Научете го библиското значење на броевите

Научете го библиското значење на броевите
Judy Hall

Библиската нумерологија е проучување на поединечни броеви во Светото писмо. Тоа особено се однесува на библиското значење на броевите, буквално и симболично.

Исто така види: Сезоната на доаѓањето во Католичката црква

Конзервативните научници остануваат внимателни во врска со придавањето преголемо значење на значењето на броевите во Библијата. Таквата атрибуција доведе некои групи до мистични и теолошки крајности, верувајќи дека бројките можат да ја откријат иднината или да откријат скриени информации. Овие групи навлегуваат во опасното царство на гатање.

Библиско значење на броевите во пророчките списи

Одредени пророчки книги од Библијата, како што се Даниел и Откровение, воведуваат комплексен, меѓусебно поврзан систем на нумерологија кој покажува одредени обрасци. Со оглед на разработената природа на пророчката нумерологија, оваа студија ќе се занимава само со значењето на поединечните броеви во Библијата.

Во најголем дел, библиските научници се согласуваат дека следните бројки имаат симболично или буквално значење.

Исто така види: Самоубиството во Библијата и што вели Бог за тоа

Еден

Бројот еден означува апсолутна саменост.

„Чуј, Израеле: Господ, нашиот Бог, Господ е еден. (Второзаконие 6:4, ESV)

Два

Бројот два симболизира сведоштво и поддршка.

Двајца се подобри од еден затоа што имаат добра награда за својот труд. (Проповедник 4:9, ESV)
 • Имаше две големи светла на создавањето (Битие 1:16).
 • Двајца херувими го чуваа Ковчегот на заветот (Излез 25:22). 8>
 • Двасведоците ја утврдуваат вистината (Матеј 26:60).
 • Учениците биле испраќани два по двајца (Лука 10:1).

Три

Бројот три означува комплетирање или совршенство и единство. Три лица се во Троица.

Исус им одговори: „Уништете го овој храм и за три дена ќе го подигнам. (Јован 2:19, ESV)
 • Многу значајни настани во Библијата се случија „на третиот ден“ (Осија 6:2).
 • Јона помина три дена и три ноќи во стомакот на рибата (Матеј 12:40).
 • Исусовата земна служба траеше три години (Лука 13:7).

Четири

Бројот четири се однесува до земјата.

Тој ... ќе ги собере расеаните од Јуда од четирите страни на земјата. (Исаија 11:12, ESV)
 • Земјата има четири сезони: зима, пролет, лето и есен.
 • Постојат четири основни правци: север, југ, исток и запад. 8>
 • Постојат четири земни царства (Даниел 7:3).
 • Исусовата парабола имаше четири типа почва (Матеј 13).

Пет

Пет е број поврзан со благодатта.

... Порцијата на Бенџамин беше пет пати поголема од која било нивна. И пиеја и се веселат со него. (Битие 43:34, ESV)
 • Има пет левитски приноси (Левит 1-5).
 • Исус умножил пет лебови за да нахрани 5.000 (Матеј 14:17).

Шест

Шест е бројот на човекот.

„Градовите што ќе им ги дадете на левитите нека бидат шесте градовизасолниште, каде што ќе му дозволиш на убиецот да побегне...“ (Броеви 35:6, ESV)
 • Адам и Ева се создадени на шестиот ден (Битие 1:31).

Седум

Седум се однесува на Божјиот број, божественото совршенство или комплетноста.

Кога ќе купите еврејски роб, тој ќе служи шест години, а во седмата ќе излезе слободен за ништо (Излез 21:2, ESV)
 • На седмиот ден, Бог се одмори откако го заврши создавањето (Битие 2:2).
 • Божјата реч е чиста, како сребро прочистено седум пати во оган (Псалм 12:6).
 • Исус го научи Петар да прости 70 пати седум (Матеј 18:22).
 • Седум демони излегоа од Марија Магдалена, симболизирајќи го целосното ослободување ( Лука 8:2).

Осум

Бројот осум може да означува нови почетоци, иако многу научници не му припишуваат никакво симболично значење на овој број.

Осум дена подоцна Неговите ученици повторно беа внатре, а Тома беше со нив. Иако вратите беа заклучени, Исус дојде и застана меѓу нив и рече: „Мир со вас!“ (Јован 20:26, ESV) луѓето ја преживеаја потопот (Битие 7:13, 23).
 • Обрежувањето се случи на осмиот ден (Битие 17:12).
 • Девет

  број девет може да значи полнота на благослов, иако многу научници не му придаваат некое посебно значење на овој број.

  • Има девет плодови на Духот (Галатјаните 5:22-23).

  Десет

  Бројот десет се однесувана човечките влади и закони.

  А тој [Вооз] зеде десет луѓе од градските старешини [како судии] и рече: „Седни овде! Така седнаа. (Рут 4:2, ESV)
  • Десетте заповеди беа таблите на Законот (Излез 20:1-17, Второзаконие 5:6-21).
  • Десет племиња го сочинуваа северното царство (1. Царевите 11:31-35).

  Дванаесет

  Бројот дванаесет се однесува на божествената влада, Божјиот авторитет, совршенството и комплетноста.

  [Новиот Ерусалим] имаше голем, висок ѕид, со дванаесет порти, а на портите дванаесет ангели, а на портите беа испишани имињата на дванаесетте племиња на синовите Израилеви... И ѕидот на градот имаше дванаесет темели, а на нив беа дванаесетте имиња на дванаесетте апостоли на Јагнето. (Откровение 21:12-14, ESV)
  • Тоа беа 12 племиња на Израел (Откровение 7).
  • Исус избра 12 апостоли (Матеј 10:2-4).
  • 9>

   Триесет

   Триесет е временска рамка и бројка поврзана со жалост и тага.

   Кога Јуда, неговиот предавник, виде дека Исус е осуден, се премисли и им ги врати триесетте сребреници на првосвештениците и на старешините, велејќи: „Згрешив со тоа што предадов невина крв“. ...И фрлајќи ги сребрениците во храмот, замина, и отиде и се обеси. (Матеј 27:3-5, ESV)
   • За смртта на Арон се оплакуваше 30 дена (Броеви 20:29).за 30 дена (Второзаконие 34:8).

   Четириесет

   Четириесет е бројка поврзана со тестирање и испитувања.

   Мојсеј влезе во облакот и се искачи на планината [Синај]. А Мојсеј беше на гората четириесет дни и четириесет ноќи. (Излез 24:18, ESV)
   • За време на поплавата врнеше 40 дена (Битие 7:4).
   • Израел талкаше во пустината 40 години (Броеви 14:33).
   • Исус беше во пустината 40 дена пред да биде искушуван (Матеј 4:2).

   Педесет

   Бројот педесет има значење за празниците, прославите и церемонии.

   Посвети ја педесеттата година и прогласи ја слободата по целата земја на сите нејзини жители. Тоа ќе ви биде јубилеј... (Левит 25:10, ESV)
   • Празникот Педесетница се празнуваше на педесеттиот ден по Пасха (Левит 23:15-16).
   • Педесет дена по воскресението на Исус Христос, Светиот Дух ги исполни верниците на Денот на Педесетницата (Дела 2).

   Седумдесет

   Бројот седумдесет е поврзан со судот и човечките делегации.

   А пред нив стоеја седумдесет мажи од старешините на домот Израел... (Езекиел 8:11, ESV)
   • 70 старешини беа назначени од Мојсеј (Броеви 11:16).
   • Израел помина 70 години во заробеништво во Вавилон (Еремија 29:10).

   666

   666 е бројот на ѕверот.

   • Бројот или знакот на ѕверот е знакот на Антихристот (Откровение13:15-18).
   Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Научете го значењето на броевите во Библијата“. Научи религии, 5 април 2023 година, Learnreligions.com/biblical-numerology-700168. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Научете го значењето на броевите во Библијата. Преземено од //www.learnreligions.com/biblical-numerology-700168 Fairchild, Mary. „Научете го значењето на броевите во Библијата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/biblical-numerology-700168 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат  Judy Hall
  Judy Hall
  Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.