Дали Денот на сите светци е Свет ден на обврска?

Дали Денот на сите светци е Свет ден на обврска?
Judy Hall

Исто така види: Храна на Библијата: Целосна листа со референци

Што е Светиот ден на обврзници?

Во римокатоличкиот огранок на христијанската вера, одредени празници се издвојуваат како празници на кои се очекува католиците да присуствуваат на миса. Овие се познати како Свети денови на обврската. Во САД има шест такви денови кои се забележани. Меѓутоа, во Соединетите Американски Држави и во други земји, бискупите добија дозвола од Ватикан да го укинат (привремено откажување) од барањето католиците да присуствуваат на мисовните богослужби во одредени Свети Денови на облигационите обврски кога тие Свети денови паѓаат или во сабота или во понеделник. Поради ова, некои католици станаа збунети околу тоа дали одредени Свети денови се, всушност, Свети денови на облигационите денови или не. Денот на сите светци (1 ноември) е еден таков Свет ден.​

Исто така види: Што е Атман во хиндуизмот?

Денот на сите светци е класифициран како Свет ден на обврската. Меѓутоа, кога се паѓа во сабота или понеделник, обврската за присуство на миса се укинува. На пример, Денот на сите светци падна во сабота во 2014 година и понеделник во 2010 година. Во овие години, католиците во Соединетите Американски Држави и во некои други земји не беа обврзани да присуствуваат на миса. сабота во 2025 година; и уште еднаш, католиците ќе бидат оправдани од миса во тие денови, ако сакаат. (Од католиците во другите земји можеби ќе се бара да присуствуваат на миса на Денот на сите светци - проверете кај вашиот свештеник или вашата епархија за даодреди дали обврската останува на сила во вашата земја.)

Се разбира, дури и во оние години кога не се бара од нас да присуствуваме, прославувањето на Денот на сите светци со присуство на миса е прекрасен начин католиците да го почитуваат свети, кои постојано се застапуваат кај Бога за наше име.

Денот на сите светци во Источната православна црква

Западните католици сите го слават Денот на сите светци на 1 ноември, ден по Ева на сите свети (Ноќта на вештерките), а бидејќи 1 ноември се движи низ деновите на недела како што годините напредуваат, има многу години во кои е потребно присуство на миса. Меѓутоа, Источната православна црква, заедно со источните ограноци на Римокатоличката црква, го слави Денот на сите светци во првата недела по Педесетница. Така, никогаш нема никакво сомневање дека Денот на сите светци е Свет ден на обврска во источната црква бидејќи секогаш се паѓа во недела.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Richert, Scott P. "Дали Денот на сите светци е свет ден на обврска?" Научете ги религиите, 27 август 2020 година, learnreligions.com/all-saints-day-holy-day-obligation-542408. Ричерт, Скот П. (2020, 27 август). Дали Денот на сите светци е Свет ден на обврска? Преземено од //www.learnreligions.com/all-saints-day-holy-day-obligation-542408 Richert, Scott P. "Is All Saints Day a Holy Day of Obligation?" Научете религии. //www.learnreligions.com/all-saints-day-holy-day-обврска-542408 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.