Џиновите во Библијата: Кои биле нефилите?

Џиновите во Библијата: Кои биле нефилите?
Judy Hall

Нефилимите можеби биле џинови во Библијата или можеби биле нешто многу позлобно. Библиските научници сè уште дебатираат за нивниот вистински идентитет.

Клучен библиски стих

Во тие денови, и некое време потоа, џиновски нефили живееле на земјата, бидејќи секогаш кога синовите Божји имале односи со жени, тие раѓале деца кои станувале хероите и познатите воини од античко време. (Битие 6:4, NLT)

Кои биле нефилите?

Два дела од овој стих се спорни. Прво, зборот Нефили или Нефили, кои некои библиски научници го преведуваат како „џинови“. Други, пак, веруваат дека е поврзан со хебрејскиот збор „нафал“, што значи „да падне“.

Вториот термин „синови Божји“ е уште поконтроверзен. Еден камп вели дека тоа значи паднати ангели или демони. Друг им го припишува на праведните човечки суштества кои се пареле со безбожни жени.

Џиновите во Библијата пред и по потопот

За да се реши ова, важно е да се забележи кога и како се користел зборот Нефилим. Во Битие 6:4, споменувањето доаѓа пред Потопот. Друго спомнување на Нефилимите се случува во Броеви 13:32-33, по Потопот:

„Земјата што ја истражувавме ги проголтува оние што живеат во неа. Сите луѓе што ги видовме таму се со голема големина. Таму ги видовме Нефилите (потомците на Анак потекнуваат од Нефилите). Во наши очи изгледавме како скакулци и ним им изгледавме исто“. (NIV)

Мојсеј испрати 12 шпиони во Ханаан за да ја извидат земјата пред да ја нападне. Само Исус Навин и Калеб верувале дека Израел може да ја освои земјата. Останатите десет шпиони немаа доверба во Бога да им даде победа на Израелците.

Овие луѓе што ги виделе шпионите можеле да бидат џинови, но не можеле да бидат дел човечки и делумно демонски суштества. Сите тие би умреле во потопот. Освен тоа, кукавичките шпиони дале искривен извештај. Можеби го користеле зборот нефилим за да предизвикаат страв.

Џинови сигурно постоеле во Ханаан по потопот. Потомците на Анак (Анаким, Анакити) биле протерани од Ханаан од Исус Навин, но некои избегале во Газа, Ашод и Гат. Со векови подоцна, се појавил џин од Гат кој ја измачувал израелската војска. Неговото име беше Голијат, Филистеец висок девет метри, кого Давид го убил со камен од својата прашка. Никаде во тој извештај не имплицира дека Голијат бил полубожествен.

Божји синови

Мистериозниот термин „синови Божји“ во Битие 6:4 некои научници го толкуваат како паднати ангели или демони; сепак, во текстот нема конкретни докази за поддршка на тој став.

Исто така види: Запознајте го Натанаел - Апостолот за кој се верува дека е Вартоломеј

Понатаму, се чини дека е пресило дека Бог би создал ангели за да им овозможи да се парат со човечки суштества, создавајќи хибриден вид. Исус Христос ја дал оваа откривачка забелешка за ангелите:

„Зашто во воскресението тие ниту се мажат, ниту се предаваатбрак, но се како ангели Божји на небото.“ (Матеј 22:30, NIV)

Христовата изјава имплицира дека ангелите (вклучувајќи ги и паднатите ангели) воопшто не се размножуваат.

Поверојатна теорија. зашто „синовите Божји“ ги прави потомци на третиот син на Адам, Сет. „Ќерките на луѓето“ наводно биле од злобната линија на Каин, првиот син на Адам кој го убил својот помлад брат Авел.

Уште една теорија ги поврзува кралевите и кралското семејство во античкиот свет со божественото. Таа идеја вели дека владетелите („синовите Божји“) ги земале сите убави жени што ги сакале за свои сопруги, за да ја овековечат нивната линија.

Страшно, но не Натприродни

Високите мажи биле исклучително ретки во античко време. Опишувајќи го Саул, првиот израелски цар, пророкот Самуил бил импресиониран дека Саул бил „за една глава повисок од кој било друг“ (1. Самоил 9:2. НИВ)

Зборот „џин“ не се користи во Библијата, но Рефаимите или Рефаитите во Астерот Карнаим и Емитите во Шавех Киријатаим беа сите познати како исклучително високи. Неколку пагански митови прикажувале богови кои се парат со луѓето. Суеверијата ги натера војниците да претпостават дека џиновите како Голијат имаат моќ слична на Бог.

Модерната медицина докажа дека гигантизмот или акромегалија, состојба која води до прекумерен раст, не вклучува натприродни причини, туку се должи на абнормалности во хипофизата, која го регулира производството на хормонот за раст.

Неодамнешните откритија покажуваат дека состојбата може да биде предизвикана и од генетска неправилност, која може да биде причина за цели племиња или групи луѓе во библиски времиња кои достигнуваат извонредна висина.

Едно високо имагинативно, вонбиблиско гледиште теоретизира дека Нефилите биле вонземјани од друга планета. Но, ниту еден сериозен библиски студент не би ѝ дал доверба на оваа предприродна теорија.

Со оглед на тоа што научниците широко се движат за точната природа на Нефилите, за среќа, не е критично да се заземе дефинитивен став. Библијата не ни дава доволно информации за да направиме отворен и затворен случај освен да заклучиме дека идентитетот на Нефилите останува непознат.

Исто така види: Што е бела светлина и која е нејзината цел?Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Кои беа нефилимските џинови на Библијата? Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/nephilim-giants-of-the-bible-3994639. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Кои биле нефилимските џинови на Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/nephilim-giants-of-the-bible-3994639 Fairchild, Mary. „Кои беа нефилимските џинови на Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/nephilim-giants-of-the-bible-3994639 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.