Правото дејство и осумкратниот пат

Правото дејство и осумкратниот пат
Judy Hall

Осумкратниот пат е патот до просветлувањето како што поучува Буда. Тоа е илустрирано со тркалото за дарма со осум краци, бидејќи патеката е составена од осум делови или области на активност кои работат заедно за да не научат и да ни помогнат да ја манифестираме дармата.

Правото дејство е четвртиот аспект на Патот. Наречен samyak-karmanta на санскрит или samma kammanta на пали, Правото дејство е дел од делот „етичко однесување“ на патеката, заедно со Правото живеење и правилниот говор. Овие три „зборки“ на тркалото дарма нè учат да се грижиме во нашиот говор, нашите постапки и секојдневниот живот да не им нанесуваме штета на другите и да негуваме здравост во себе.

Значи, „правилно дејство“ се однесува на „вистинскиот“ морал - преведено како samyak или samma - тоа значи да се биде точен или вешт, и носи конотација на " мудар“, „здрав“ и „идеален“. Тоа е „правилно“ во смисла да се биде „исправен“, начинот на кој бродот се право кога ќе биде погоден од бран. Исто така, опишува нешто што е целосно и кохерентно. Овој морал не треба да се сфати како заповед, како во „направи го ова, или грешиш“. Аспектите на патеката навистина повеќе личат на лекарски рецепт отколку на апсолутни правила.

Ова значи дека кога постапуваме „правилно“, постапуваме без себична приврзаност кон нашите сопствени агенди. Постапуваме внимателно, без да предизвикуваме раздор со нашиот говор. Нашите „вистински“ постапки пролетуваатод сочувство и од разбирање на дармата. Зборот за „акција“ е карма или кама . Тоа значи „волна акција“; работи кои избираме да ги правиме, без разлика дали тие избори се направени свесно или потсвесно. Друг збор поврзан со моралот во будизмот е Сила , понекогаш напишан шила . Сила на англиски е преведен како „морал“, „доблест“ и „етичко однесување“. Сила е за хармонија, што укажува на концептот на моралот како хармонично живеење со другите. Сила има и конотација на свежина и одржување на смиреност.

Правилно дејство и заповедите

Повеќе од било што друго, Правилната акција се однесува на чувањето на заповедите. Многуте школи на будизмот имаат различни списоци на прописи, но правилата вообичаени за повеќето училишта се следниве:

  1. Не убивам
  2. Не крадеш
  3. Не злоупотребуваш секс
  4. Не лажење
  5. Не злоупотреба на опојни средства

Заповедите не се список на заповеди. Наместо тоа, тие опишуваат како просветленото суштество природно живее и реагира на животните предизвици. Додека работиме со прописите, учиме да живееме хармонично и сочувствително.

Тренинг за правилна акција и свесност

Виетнамскиот зен учител Тих Нхат Хан рече: „Основата на правилната акција е да се прави сè со свесност“. Тој предава пет обуки за свесност кои се во корелација со петте правила наведени погоре.

  • Напрвиот тренинг вклучува почитување на животот . Свесни за страдањата предизвикани од уништувањето на животот, работиме да ги заштитиме сите живи суштества и оваа планета која го одржува животот.
  • Вториот тренинг вклучува великодушност . Слободно даваме од нашето време и ресурси таму каде што се потребни, без да собираме работи што не ни требаат. Ние не искористуваме други луѓе или ресурси за наша корист. Ние дејствуваме за да промовираме социјална правда и благосостојба за сите.
  • Третиот тренинг вклучува сексуалност и избегнување сексуално недолично однесување. Свесни за болката предизвикана од сексуалното недолично однесување, ги почитуваме обврските и, исто така, дејствуваме кога можеме за да ги заштитиме другите од сексуална експлоатација.
  • Четвртиот тренинг вклучува љубовен говор и длабоко слушање . Тоа значи избегнување јазик што предизвикува непријателство и раздор. Преку длабокото слушање на другите, ние ги уриваме бариерите што не раздвојуваат.
  • Петтиот тренинг вклучува што консумираме . Ова вклучува да се храниме себеси и другите со здрава храна и избегнување на опојни средства. Вклучува и какви книги читаме или какви телевизиски програми гледаме. Забавите што предизвикуваат зависност или предизвикуваат вознемиреност може најдобро да се избегнат.

Правилно дејство и сочувство

Важноста на сочувството во будизмот не може да се прецени. Санскритскиот збор што е преведен како „сочувство“ е Karuna , што значи„активно сочувство“ или подготвеност да се поднесе болката на другите. Тесно поврзана со Каруна е Мета , „љубезна добрина“.

Исто така види: Што е книгата на животот во Библијата?

Важно е да се запамети и дека вистинското сочувство е вкоренето во прајна , или „мудрост“. Во основа, прајна е сознанието дека одвоеното јас е илузија. Ова нè враќа да не го врзуваме нашето его за она што го правиме, очекувајќи да бидеме благодарни или наградени.

Во Суштината на Сутрата на срцето , Неговата Светост Далај Лама напиша:

Исто така види: Предлози за поставување олтар Остара

„Според будизмот, сочувството е стремеж, состојба на умот, желба за други да се биде ослободен од страдање. Не е пасивен - не е само емпатија - туку емпатичен алтруизам кој активно се стреми да ги ослободи другите од страдањето. Вистинското сочувство мора да има и мудрост и љубезна добрина. Тоа значи, мора да се разбере природата на страдањето од кое сакаме да ги ослободиме другите (ова е мудрост), и мора да се доживее длабока интимност и емпатија со другите чувствителни суштества (ова е љубезност).

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат О'Брајан, Барбара. „Вистинската акција и осумкратниот пат“. Научи религии, 5 април 2023 година, Learnreligions.com/right-action-450068. О'Брајан, Барбара. (2023, 5 април). Правото дејство и осумкратниот пат. Преземено од //www.learnreligions.com/right-action-450068 О'Брајан, Барбара. „Вистинската акција и осумкратниот пат“. Научете религии.//www.learnreligions.com/right-action-450068 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.