Самоубиството во Библијата и што вели Бог за тоа

Самоубиството во Библијата и што вели Бог за тоа
Judy Hall

Некои луѓе го нарекуваат самоубиството „самоубиство“ затоа што тоа е намерно одземање на сопствениот живот. Неколку извештаи за самоубиство во Библијата ни помагаат да одговориме на нашите тешки прашања на оваа тема.

Прашања што христијаните често ги поставуваат за самоубиството

  • Дали Бог простува самоубиство или тоа е непростлив грев?
  • Дали христијаните кои вршат самоубиство одат во пеколот?
  • Дали има случаи на самоубиство во Библијата?

7 луѓе извршиле самоубиство во Библијата

Да започнеме со разгледување на седумте извештаи за самоубиства во Библијата.

Авимелех (Судии 9:54)

Откако го здроби черепот под воденички камен што го фрлила една жена од Сихемската кула, Авимелех го повикал својот оклоп -носител да го убие со меч. Не сакаше да се каже дека жена го убила.

Самсон (Судии 16:29-31)

Со уривање на зграда, Самсон го жртвувал сопствениот живот, но во тој процес уништил илјадници непријателски Филистејци.

Саул и неговиот оклопноносец (1 Самуил 31:3-6)

Откако ги загуби своите синови и сите негови трупи во битка, и неговиот разум долго време, Кралот Саул, потпомогнат од неговиот оклопник, стави крај на својот живот. Тогаш слугата на Саул се самоуби.

Ахитофел (2. Самоилова 17:23)

Срамен и отфрлен од Апсолом, Ахитофел отишол дома, си ги средил работите, а потоа се обесил.

Зимри (1. Царевите 16:18)

Наместо да биде заробен, Зимри ја запалил палатата на кралот и умрел во пламенот.

Јуда (Матеј 27:5)

Откако го предаде Исус, Јуда Искариот беше совладан од каење и се обесил.

Во секој од овие случаи, освен оној на Самсон, самоубиството во Библијата е претставено во неповолно светло. Тоа беа безбожни луѓе кои дејствуваа во очај и срам. Случајот на Самсон беше поинаков. И додека неговиот живот не беше модел на свето живеење, Самсон беше почестен меѓу верните херои од Евреите 11. Некои сметаат дека последниот чин на Самсон е пример за мачеништво, жртвена смрт што му овозможи да ја исполни својата мисија доделена од Бог. Како и да е, знаеме дека Самсон не бил осуден од Бога во пеколот поради своите постапки.

Дали Бог простува самоубиство?

Нема сомнение дека самоубиството е страшна трагедија. За еден христијанин тоа е уште поголема трагедија бидејќи тоа е губење на животот што Бог имал намера да го искористи на славен начин.

Би било тешко да се тврди дека самоубиството не е грев, бидејќи тоа е одземање на човечки живот, или отворено кажано, убиство. Библијата јасно ја изразува светоста на човечкиот живот (Излез 20:13; види исто така Второзаконие 5:17; Матеј 19:18; Римјаните 13:9).

Бог е автор и давател на животот (Дела 17:25). Светото писмо вели дека Бог им вдахнал здив на животот на луѓето (Битие 2:7). Нашите животи се подарокод Бога. Така, давањето и земањето живот треба да остане во неговите суверени раце (Јов 1:21).

Во Второзаконие 30:11-20, можете да го слушнете срцето на Бог како вика неговиот народ да избере живот:

„Денес ви дадов избор помеѓу живот и смрт, меѓу благослови и клетви Сега ги повикувам небото и земјата да бидат сведоци на изборот што го правиш. О, да го избереш животот, за да живееш ти и твоите потомци! цврсто за него. Ова е клучот за твојот живот...“ (NLT)

Значи, може ли толку тежок грев како самоубиството да ја уништи нечија шанса за спасение?

Библијата ни кажува дека во моментот на спасението, на верникот му се простуваат гревовите (Јован 3:16; 10:28). повеќе не се против нас.

Ефесјаните 2:8 вели: „Бог ве спаси со својата благодат кога поверувавте. И не можете да земете заслуга за ова; тоа е дар од Бога." (НЛТ) Значи, ние сме спасени со Божјата благодат, а не со нашите сопствени добри дела. ни од спасението.

Апостол Павле јасно кажал во Римјаните 8:38-39 дека ништо не може да нè одвои од Божјата љубов:

И јас сум убеден дека ништо никогаш не може да нè одвои од Божјата љубов. смрт ни живот,ниту ангелите, ниту демоните, ниту нашите стравови за денес, ниту нашите грижи за утре - ниту силите на пеколот не можат да нè одвојат од Божјата љубов. Ниту една сила на небото горе или на земјата долу - навистина, ништо во целото создание никогаш нема да може да нè одвои од љубовта Божја што се открива во Христос Исус, нашиот Господ. (NLT)

Постои само еден грев што може да го одвои човекот од Бог и да го испрати во пеколот. Единствениот непростлив грев е одбивањето да се прифати Исус Христос како Господ и Спасител. Секој што му се обраќа на Исус за прошка, се прави праведен со неговата крв (Римјаните 5:9) која го покрива нашиот грев - минатото, сегашноста и иднината.

Божја перспектива за самоубиството

Следното е вистинска приказна за еден христијанин кој извршил самоубиство. Искуството дава интересна перспектива за прашањето на христијаните и самоубиството.

Исто така види: Што значи Окото на Промислата?

Човекот што се самоуби бил син на член на црковниот персонал. За кратко време кога беше верник, тој допре многу животи за Исус Христос. Неговиот погреб беше еден од најтрогателните споменици што некогаш биле спроведени.

Исто така види: Авраам: Основачот на јудаизмот

Со повеќе од 500 собрани ожалостени, речиси два часа, од личност до личност сведочеа како овој човек бил користен од Бог. Тој укажал на безброј животи на верата во Христа и им го покажал патот до љубовта на Отецот. Ожалостените ја напуштија службата убедени дека она што го натерало човекот да се самоубие е неговата неспособност даја разниша неговата зависност од дрога и неуспехот што го чувствуваше како сопруг, татко и син.

Иако неговиот крај беше тажен и трагичен, сепак, неговиот живот неспорно сведочеше за Христовата искупителна моќ на неверојатен начин. Многу е тешко да се поверува дека овој човек отишол во пеколот.

Факт е дека никој не може вистински да ја разбере длабочината на туѓото страдање или причините што би можеле да ја одведат душата до таков очај. Само Бог знае што има во срцето на човекот (Псалм 139:1-2). Само Господ го знае степенот на болката што може да го доведе човекот до точка на самоубиство.

Да, Библијата го третира животот како божествен дар и нешто што луѓето треба да го ценат и почитуваат. Ниту еден човек нема право да си го одземе животот или животот на друг. Да, самоубиството е страшна трагедија, дури и грев, но тоа не го негира Господовиот чин на откупување. Нашето спасение почива безбедно во завршеното дело на Исус Христос на крстот. Библијата потврдува: „Секој што го повикува името Господово ќе биде спасен“. (Римјаните 10:13, NIV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Што вели Библијата за самоубиството? Научи религии, 28 август 2020 година, learnreligions.com/suicide-and-the-bible-701953. Ферчајлд, Мери. (2020, 28 август). Што вели Библијата за самоубиството? Преземено од //www.learnreligions.com/suicide-and-the-bible-701953 Fairchild, Mary. „Што вели БиблијатаЗа самоубиството?" Learn Religions. //www.learnreligions.com/suicide-and-the-bible-701953 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитат за копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.