Храна на Библијата: Целосна листа со референци

Храна на Библијата: Целосна листа со референци
Judy Hall

Дали отсекогаш сте сакале да подготвите библиска гозба? Можеби само би сакале да дознаете повеќе за различните видови храна во Библијата. Стотици пасуси од Светото писмо опишуваат храна, пијалоци и приказни за гозби и јадење оброци.

Некои од најздравите познати намирници на денешницата биле дел од библиската диета. Тие вклучуваат маслинки, маслиново масло, калинки, грозје, козјо млеко, суров мед, јагнешко месо и горчливи билки.

Светото писмо исто така содржи неколку извештаи за луѓе кои јадат многу необична и натприродна храна. Овој комплетен „список на намирници“ се состои од зачини, овошје, зеленчук, семки, житарки, риба, птици, месо, пијалоци и многу други чудни намирници од Библијата. Тие се движат по вкус и арома од слатко до солено до луто. Референци за пасусите се дадени за секоја од библиската храна.

Зачини, зачини и билки

Зачините и билките што се консумираат како храна во Библијата се користеле за ароматизирање на леб, колачи, месо, супи, чорби и се земале како помагала за варење. Коријандерот, семето на цилантро, денес е познат како моќен антиоксиданс со природни својства за чистење.

 • Анасон (Матеј 23:23 KJV)
 • Коријандер (Излез 16:31; Броеви 11:7)
 • Цимет (Излез 30:23; Откровение 18 :13)
 • Ким (Исаија 28:25; Матеј 23:23)
 • Копар (Матеј 23:23)
 • Лук (Броеви 11:5)
 • Нане (Матеј 23:23; Лука 11:42)
 • Сенф (Матеј 13:31)
 • Руе (Лука11:42)
 • Сол (Езра 6:9; Јов 6:6)

Овошје и јаткасти плодови

Луѓето од Библијата јаделе многу од најхранливите на денешницата „суперхрана“ во оваа групација на овошје и јаткасти плодови. Калинките, на пример, се верува дека имаат многу корисни антиинфламаторни, антиоксидантни и антитуморни својства.

Исто така види: Христијански песни за Божјото создавање
 • Јаболка (Песна над Соломон 2:5)
 • Бадеми (Битие 43:11; Броеви 17:8)
 • Датуми (2. Самоилова 6:19; 1 Летописи 16:3)
 • Смокви (Неемија 13:15; Еремија 24:1-3)
 • Грозје (Левит 19:10; Второзаконие 23:24)
 • Дињи (Броеви 11:5; Исаија 1:8)
 • Маслинки (Исаија 17:6; Михеј 6:15)
 • Фстаци ореви (Битие 43:11)
 • Калинки (Броеви 20:5; 5. Мојсеева 8:8)
 • Суво грозје (Броеви 6:3; 2. Самоилова 6:19)
 • Плод од сикамор (Псалм 78:47; Амос 7:14)

Зеленчук и мешунки

Бог обезбеди зеленчук и мешунки преполни со хранливи материи, влакна и протеини за да ги напојува луѓето од Библијата. Во Вавилон, Даниел и неговите пријатели држеле диета со само зеленчук (Даниел 1:12).

 • Грав (2. Самоил 17:28; Езекиел 4:9)
 • Краставици (Броеви 11:5)
 • Тикви (2. Цареви 4:39)
 • Праз (Броеви 11:5)
 • Леќа (Битие 25:34; 2. Самоилова 17:28; Езекиел 4:9)
 • Кромид (Броеви 11:5)

Зрна

Здравите житарки биле примарна храна во библиските времиња. Зрната се едни од најлесните природни намирници кои се чуваат со години. Во текот на Библијата, лебот есимбол на Божјата одредба за одржување на животот. Самиот Исус е „Лебот на животот“ - нашиот вистински извор на духовен живот. Лебот што го претставува Исус никогаш не пропаѓа и не се расипува.

 • Јачмен (5. Мојсеева 8:8; Езекиел 4:9)
 • Леб (Битие 25:34; 2. Самоилова 6:19; 16:1; Марко 8:14)
 • Пченка (Матеј 12:1; KJV - се однесува на „жито“ како пченица или јачмен)
 • Брашно (2. Самоил 17:28; 1. Цареви 17:12)
 • Просо (Езекиел 4:9)
 • Спелт (Езекиел 4:9)
 • Бесквасен леб (Битие 19:3; Излез 12:20)
 • Пченица (Езра 6 :9; Второзаконие 8:8)

Риба

Морската храна била уште една основна храна во Библијата. Меѓутоа, само одредени риби и други морски плодови биле погодни за јадење. Според Левит 11:9, јадливите морски плодови морале да имаат перки и лушпи. Школки беше забрането. Денес знаеме дека рибите како што се туна, лосос, бакалар, црвен кифлички и многу други се богати со протеини и здрави омега масти, кои можат да помогнат во намалување на воспалението, намалување на крвниот притисок и многу други здравствени придобивки.

 • Матеј 15:36
 • Јован 21:11-13

Птици

Овие птици се сметале за чисти и погодни за јадење во Библијата.

 • Еребица (1. Самоил 26:20; Еремија 17:11)
 • Гулаб (Битие 15:9; Левит 12:8)
 • Препелица (Псалм 105 :40)
 • Гулаб (Левит 12:8)

Животинско месо

Библијата прави разлика помеѓу чисти и нечисти животни. Според книгата наЛевит, чисти меса се оние од животни кои имаат расцепено копито и го џвакаат џвакањето. Еврејските диететски закони го учеле Божјиот народ да не јадат крвта на животните или било кое месо што им било жртвувано на идолите. Оваа храна се сметаше за нечиста. Чисто животинско месо од Библијата било:

 • Теле (Изреки 15:17; Лука 15:23)
 • Коза (Битие 27:9)
 • Јагне 2 Самуил 12:4)
 • Волови (1. Царевите 19:21)
 • Овци (Второзаконие 14:4)
 • Ледов (Битие 27:7 КЈВ)

Млечни производи

Заедно со лебот, рибата, месото, маслинките, грозјето и другото овошје и зеленчук, млечните производи биле важна храна во Библијата. Тие обезбедија голема разновидност и значителна исхрана на античкиот свет. Свежите, сурови производи од крави, овци и кози хранети со трева го сочинуваа млечниот дел од библиската исхрана.

 • Путер (Изреки 30:33)
 • Сирење (2. Самоил 17:29; Јов 10:10)
 • Курди (Исаија 7:15)
 • Млеко (Излез 33:3; Јов 10:10; Судии 5:25)

Разна храна од Библијата

Многу од овие јадења во Библијата, како што се како суров мед, содржи хранливи материи кои се борат против болести и ја зголемуваат енергијата, помагачи за одбрана од алергија и поддршка за пробиотик.

Исто така види: Посадас: Традиционална мексиканска Божиќна прослава
 • Јајца (Јов 6:6; Лука 11:12)
 • Сок од грозје (Броеви 6:3)
 • Суровиот мед (Битие 43:11; Излез 33:3; Второзаконие 8:8; Судии 14:8-9)
 • Маслиново масло (Езра 6:9; Второзаконие 8:8)
 • Оцет (Рут 2:14; Јован 19 :29)
 • Вино (Езра 6:9;Јован 2:1-10)

Невообичаени и натприродни „храни“ во Библијата

 • Плодови од дрвото на познавање на доброто и злото и од дрвото на животот ( Битие 3:6, 22)
 • Мана (Излез 16:31-35)
 • Златен прав (Излез 32:19-20)
 • Човечко месо (Второзаконие 28: 53-57)
 • Чудесен леб и вода во пустината (Битие 21:14-19; Броеви 20:11)
 • Двостран свиток на оплакувања (Езекиел 2:8 - 3: 3)
 • Леб печен над човечки измет (Езекиел 4:10-17)
 • Ангелски колачи (1. Царевите 19:3-9)
 • Животинска исхрана со трева (Даниел 4:33)
 • Леб и месо од гаврани (1. Царевите 17:1-6)
 • Чудотворно брашно и масло (1. Царевите 17:10-16; 2. Цареви 4:1-7 )
 • Скакулец (Марко 1:6)
 • Чудесна риба и лебови (2. Цареви 4:42-44; Матеј 14:13-21; Матеј 15:32-39; Марко 6:30-44; Марко 8:1-13; Лука 9:10-17; Јован 6:1-15)
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Марија. „Сите храни на Библијата“. Научи религии, 10 ноември 2020 година, learnreligions.com/foods-of-the-bible-700172. Ферчајлд, Мери. (2020, 10 ноември). Сите јадења од Библијата. Преземено од //www.learnreligions.com/foods-of-the-bible-700172 Fairchild, Mary. „Сите храни на Библијата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/foods-of-the-bible-700172 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.