Други имиња на ѓаволот и неговите демони

Други имиња на ѓаволот и неговите демони
Judy Hall

Без разлика дали ќе одлучите да верувате во него или не, ѓаволот е реален. Списоците подолу може да ви помогнат да ги идентификувате референците за него во Светото писмо.

Некои факти што треба да се земат предвид за термините за ѓаволот

Како што се користи во англискиот верзија на кралот Џејмс, зборот ѓавол се користи и за три грчки збора (клеветник, демон и противник). како еден хебрејски збор (спојлер).

Низ Стариот и Новиот Завет, ѓаволот се нарекува змеј. Понекогаш овој термин се однесува на ѓаволот. Сепак, тој доаѓа од два посебни хебрејски термини кои исто така може да се преведат како шакал, кит, змија, голема змија, суштество слично на змија или морско чудовиште. Понекогаш терминот се користи и фигуративно. За совети за употреба, проверете ги фуснотите во изданието LDS. На пример, види ја фуснотата во Исаија 13:22б.

Референците за името Луцифер се малку. Нема референци за името Луцифер во скапоцениот бисер или во Новиот завет.

Како да ги користите списоците подолу

Многу од поимите пронајдени подолу се користат со статии, како зборот the. На пример, ѓаволот или противникот обично се нарекуваат ѓавол или противник. Ниту една статија не е вклучена во списоците што следат. Меѓутоа, понекогаш разликите се важни бидејќи сатаната е ѓаволот; додека терминот ѓаволи или ѓавол обично се однесува на злите духови кои го следат сатаната.

Понекогаш во Светото писмо, вообичаени термини заѓаволот, како што е лажливецот, се чини дека воопшто не се однесува на сатаната. Ова може да се заклучи само од контекстот и разумните луѓе можат да не се согласуваат околу толкувањето. Меѓутоа, затоа зборот лажго го нема во старозаветниот список, но се појавува во други списоци.

Исто така види: Џиновите во Библијата: Кои биле нефилите?

Имиња од Стариот Завет

Иако најголемата книга на Светото писмо што ја имаме, Стариот Завет има изненадувачки малку референци за ѓаволот. Списокот е краток, а вкупните референци се малку.

 • противник
 • ѓавол
 • уништувач
 • змеј
 • непријател
 • лош дух
 • 5>голем змеј
 • Луцифер
 • сатана
 • змија
 • син на утрото
 • син на злобата
 • спојлер
 • искушувач

Имиња од Новиот завет

Од библискиот речник, дознаваме дека Абадон е хебрејски термин, а Аполион е грчки за ангелот на јама без дно. Вака се користат термините во Откровение 9:11.

Обично, буквата d во зборот ѓавол или фразата ѓаволот не се пишува со голема буква. Сепак, наоѓаме некои референци за ѓаволот со букви во Новиот завет, но не на кое било друго место. Единствените две референци се и двете во Откровението (Види Откровение 12:9 и 20:2). Списокот подолу ги забележува двете употреби.

Само Новиот завет се однесува на ѓаволот како Велзевул. Во Стариот завет, Ваал-Зевул е филистејски бог и дериват на Баал, име што се користи за обожавање идоли во неколкукултури.

Зборот мамон е арамејски збор што значи богатство и на тој начин се користи терминот во Новиот завет. Како и да е, може да се однесува на ѓаволот во други стихови, особено кога М е капитализирано.

 • Абадон
 • обвинител
 • противник
 • ангел на јамата без дно
 • антихрист
 • Аполион
 • ѕвер
 • Велзевул
 • поглавар на ѓаволите
 • уништувач
 • ѓавол
 • Ѓавол
 • змеј
 • непријател
 • голем змеј
 • голем црвен змеј
 • човек на гревот
 • убиец од почетокот
 • Сатаната
 • стара змија
 • принцот на ѓаволите
 • принцот на моќта на воздухот
 • принцот на овој свет
 • син на пропаст
 • духот на антихристот
 • искушувач
 • злобниот

Имиња од книгата на Мормон

Наместо да се користи мамон за да се опише богатството како што тоа го прави Новиот завет, Книгата на Мормон се однесува на Мамон и со буквална буква на М. Јасно е дека ова е упатување на сатаната.

Иако ѓаволот се нарекува змија во други стихови, референците од Книгата на Мормон секогаш ја користат таа „стара змија“ освен ако не се однесува на змии.

 • противник
 • ангел Божји...паднат од небото
 • ангел кој падна од пред присуството на Вечниот Бог
 • автор на сите гревови
 • страшно чудовиште
 • ѓавол
 • голтач
 • непријател
 • непријател на Бога
 • непријател на мојата душа
 • непријател на Бога
 • непријател на Бог
 • злобниот
 • злобдух
 • татко на расправијата
 • татко на сите лаги
 • татко на лаги
 • основач на убиството
 • ѓаволот на сите ѓаволи
 • оној кој е автор на сиот грев
 • оној што ги изопачува патиштата Господови
 • лажго
 • Луцифер
 • Мамон
 • стара змија
 • Сатана
 • истото суштество кое ги намами нашите први родители да се најадат од забранетиот плод
 • истото суштество кое правеше заговор со Каин
 • истото суштество кое ги водеше луѓето што дојдоа од таа кула во оваа земја
 • истото суштество што ја стави во срцето на Гадијантон за сè уште да го продолжи делото на темнината и тајното убиство
 • син на пропаст
 • син на утрото

Имиња од доктрината & засилувач; Завети

Синовите на погибелта се наведени во Д&В. Меѓутоа, самиот сатана се нарекува само пропаст, со големо P.

 • противник
 • ѓавол
 • лажго од почетокот
 • Луцифер
 • уништувач
 • непријател
 • стара змија
 • Погубување
 • принц на овој свет
 • сатана
 • <5 5>клеветник
 • син на утрото
 • злобниот

Имиња од скапоцениот бисер

Бисерот скапоцен е најмалата книга на Светото писмо што ја користеле Мормоните.

 • противник
 • ѓавол
 • татко на сите лаги
 • сатана
 • змија
 • злобниот

Имиња кои всушност не се појавуваат во Светото писмо

 • Поглавар на демоните
 • Непријател на правдата
 • ГолемаАнтихристот
 • Принцот на темнината

Демони

Знаеме дека духовите кои го следеле сатаната во претсмртниот живот му служат и помагаат во искушение на смртниците во овој живот.

Овие ставки од списокот доаѓаат од сите книги на Светото писмо. Ангелите на ѓаволот може да изгледа како логичен термин, но тој е спомнат само еднаш во Книгата на Мормон. Терминот, ѓаволски ангели, не се појавува никаде во Светото писмо.

Референцата за ангели кои не го задржале својот прв имот се наоѓа само еднаш во Новиот завет. Терминот, лажни духови, се наоѓа само еднаш во D&C.

 • ангели на ѓаволот
 • ангели кои не ја задржаа својата прва сопственост
 • дете на ѓаволот
 • деца на злиот
 • демон или демони
 • уништувач или уништувач
 • ѓавол или ѓаволи
 • лош дух или зли духови
 • лажни духови
 • неговиот ангели
 • неговите поданици
 • сатири
 • заведуваат духови
 • син на пропаст или синови на погибел
 • дух на антихристот
 • духови на ѓаволите
 • нечист дух или нечисти духови
 • зол дух

Како се составени овие списоци

Сите термини беа пребарани преку веб-страницата на Црквата во полето за пребарување означено со „Пребарување на Светото писмо“. Пребарувани се и PDF-овите на сите стихови. Сепак, овие пребарувања не открија термини што треба да ги имаат. Затоа, горната функција за пребарување е веројатно посигурна.

Исто така види: Поставување на вашиот Beltane олтарЦитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашатаЦитат Кук, Криста. „Други имиња за ѓаволот и неговите демони“. Научи религии, 3 септември 2021 година, learnreligions.com/other-names-for-the-devil-2158925. Кук, Криста. (2021, 3 септември). Други имиња на ѓаволот и неговите демони. Преземено од //www.learnreligions.com/other-names-for-the-devil-2158925 Cook, Krista. „Други имиња за ѓаволот и неговите демони“. Научете религии. //www.learnreligions.com/other-names-for-the-devil-2158925 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.