Четири важни броеви во јудаизмот

Четири важни броеви во јудаизмот
Judy Hall

Можеби сте слушнале за gematria , системот каде што секоја хебрејска буква има специфична нумеричка вредност и соодветно се пресметува нумеричката еквивалентност на буквите, зборовите или фразите. Но, во многу случаи, постојат повеќе едноставни објаснувања за броевите во јудаизмот, вклучувајќи ги броевите 4, 7, 18 и 40.

Јудаизмот и бројот 7

Бројот Седум е неверојатно истакнат низ Тора, од создавањето на светот за седум дена до празникот Шавут кој се слави во пролетта, што буквално значи „недели“. Седум станува витална фигура во јудаизмот, симболизирајќи го завршувањето.

Постојат стотици други врски со бројот седум, но еве некои од најмоќните и најистакнатите:

 • Првиот стих од Тора има седум зборови.
 • Шабат паѓа на 7-ми ден од неделата и секој Шабат има седум луѓе повикани во Тора за читање на Тора (наречен алијот ).
 • Постојат седум закони, т.н. Ноахидските закони, кои важат за целото човештво.
 • Пасха и Сукот се слават седум дена во Израел (Левит 23:6, 34).
 • Кога некој најблизок роднина ќе умре, Евреите седат шива (што значи седум) седум дена.
 • Мојсеј е роден и умрел на 7-ми ден од хебрејскиот месец Адар.
 • Секоја од неволите во Египет траеше седум дена.
 • Менората во храмот имаше седум гранки.
 • Постојатседум големи празници во еврејската година: Рош Хашана, Јом Кипур, Сукот, Чанука, Пурим, Пасха и Шавуот.
 • На еврејска свадба, невестата традиционално го заокружува младоженецот седум пати под свадбената крошна ( чупа ) и се кажани седум благослови и седум дена празнување ( шева брачот ).
 • Израел се слави за седум посебни видови што ги произведува: пченица, јачмен, грозје, калинки, смокви, маслинки и урми (Второзаконие 8:8).
 • Во Талмудот има седум пророчки именувани: Сара, Миријам, Дебора, Ана, Авигеја, Хулда и Естира.

Јудаизмот и бројот 18

Еден од најпознатите бројки во јудаизмот е 18. Во јудаизмот, хебрејските букви сите со себе носат нумеричка вредност, а 10 и 8 се комбинираат за да се спелува зборот чаи , што значи „живот“. Како резултат на тоа, често ќе видите Евреи како донираат пари во зголемувања од 18, бидејќи тоа се смета за добар знак.

Исто така види: Апостол Тома: Наречен „Да се ​​сомнева во Тома“

Молитвата Amidah е позната и како Shemonei Esrei , или 18, и покрај фактот што модерната верзија на молитвата има 19 молитви (оригиналот имаше 18).

Јудаизмот и броевите 4 и 40

Тора и Талмудот даваат многу различни примери за значењето на бројот 4, а потоа и 40.

Бројот четири се појавува на многу места:

 • четворицата матријарси
 • четворицатапатријарсите
 • четирите жени на Јаков
 • четирите типа на синови во Пасхата Агада

Бидејќи 40 е множител на четири, почнува да се обликува со подлабоко значајни значења.

Во Талмудот, на пример, mikvah (ритуална бања) мора да има 40 мори „жива вода“, при што мори се древна форма на мерење. Случајно, ова барање за „жива вода“ се координира со 40-те дена од потопот во времето на Ное. Како што светот се сметаше за чист по 40 дена пороен дожд што стивна, така и поединецот се смета за чист откако ќе излезе од водите на mikvah .

Исто така види: 23 утешни библиски стихови за да се потсетиме на Божјата грижа

Во поврзаното разбирање на бројот 40, големиот талмудски научник од Прага од 16 век, Махарал (Рабин Јехудах Лов бен Безалел), бројот 40 има способност да ја подобри нечија духовна состојба. Пример за ова се 40-те години во кои Израелците биле водени низ пустината, проследени со 40-те дена кои Мојсеј ги поминал на планината Синај, време во кое Израелците пристигнале на планината како нација на египетски робови, но по овие 40 дена биле издигнат како Божја нација.

Ова е местото каде што класичната Мишна на Пиркеи Авот 5:26, исто така позната како Етика на нашите татковци, произлегува дека „човек на 40 години постигнува разбирање“.

На друга тема, Талмудот вели дека на ембрионот му требаат 40 денада се формира во утробата на мајката.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Гордон-Бенет, Чавива. „Четири важни бројки во јудаизмот“. Научете ги религиите, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/four-important-numbers-in-judaism-3862364. Гордон-Бенет, Чавива. (2021, 8 февруари). Четири важни броеви во јудаизмот. Преземено од //www.learnreligions.com/four-important-numbers-in-judaism-3862364 Гордон-Беннет, Чавива. „Четири важни бројки во јудаизмот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/four-important-numbers-in-judaism-3862364 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.