Магија на бувови, митови и фолклор

Магија на бувови, митови и фолклор
Judy Hall

Бувовите се птица која се истакнува во митовите и легендите на различни култури. Овие мистериозни суштества се познати надалеку како симболи на мудрост, предзнаци на смртта и носители на пророштва. Во некои земји, тие се сметаат за добри и мудри, во други, тие се знак на злото и идната пропаст. Постојат бројни видови на бувови, и се чини дека секој има свои легенди и навики. Ајде да погледнеме некои од најпознатите делови од фолклорот и митологијата на бувовите.

Исто така види: Водич за проучување на библиска приказна Раѓањето на Мојсеј

Митови и фолклор за бувови

Атена била грчка божица на мудроста и често се прикажува со був како придружник. Хомер раскажува приказна во која Атина ѝ се смачи на врана, која е тотален шегобиец. Таа ја протерува врана како нејзин помошник и наместо тоа бара нов придружник. Импресионирана од мудроста на бувот и нивото на сериозност, Атина го избира бувот за нејзина маскота. Специфичниот був што ја претставуваше Атина беше наречен Малиот Був, Athene noctua , и беше вид кој се наоѓа во голем број во места како Акропол. Се ковале монети со лицето на Атина на едната страна, а був на задната страна.

Постојат голем број на индијански приказни за бувовите, од кои повеќето се поврзани со нивната поврзаност со пророштвата и гатањето. Племето Хопи го држеше Бувот на закопа за свет, верувајќи дека е симбол на нивниот бог на мртвите. Како таков, се јави Бувот кој се закопува Ко'ко , бил заштитник на подземниот свет и на нештата што растеле во земјата, како што се семињата и растенијата. Овој вид на був всушност се гнезди во земјата, и така беше поврзан со самата земја.

Инуитите од Алјаска имаат легенда за Снежниот був, во која Був и Равен си прават нова облека. Равен го направи Owl убав фустан од црно-бели пердуви. Був реши да го направи Равен прекрасен бел фустан за носење. Меѓутоа, кога Був го замоли Равен да и дозволи да го собере фустанот, Равен беше толку возбуден што не можеше да се држи мирно. Всушност, таа скокна наоколу толку многу што Був се насити и фрли тенџере со масло за светилка кон Равен. Маслото од светилката се впило низ белиот фустан, па така Равен оттогаш е црн.

Суеверија за бувови

Во многу африкански земји, бувот е поврзан со магии и опасна магија. Се верува дека голем був виси околу куќата укажува на тоа дека внатре живее моќен шаман. Многу луѓе исто така веруваат дека бувот носи пораки напред-назад помеѓу шаманот и духовниот свет.

На некои места, заковувањето на був на вратата од куќата се сметало за начин да се спречи злото. Традицијата всушност започнала во антички Рим, откако бувовите ја претскажале смртта на Јулиј Цезар и неколку други императори. Обичајот опстојувал во некои области, вклучително и Велика Британија, до осумнаесеттиот век, каде што був бил прикован навратата од шталата го заштитила добитокот внатре од пожар или гром.

Jaymi Heimbuch од Mother Nature Network вели: „Иако ноќната активност на бувот беше основата на многу суеверија, неверојатната способност на бувот да го ротира вратот до извонредни степени дури беше претворена во мит. Англија, се веруваше дека ако шеташ околу дрво на кое се качи був, тој ќе те следи со очите, наоколу и наоколу додека не го исцеди својот врат“.

Бувот бил познат како предвесник на лоши вести и пропаст низ цела Европа и се појавил како симбол на смрт и уништување во голем број популарни драми и песни. На пример, Сер Волтер Скот напиша во Легендата за Монтроуз:

Птици на предзнакот мрачни и гнасни,

Исто така види: Дознај што вели Библијата за праведноста

Ноќна врана, гавран, лилјак и був,

Остави го болниот на неговиот сон --

Цела ноќ го слушаше твојот крик.

Дури и пред Скот, Вилијам Шекспир пишуваше за претчувството на смртта на бувот во двата Мекбет и Јулиј Цезар .

Голем дел од традицијата на Апалачите може да се проследи наназад до шкотските висорамнини (каде што бувот бил поврзан со cailleach ) и англиските села кои биле оригинални домови на планинските доселеници. Поради ова, сè уште постои многу суеверие околу бувот во регионот на Апалачите, од кои повеќето се поврзани со смртта. Според планинските легенди, бувпукањето на полноќ значи дека смртта доаѓа. Исто така, ако видите був како кружи во текот на денот, тоа значи лоша вест за некој во близина. Во некои области, се верува дека бувовите летале надолу ноќта Самаин за да ги изедат душите на мртвите.

Пердуви од був

Ако најдете пердув од був, може да се користи за различни намени. Племето Зуни верувало дека пердувот од був сместен во креветчето на бебето ги држи злите духови подалеку од доенчето. Другите племиња ги гледале бувовите како носители на исцелување, па можело да се закачи пердув на вратата од домот за да се спречи болеста. Исто така, на Британските острови, бувовите биле поврзани со смрт и негативна енергија, така што пердувите може да се користат за да се одвратат истите тие непријатни влијанија.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Фолклор и легенди на бувови, магија и мистерии“. Научи религии, 4 септември 2021 година, learnreligions.com/legends-and-lore-of-owls-2562495. Вигингтон, Пети. (2021, 4 септември). Фолклор и легенди на бувови, магија и мистерии. Преземено од //www.learnreligions.com/legends-and-lore-of-owls-2562495 Wigington, Patti. „Фолклор и легенди на бувови, магија и мистерии“. Научете религии. //www.learnreligions.com/legends-and-lore-of-owls-2562495 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.