Фрлете ја целата своја вознемиреност врз Него - Филипјаните 4:6-7

Фрлете ја целата своја вознемиреност врз Него - Филипјаните 4:6-7
Judy Hall

Поголемиот дел од нашата грижа и вознемиреност доаѓаат од фокусирањето на околностите, проблемите и „што би било“ на овој живот. Додуша, вистина е дека некоја анксиозност е од физиолошка природа и може да бара медицински третман, но секојдневната вознемиреност со која се справуваат повеќето верници е генерално вкоренета во една работа: неверување.

Клучен стих: Филипјаните 4:6–7

Немојте да се грижите за ништо, туку во сè, со молитва и молба со благодарност нека му бидат познати на Бога вашите барања. И мирот Божји, кој го надминува секој разум, ќе ги чува вашите срца и вашите умови во Христа Исуса. (ESV)

Исто така види: Симболите на Селтик Огам и нивните значења

Фрлете ја целата своја вознемиреност врз него

Џорџ Мулер, евангелистот од 19 век, бил познат како човек со голема вера и молитва. Тој рече: „Почетокот на вознемиреноста е крајот на верата, а почетокот на вистинската вера е крајот на анксиозноста“. Исто така, беше кажано дека грижата е неверување при маскирање.

Исто така види: Белтане молитви

Исус Христос ни го дава лекот за вознемиреност: верата во Бога изразена преку молитва:

„Затоа ви велам, не грижете се за својот живот, што ќе јадете или што ќе пиете. ниту за вашето тело, што ќе облечете. Зар животот не е повеќе од храна, а телото повеќе од облека? Погледнете ги птиците небесни: тие ниту сеат, ниту жнеат, ниту собираат во амбари, а вашиот Отец небесен ги храни Зарем не сте повредни од нив, а кој од вастоа што е вознемирен може да му додаде само еден час на неговиот животен век? ... Затоа немојте да се грижите, велејќи: „Што да јадеме?“ или „Што да пиеме?“ или „Што да облечеме?“ зашто незнабошците го бараат сето тоа, а вашиот небесен Татко знае дека вие потребни им се сите. Но барајте го најнапред царството Божјо и неговата праведност, и сето тоа ќе ви се додаде.“(Матеј 6:25-33, ESV)

Исус можел да ја сумира целата лекција со овие две реченици: „Фрлете ја целата своја грижа на Бог Отецот. Покажи дека му веруваш така што ќе му донесеш сè во молитва." 1. Петрово 5:7, NIV) Зборот „фрли“ значи да се фрли. Ги фрламе нашите грижи и ги фрламе на Божјите големи рамења. Самиот Бог ќе се грижи за нашите потреби. Ние ги фрламе нашите грижи на Бог преку молитва. Книгата на Јаков ни кажува дека молитвите на верниците се моќни и ефективни:

Затоа исповедајте ги своите гревови еден на друг и молете се еден за друг за да бидете исцелени. Молитвата на праведникот е моќна и делотворна (Јаков 5 :16, NIV)

Апостол Павле ги научи Филипјаните дека молитвата лечи анксиозност. Според Павле во нашиот клучен стих (Филипјаните 4:6-7), нашите молитви треба да бидат исполнети со благодарност и благодарност. Бог одговара на овие видови на молитвите со неговитенатприроден мир. Кога му веруваме на Бог со секоја грижа и грижа, тој нè напаѓа со божествен мир. Тоа е вид на мир што не можеме да го разбереме, но ги штити нашите срца и умови - од анксиозност.

Грижата ја намалува нашата сила

Дали некогаш сте забележале како грижата и анксиозноста ви ја трошат силата? Лежевте будни ноќе оптоварени со грижи. Наместо тоа, кога грижите почнуваат да ви го исполнуваат умот, поставете ги тие неволји во Божјите способни раце. Господ ќе се грижи за вашите грижи или со тоа што ќе ја задоволи потребата или ќе ви даде нешто подобро. Божјиот суверенитет значи дека нашите молитви можат да бидат одговорени многу повеќе од она што можеме да го прашаме или замислиме:

Сега сета слава на Бога, кој е во состојба, преку неговата моќна моќ што дејствува во нас, да постигне бескрајно повеќе отколку што би можеле да бараме или мислиме . (Ефесјаните 3:20, NLT)

Одвојте момент да ја препознаете вашата вознемиреност за тоа што навистина е - симптом на неверување. Запомнете дека Господ ги знае вашите потреби и ги гледа вашите околности. Тој е со вас сега, поминува низ вашите искушенија со вас, и тој сигурно го држи вашето утре во својата контрола. Свртете се кон Бога во молитва и потполно верувајте во него. Ова е единствениот траен лек за анксиозност.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Фрлете ја сета своја грижа на Него - Филипјаните 4:6-7“. Научи религии, 25 август 2020 година, learnreligions.com/cast-all-anxiety-on-him-day-7-701914. Ферчајлд, Мери. (2020, 25 август). Улоги на ситеВашата загриженост за Него - Филипјаните 4:6-7. Преземено од //www.learnreligions.com/cast-all-anxiety-on-him-day-7-701914 Fairchild, Mary. „Фрлете ја сета своја грижа на Него - Филипјаните 4:6-7“. Научете религии. //www.learnreligions.com/cast-all-anxiety-on-him-day-7-701914 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.