Елизабета - Мајка на Јован Крстител

Елизабета - Мајка на Јован Крстител
Judy Hall

Елизабета во Библијата е сопруга на Захарија, мајка на Јован Крстител и роднина на Марија, мајката на Исус. Нејзината приказна е раскажана во Лука 1:5-80. Светото писмо ја опишува Елисавета како жена која е „праведна во Божјите очи, внимателна да ги слуша сите Господови заповеди и прописи“ (Лука 1:6).

Прашање за размислување

Како старечка жена, бездетноста на Елизабета можеби била извор на срам и неволја за неа во општество како Израел каде вредноста на жената била тесно поврзана со нејзината способност да поднесува децата. Но, Елисавета му остана верна на Бога, знаејќи дека Господ се сеќава на оние што му се лојални. Бог ја контролирал судбината на Елизабета како мајка на Јован Крстител. Дали можеш да му веруваш на Бог за околностите и времето на твојот живот?

Неможноста да се роди дете е честа тема во Библијата. Во античко време, неплодноста се сметаше за срам. Но, одново и одново ги гледаме овие жени како имаат голема вера во Бога и Бог ги наградува со дете.

Елизабет беше таква жена. И таа и нејзиниот сопруг Захарија беа стари. Иако Елизабета ги поминала репродуктивните години, таа зачнала преку Божјата благодат. Ангелот Гаврил му ја соопштил на Захарија веста во храмот, а потоа го занем бидејќи не верувал.

Исто како што претскажал ангелот, Елизабета зачнала. Додека била бремена, Мери, идната мајка наИсус, ја посети. Бебето во утробата на Елизабета скокна од радост кога го слушна гласот на Марија. Елизабет роди син. Го нарекоа Јован, како што заповеда ангелот, и во тој момент се врати моќта на говорот на Захарија. Го пофали Бога за неговата милост и добрина.

Нивниот син стана Јован Крстител, пророкот кој го претскажа доаѓањето на Месијата, Исус Христос.

Достигнувања на Елисавета

И Елисавета и нејзиниот сопруг Захарија беа свети луѓе: „Двајцата беа праведни пред Бога, беспрекорно држејќи ги сите Господови заповеди и заповеди“. (Лука 1:6, NIV)

Елизабета родила син во својата старост и го воспитала како што Бог заповедал.

Јаки страни

Елизабет беше тажна, но никогаш не стана огорчена поради нејзината неплодност. Таа имаше огромна вера во Бог целиот свој живот.

Таа ја ценеше Божјата милост и добрина. Го фалела Бога што и дал син.

Елизабета беше скромна, иако имаше клучна улога во Божјиот план за спасение. Нејзиниот фокус секогаш бил на Господ, никогаш на самата себе.

Животни лекции

Никогаш не треба да ја потценуваме огромната Божја љубов кон нас. И покрај тоа што Елизабет беше неплодна и помина времето за раѓање, Бог ја натерал да забремени. Нашиот Бог е Бог на изненадувањата. Понекогаш, кога најмалку очекуваме, нè допира со чудо и животот ни се менува засекогаш.

Роден град

Неименуван град во ридската земја Јудеја.

Упатување на Елизабета во Библијата

Лука Поглавје 1.

Исто така види: Што би јадел Исус? Исусовата исхрана во Библијата

Занимање

Домаќин.

Семејно стебло

Предок - Арон

Маж - Захарија

Син - Јован Крстител

Крода - Марија, мајка на Исус

Клучни стихови

Лука 1:13-16

Но ангелот му рече: „Не плаши се, Захарија, твојата молитва е слушнато. Жена ти Елизабета ќе ти роди син, а ти ќе го наречеш Јован. Тој ќе ти биде радост и радост, и многумина ќе се радуваат поради неговото раѓање, зашто ќе биде голем пред очите на Господи, никогаш нема да земе вино или друг ферментиран пијалок, и ќе се исполни со Светиот Дух уште пред да се роди. (NIV)

Исто така види: Научете како да се молите во овие 4 лесни чекори

Лука 1:41-45

Кога Елисавета го слушна поздравот на Марија, бебето скокна во нејзината утроба, а Елисавета се исполни со Светиот Дух. Таа со силен глас извика: "Благословена си ти меѓу жените и блажено е детето што ќе го родиш! Но зошто сум толку наклонета, мајката на мојот Господ да дојде кај мене? Штом стигна звукот на твојот поздрав моите уши, бебето во мојата утроба скокна од радост. Блажена е таа што поверуваше дека Господ ќе ги исполни своите ветувања до неа! (NIV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Запознајте ја Елизабета, Мајката на ЈованКрстител." Learn Religions, 5 април 2023 година, learnreligions.com/elizabeth-mother-of-john-the-baptist-701059. Zavada, Jack. (2023, 5 април). Запознајте ја Елизабета, Мајката на Јован Крстител. Преземено од //www.learnreligions.com/elizabeth-mother-of-john-the-baptist-701059 Завада, Џек. „Запознајте ја Елизабета, мајката на Јован Крстител.“ Научете религии. //www.learnreligions.com/elizabeth -mother-of-john-the-baptist-701059 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитат за копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.