Научете како да се молите во овие 4 лесни чекори

Научете како да се молите во овие 4 лесни чекори
Judy Hall

Молитвата е начинот на кој комуницираме со Бога. Исто така, тој понекогаш комуницира со нас. Тој ни заповеда да се молиме. Она што следи може да ви помогне да научите како да се молите.

Молитвата има четири едноставни чекори

Молитвата има четири едноставни чекори. Тие се видливи во Господовата молитва пронајдена во Матеј 6:9-13:

  1. Обрати му се на Небесниот Отец
  2. Благодари му за благословите
  3. Побарајте од Него благослов
  4. Затвори во името на Исус Христос.

Молитвата може да се каже во умот или гласно. Молитвата на глас понекогаш може да ги фокусира нечии мисли. Молитвите можат да се изговараат во секое време. За смислена молитва, најдобро е да побарате мирно место каде што нема да ве вознемируваат.

Чекор 1: Обраќајте му се на Небесниот Отец

Ја отвораме молитвата обраќајќи му се на Бога затоа што тој е оној кому му се молиме. Започнете со велејќи „Татко на небесата“ или „Татко небесен“.

Му се обраќаме како наш небесен Татко, затоа што Тој е татко на нашите духови. Тој е наш творец и на кого му должиме се што имаме, вклучително и нашите животи.

Чекор 2: Му благодариме на Небесниот Отец

Откако ќе ја отвориме молитвата, му кажуваме на нашиот Отец на небесата за што сме благодарни. Можете да започнете со велејќи: „Ти благодарам...“ или „Благодарен сум за...“ Ја покажуваме нашата благодарност кон нашиот Отец така што во нашата молитва ќе му кажеме за што сме благодарни; како што се нашиот дом, семејство, здравје, земјата и други благослови.

Не заборавајте да вклучите општоблагослови како што се здравје и безбедност, заедно со специфични благослови како божествена заштита додека сте на одредено патување.

Чекор 3: Прашајте го Небесниот Отец

Откако ќе му се заблагодариме на нашиот Отец на небесата, можеме да побараме помош од него. Некои од начините на кои можете да го направите ова е да кажете:

  • „Те прашувам...“
  • „Ми треба...“
  • „Ве молам помогни ми..."

Можеме да побараме од него да не благослови со работите што ни се потребни, како што се знаење, утеха, водство, мир, здравје итн.

Запомнете, ние сме поспособни да добиваме одговори и благослови ако ја бараме потребната сила за да се спротивставиме на животните предизвици, наместо да бараме да се отстранат предизвиците.

Чекор 4: Затвори во името на Исус Христос

Ја затвораме молитвата велејќи: „Во името на Исус Христос, амин“. Ова го правиме затоа што Исус е наш Спасител, наш посредник помеѓу смртта (физичка и духовна) и вечниот живот. Исто така, затвораме со велејќи Амин затоа што тоа значи дека прифаќаме или се согласуваме со кажаното.

Исто така види: Дефиниција за ученик: Што значи да се следи Христос

Едноставна молитва може да биде оваа:

Драг Татко небесен, јас сум многу благодарен за твоето водство во мојот живот. Особено сум благодарен за моето безбедно патување додека пазарев денес. Додека се трудам да ги држам Твоите заповеди, те молам помогни ми секогаш да се сеќавам да се молам. Те молам, помогни ми да ги читам стиховите секојдневно. Ги кажувам овие работи во името на Исус Христос, Амин.

Молитва во група

Кога се молиш со група луѓе само оној што велизборува молитвата. Лицето што се моли треба да ја изговори молитвата во множина како: „Ти благодариме“ и „Те бараме“.

На крајот, кога лицето вели амин, и остатокот од групата вели амин. Ова ја покажува нашата согласност или прифаќање на она за што тие се молеле.

Молете се секогаш, со искреност и со вера во Христа

Исус Христос нè научи да се молиме секогаш. Тој, исто така, нè научи да се молиме со искреност и да избегнуваме залудни повторувања. Мора да се молиме со вера која не се колеба и со вистинска намера.

Една од најважните работи за кои треба да се молиме е да ја знаеме вистината за Бог и неговиот план за нас.

Молитвите секогаш ќе бидат одговорени

Молитвите може да се одговорат на повеќе начини, понекогаш како чувства преку Светиот Дух или мисли кои доаѓаат во нашиот ум.

Понекогаш чувствата на мир или топлина влегуваат во нашите срца додека ги читаме стиховите. Настаните што ги доживуваме може да бидат и одговори на нашите молитви.

Подготвувањето за лично откровение ќе ни помогне и во добивањето одговори на молитвите. Бог нè љуби и е наш Татко на небесата. Тој слуша и одговара на молитвите.

Исто така види: Левиот и десниот пат во окултизмот

Ажурирано од Криста Кук.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Брунер, Рејчел. „Научете како да се молите во овие 4 лесни чекори“. Учи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/how-to-pray-p3-2159013. Брунер, Рејчел. (2021, 8 февруари). Научете како да се молите во овие 4 лесниЧекори. Преземено од //www.learnreligions.com/how-to-pray-p3-2159013 Брунер, Рејчел. „Научете како да се молите во овие 4 лесни чекори“. Научете религии. //www.learnreligions.com/how-to-pray-p3-2159013 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.