Белтане молитви

Белтане молитви
Judy Hall

Белтане паѓа на 1 мај на северните хемисфери (за нашите читатели под екваторот е шест месеци подоцна) и е време за славење на плодноста и позеленувањето на земјата во пролет. Додека Белтане се тркала наоколу, се појавуваат никулци и садници, тревата расте, а шумите се живи со нов живот. Ако барате молитви за да ги изговорите на вашата церемонија Белтане, пробајте ги овие едноставни што го слават позеленувањето на земјата за време на празникот на плодноста на Белтане.

Am Beannachadh Bealltain (The Beltane Blessing)

Carmina Gadelica содржи стотици песни и молитви кои фолклористот Александар Кармајкл ги собрал од жителите во различни области на Шкотска . Има една прекрасна молитва на галски јазик со наслов едноставно Am Beannachadh Bealltain (Благословот Белтане) , која оддава почит на Светата Троица на Отецот, Синот и Светиот Дух. Ова е многу пократка верзија и е адаптирана во пагански формат за сабатот Белтане:

Благослови, тројно вистинит и богат,

Себеси, мојот брачен другар, моите деца.

Благослови сè што е во моето живеалиште и во мојот имот,

Благослови ги ковите и посевите, стадата и пченката,

Од Самхаин Ева до Белтане Ева,

Со добар напредок и нежен благослов,

Од море до море и секоја река устие,

Од бран до бран и основа на водопад.

БидетеДевица, Мајка и Крон,

Преземајќи ја сета сопственост на мене.

Биди роговиден Бог, дивиот дух на шумата,

Заштитувајќи ме во вистина и чест.

Задоволи ја мојата душа и штити ги моите сакани,

Благословувајќи се и секого,

Целата моја земја и моето опкружување.

0>Големите богови кои создаваат и даваат живот на сите,

Ги молам вашите благослови на овој огнен ден.

Молитвата до Cernunnos

Cernunnos е роговиден бог пронајден во келтската митологија. Тој е поврзан со машките животни, особено со еленот во рутина, и тоа го навело да биде поврзан со плодноста и вегетацијата. Приказите на Cernunnos се наоѓаат во многу делови на Британските острови и западна Европа. Тој често е прикажан со брада и дива, бушава коса - тој е, на крајот на краиштата, господар на шумата:

Бог на зелените,

Господар на шумата,

Ти ја принесувам мојата жртва.

Те молам за твојот благослов.

Ти си човекот на дрвјата,

зелениот човек од шумата,

кој носи живот на пролетта што изгрева.

Ти си еленот во рутина,

моќниот Роговиден,

кој талка по есенските шуми,

ловецот што кружи околу дабот,

роговите на дивиот елен,

и крвта што се разлева на

земјата секоја сезона.

Боже на зелените,

Господар на шумата,

Ти ја принесувам мојата жртва.

Те барам твоеблагослов.

Молитва до Земјата Мајка

Сезоната Белтане е време за славење на плодноста на земјата, без разлика дали го почитувате машкиот аспект на боговите или светото женско на божиците. Оваа едноставна молитва му нуди благодарност на архетипот на земната мајка за нејзината раскош и благослови:

Голема земјена мајка!

Те пофалуваме денес

и побарајте го вашиот благослов врз нас.

Додека изникнуваат семиња

и тревата позелени

и ветровите нежно дуваат

и реките течат

и сонцето сјае

на нашата земја,

ви нудиме благодарност за вашите благослови

и вашите дарови на живот секоја пролет.

Молитва за чест на мајската кралица

Мајската кралица е Флора, божицата на цвеќињата и младата зацрвенета невеста и принцезата на Фае. Таа е Лејди Маријан во приказните за Робин Худ и Гвиневер во Артурскиот циклус. Таа е олицетворение на Девицата, на мајката земја во сета нејзина плодна слава. Направете принесување цветна круна, или либа со мед и млеко, на кралицата на мај за време на вашите молитви Белтане:

Лисјата пукаат низ земјата

на јасенот, дабот и глогот.

Магијата се издигнува околу нас во шумата

и жива ограда се полни со смеа и љубов.

Почитувана госпоѓо, ви нудиме подарок,

собир на цвеќиња набрани од нашите раце,

Исто така види: Разликата меѓу фарисеите и садукеите

ткаени вокругот на бескрајниот живот.

Светлите бои на самата природа

се спојуваат за да те почестат,

Кралица на пролетта,

како што ти даваме почитувај го овој ден.

Пролетта е тука и земјата е плодна,

подготвена да понуди подароци во твое име.

ви оддаваме почит, наша госпоѓо,

ќерка на Фае,

и побарај го твојот благослов овој Белтане.

Молитва за заштита на стадата & Јата

Во келтските земји, Белтане беше време на огнена симболика. Стадата се тераа меѓу големите пожари, како начин да се заштитат и да се гарантира нивниот за следната година. Можеби немате стока или добиток, но можете да ја прикажете оваа молитва за да ги заштитите вашите миленици и животни:

Ги палиме огновите на Белтане,

испраќаме чад до небото.

Пламенот прочистува и штити,

означувајќи го пресвртот на Тркалото на годината.

Чувајте ги нашите животни безбедни и силни.

Чувајте ја нашата земја безбедна и силна.

Чувајте ги оние што би ги заштитиле

Безбедни и силни.

Светлината и топлината на овој оган

нека даруваат животот на стадото

Молитва до боговите на шумата

Многу пагански традиции денес го почитуваат светото мажествено како дел од нивната редовна практика. Почитувајте ги боговите на шумата и пустината со оваа едноставна молитва Белтане - и слободно вклучете дополнителни божества кои се однесуваат на вашиот сопствен систем на верување!

Пролетта дојде воземјата.

земјата е плодна и подготвена во Белтане,

семето ќе се сее и

новиот живот ќе започне уште еднаш.

Поздрави, големи богови на земјата!

Поздрави, богови на воскреснатиот живот!

Ражи се, Цернунос, Озирис, Херне и Бахус!

Нека се отвори почвата

и плодната утроба на мајката Земја

Исто така види: Легендата за Џон Барликорн

да го примат семето на животот

додека ја дочекаме пролетта.

Поставете го вашиот жртвеник белтан

Тоа е Белтане, Сабат каде што многу пагани избираат да ја прослават плодноста на земјата. Овој Сабат е за нов живот, оган, страст и повторно раѓање, така што има секакви креативни начини на кои можете да поставите за сезоната. Еве неколку идеи за облекување на вашиот олтар Beltane!

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Белтане молитви“. Научи религии, 20 септември 2021 година, learnreligions.com/simple-prayers-for-beltane-2561674. Вигингтон, Пети. (2021, 20 септември). Белтане молитви. Преземено од //www.learnreligions.com/simple-prayers-for-beltane-2561674 Wigington, Patti. „Белтане молитви“. Научете религии. //www.learnreligions.com/simple-prayers-for-beltane-2561674 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.