савле од Тарс. палтата на оние кои го каменуваа Стефан до смрт и го видоа победничкиот начин на кој Стефан умре. Не многу долго потоа, Савле ќе биде преобратен од Исус и ќе стане големиот христијански мисионер и апостол Павле. Иронично, огнот на Павле за Христос ќе се одрази на оној на Стефан.

Меѓутоа, пред да се преобрати, Саул ги прогонувал другите христијани во името на Синедрионот, предизвикувајќи ги првите членови на црквата да избегаат од Ерусалим, носејќи го евангелието каде и да оделе. Така, погубувањето на Стефан го поттикнало ширењето на христијанството.

Животни лекции

Светиот Дух ги подготвува верниците да прават работи што не можеле човечки да ги прават. Стефан бил надарен проповедник, но текстот покажува дека Бог му дал мудрост и храброст.

Како изгледа трагедијата некако може да биде дел од Божјиот голем план.Смртта на Стефан имаше неочекувана последица на принудување на христијаните да бегаат од прогонството во Ерусалим. Како резултат на тоа, Евангелието се раширило надалеку.

Како и во случајот на Стивенс, целосното влијание на нашите животи може да се почувствува дури неколку децении по нашата смрт. Божјото дело постојано се развива и продолжува понатамунеговиот распоред.

Точки на интерес

 • Мачеништвото на Стефан беше предвкус на она што требаше да дојде. Римската империја ги прогонувала членовите на „Патот“, како што се нарекувало раното христијанство, во следните 300 години, конечно завршувајќи со преобраќањето на императорот Константин I, кој го усвоил Миланскиот едикт во 313 н.е., дозволувајќи им на христијаните верска слобода.
 • <>
 • Изучувачите на Библијата се поделени околу визијата на Стефан за Исус како стои покрај неговиот престол. Вообичаено, Исус бил опишан како седи на својот небесен престол, што покажува дека неговата работа е завршена. Некои коментатори сугерираат дека ова значи дека Христовото дело сè уште не е завршено, додека други велат дека Исус стоел да го пречека Стефан на небото.

Клучни стихови

Дела 6:5

Тие го избраа Стефан, човек полн со вера и со Светиот Дух; исто така Филип, Прокор, Никанор, Тимон, Пармена и Никола од Антиохија, преобратен во јудаизмот. (НИВ)

Дела 7:48-49

Исто така види: Тринаесетте папи од петтиот век

„Сепак, Севишниот не живее во куќи направени од луѓе. Како што вели пророкот: „Небото е мојот престол, а земјата е моето подножје. Каква куќа ќе ми изградиш? вели Господ. Или каде ќе биде моето почивалиште?'“ (NIV)

Дела 7:55-56

Но Стефан, полн со Светиот Дух, погледна кон небото и ја видов славата Божја и Исус како стои оддесно на Бога: „Гледајте“, рече тој: „Го гледам небото отворено и Синот Човечки како стои оддесно на Бога“.(NIV)

Извори

 • The New Unger's Bible Dictionary , Merrill F. Unger.
 • Holman Illustrated Bible Dictionary , Трент К. Батлер, генерален уредник.
 • Новиот компактен библиски речник , Т. Алтон Брајант, уредник.

 • Стивен. Holman Illustrated Bible Dictionary (стр. 1533).
 • Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Стефан во Библијата бил првиот христијански маченик“. Научи религии, 4 јануари 2022 година, learnreligions.com/stephen-in-the-bible-first-christian-martyr-4074068. Завада, Џек. (2022, 4 јануари). Стефан во Библијата бил првиот христијански маченик. Преземено од //www.learnreligions.com/stephen-in-the-bible-first-christian-martyr-4074068 Zavada, Jack. „Стефан во Библијата бил првиот христијански маченик“. Научете религии. //www.learnreligions.com/stephen-in-the-bible-first-christian-martyr-4074068 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
  Judy Hall
  Judy Hall
  Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.