Легендата за Џон Барликорн

Легендата за Џон Барликорн
Judy Hall

Во англискиот фолклор, Џон Барликорн е лик кој го претставува родот на јачменот што се собира секоја есен. Подеднакво важно, тој ги симболизира прекрасните пијалоци што можат да се направат од јачмен - пиво и виски - и нивните ефекти. Во традиционалната народна песна, Џон Барликорн , ликот на Џон Барликорн трпи секакви омаловажувања, од кои повеќето одговараат на цикличната природа на садењето, одгледувањето, бербата, а потоа и смртта.

Дали знаевте?

  • Верзиите на песната John Barleycorn датираат од времето на владеењето на кралицата Елизабета I, но има докази дека е отпеана за многу години пред тоа.
  • Сер Џејмс Фрејзер го наведува Џон Барликорн како доказ дека некогаш постоел пагански култ во Англија кој обожавал бог на вегетацијата, кој бил жртвуван со цел да се донесе плодност на полињата.
  • Во раниот англосаксонски паганизам, постоела фигура наречена Беова, поврзана со гумното на житото и земјоделството воопшто.

Роберт Барнс и легендата на јачменот

Иако пишаните верзии на песната датираат од времето на владеењето на кралицата Елизабета I, постојат докази дека таа се пеела со години пред тоа тоа. Постојат голем број на различни верзии, но најпознатата е верзијата на Роберт Барнс, во која Џон Барликорн е претставен како фигура слична на Христос, кој многу страда пред конечно да умре, така штодруги може да живеат.

Верувале или не, постои дури и здружение Џон Барликорн во Дартмут, кое вели: „Верзијата на песната е вклучена во ракописот Банатин од 1568 година, а вообичаени се англиските верзии од 17 век. Роберт Брнс ја објавил својата верзија во 1782 година, а модерните верзии изобилуваат.​“

Текстот на верзијата на песната на Роберт Барнс е како што следува:

Имаше тројца кралеви на исток,

три кралеви и големи и високи,

и тие се заколнаа на свечена заклетва

Џон Барликорн мора да умре.

Тие зедоа плуг и Го изореа,

му ставија грутки на главата,

и тие дадоа свечена заклетва

Џон Барликорн беше мртов.

Но, веселата пролет дојде љубезно'

и сериите почнаа да паѓаат.

Џон Барликорн повторно стана,

и болно ги изненади сите. . 3>

дека никој не треба да погреши. . 0>покажа дека почна да пропаѓа.

Бојата му се разболуваше се повеќе и повеќе,

и тој избледе во старост;

а потоа почнаа неговите непријатели

да го покажат својот смртоносен бес.

Зедоа оружје, долго и остро,

и го исечеа за колено;

брзо го врзана количка,

како никаквец за фалсификат.

Го легнаа на грб,

и го гушкаа полна болка.

Исто така види: Монаси траписти - Ѕирнете во Аскетски Живот

го обесија пред бура,>

и свртете го и вака.

Тие наполнија мрачна јама

со вода до гребенот,

наполнија во Џон Барликорн.

Таму нека потоне или плива!

Го легнаа на подот,

да го работат подалеку, тешко;

а сепак, како што се појавуваа знаци на живот,

го фрлаа наваму-ваму. . 3>

зашто го здроби меѓу два камења.

И тие ја добија неговата херојска крв

и ја пиеја кружно;

и сè повеќе и повеќе пиеја,

нивната радост изобилуваше.

Џон Барликорн беше храбар херој,

на благороден потфат;

затоа што ако ја вкусите неговата крв,

„Ќе ви ја зголеми храброста.

„Ќе го натера човекот да ја заборави својата неволја;

„Ќе ја зголеми сета негова радост;

„Ќе го натера срцето на вдовицата да пее,

а солзите и беа во окото.

Тогаш, да го наздравиме Џон Барликорн,

секој човек по една чаша во рака;

и нека неговото големо потомство

не не успееме во стара Шкотска!

Исто така види: Како да знам дали божество ме повикува?

Раните пагански влијанија

Во Златната гранка , Сер Џејмс Фрејзер го наведува Џон Барликорн како доказ дека постоелнекогаш пагански култ во Англија кој обожавал бог на вегетацијата, кој бил жртвуван со цел да се донесе плодност на полињата. Ова се поврзува со поврзаната приказна за Човекот плетен, кој е изгорен во ликови. На крајот на краиштата, ликот на Џон Барликорн е метафора за духот на житото, растено здраво и необично во текот на летото, сечкано и заклано во неговиот културен период, а потоа преработено во пиво и виски за да може уште еднаш да живее.

Поврзаноста на Беовулф

Во раниот англосаксонски паганизам, постоела слична фигура наречена Беова, или Беов, и како Џон Барликорн, тој е поврзан со млазувањето на житото и земјоделството во општо. Зборот beowa е староанглиски збор за - погодувате! - јачмен. Некои научници сугерираат дека Беова е инспирација за насловниот лик во епската поема Беовулф, а други теоретизираат дека Беова е директно поврзана со Џон Барликорн. Во Барајќи ги изгубените богови на Англија , Кетлин Херберт сугерира дека тие се всушност иста фигура позната по различни имиња со стотици години разлика.

Извори

  • Брус, Александар. „Скилд и Шеф: Проширување на аналогиите“. Рутлеџ , 2002 година, doi:10.4324/9781315860947.
  • Херберт, Кетлин. Барајќи ги изгубените богови на Англија . Англосаксонски книги, 2010.
  • Ватс, Сузан. Симболиката на Квернс и воденички камења .am.uis.no/getfile.php/13162569/Arkeologisk museum/publikasjoner/susan-watts.pdf.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Вигингтон, Пети. „Легендата за Џон Барликорн“. Научи религии, 10 септември 2021 година, learnreligions.com/the-legend-of-john-barleycorn-2562157. Вигингтон, Пети. (2021, 10 септември). Легендата за Џон Барликорн. Преземено од //www.learnreligions.com/the-legend-of-john-barleycorn-2562157 Wigington, Patti. „Легендата за Џон Барликорн“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-legend-of-john-barleycorn-2562157 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.