Нордиски божества: богови и божици на Викинзите

Нордиски божества: богови и божици на Викинзите
Judy Hall

Нордиската култура почитуваше широк спектар на богови, а многумина сè уште се обожаваат денес од Асатруар и Хетенс. За нордиските и германските општества, слично како и многу други древни култури, божествата биле дел од секојдневниот живот, а не само нешто со кое треба да се разговара во време на потреба. Еве некои од најпознатите богови и божици на нордискиот пантеон.

Балдур, Бог на светлината

Поради неговата поврзаност со воскресението, Балдур често се поврзува со циклусот на смртта и повторното раѓање. Балдур беше убав и блескав, и беше сакан од сите богови. Прочитајте за да дознаете за Балдур и зошто тој е толку важен во нордиската митологија.

Фрејја, божица на изобилството и плодноста

Фрејја е скандинавска божица на плодноста и изобилството. Фрејја може да биде повикан за помош при породување и зачнување, да помогне во брачните проблеми или да даде плодност на копното и морето. Таа беше позната по тоа што носеше прекрасен ѓердан наречен Brisingamen, кој го претставува огнот на сонцето, и се вели дека плаче солзи од злато. Во нордиските Еда, Фрејја не е само божица на плодноста и богатството, туку и на војната и битката. Таа, исто така, има врски со магија и гатање.

Исто така види: Кога е Ноќта на вештерките (во оваа и во други години)?

Хајмдал, заштитник на Асгард

Хајмдал е бог на светлината и е чувар на мостот Бифрост, кој служи како патека помеѓу Асгард и Мидгард во нордиската митологија.Тој е чувар на боговите, а кога светот ќе заврши во Рагнарок, Хајмдал ќе звучи магичен рог за да ги предупреди сите. Хајмдал е постојано буден и е предодреден да биде последниот што ќе падне во Рагнарок.

Фрига, божица на бракот и пророштвата

Фрига била сопруга на Один и имала моќен дар на пророштво. Во некои приказни таа е прикажана како ја плете иднината на луѓето и боговите, иако немала моќ да ја промени нивната судбина. Таа е заслужна во некои од Едите за развојот на руните, а во некои нордиски приказни е позната како кралица на небото.

Хел, божица на подземниот свет

Хел се одликува во нордиската легенда како божица на подземниот свет. Таа била испратена од Один во Хелхајм/Нифлхајм да претседава со духовите на мртвите, освен оние кои биле убиени во битка и отишле во Валхала. Нејзина задача беше да ја одреди судбината на душите кои влегле во нејзиното царство.

Локи, измамникот

Локи е познат како измамник. Тој е опишан во Прозата Еда како „измамник на измама“. Иако не се појавува често во Еда, тој генерално е опишан како член на семејството на Один. И покрај неговиот божествен или полубог статус, има малку докази кои покажуваат дека Локи имал свои следбеници на обожаватели; со други зборови, неговата работа беше главно да им прави проблеми на другите богови, луѓето и остатокот од светот. Обликувач кој можешесе појавува како кое било животно или како личност од кој било пол, Локи постојано се мешал во работите на другите, најмногу заради своја забава.

Нјорд, Бог на морето

Нјорд бил моќниот бог на морето и беше оженет со Скади, божицата на планините. Тој беше испратен во Асир како заложник од Ванирите и стана првосвештеник на нивните мистерии. маскирано талкаше по светот. Една од неговите омилени манифестации беше онаа на едноокиот старец; во нордиските Еда, едноокиот човек редовно се појавува како носител на мудрост и знаење на хероите. Тој се појавува во сè, од сагата за Волсунгс до Американските богови на Нил Гејман. Тој беше типично придружуван од глутница волци и гаврани и јаваше на магичен коњ по име Слеипнир.

Тор, Богот на громот

Тор и неговиот моќен гром се наоколу долго време. Некои пагани и денес продолжуваат да го почитуваат. Тој е типично прикажан како црвеноглав и брадест и носи Мјолнир, магичен чекан. Како чувар на громови и молњи, тој исто така се сметаше за составен дел на земјоделскиот циклус. Ако има суша, не би било повредено да му се понуди либа на Тор со надеж дека дождовите ќе дојдат.

Исто така види: Правото дејство и осумкратниот пат

Тир, богот воин

Тир (исто така Тив) е богот на борба еден на еден. Тој е воин и бог нахеројска победа и триумф. Интересно е што тој е претставен како да има само една рака, бидејќи тој беше единствениот од Асир доволно храбар да ја стави раката во устата на Фенрир, волкот. „Нордиски божества“. Научи религии, 28 август 2020 година, learnreligions.com/norse-deities-4590158. Вигингтон, Пети. (2020, 28 август). Нордиски божества. Преземено од //www.learnreligions.com/norse-deities-4590158 Wigington, Patti. „Нордиски божества“. Научете религии. //www.learnreligions.com/norse-deities-4590158 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.