Симболот на хексаграм: Давидова ѕвезда и други примери

Симболот на хексаграм: Давидова ѕвезда и други примери
Judy Hall

Хексаграмот е едноставна геометриска форма која добила различни значења во голем број религии и системи на верување. Спротивните и преклопувачките триаголници што се користат за да се создаде често претставуваат две сили кои се и спротивставени и меѓусебно поврзани.

Хексаграмот

Хексаграмот е уникатна форма во геометријата. За да се добијат точки на еднаква оддалеченост -- оние кои се на еднакво растојание една од друга -- не може да се нацрта на еднообразен начин. Односно, не можете да го нацртате без да го подигнете и репозиционирате пенкалото. Наместо тоа, два поединечни и преклопувачки триаголници го формираат хексаграмот.

Можен е еднократен хексаграм. Можете да создадете форма со шест краци без да го кревате пенкалото и, како што ќе видиме, тоа е усвоено од некои окултни практичари.

Ѕвездата на Давид

Најчестиот приказ на хексаграмот е Давидовата ѕвезда, позната и како Маген Давид. Ова е симболот на знамето на Израел, кој Евреите најчесто го користеле како симбол на својата вера во последните неколку века. Ова е исто така симболот што повеќе европски заедници историски ги принудувале Евреите да го носат како идентификација, особено од нацистичка Германија во 20-тиот век.

Еволуцијата на Давидовата ѕвезда е нејасна. Во средниот век, хексаграмот честопати се нарекувал печат на Соломон, упатувајќи на библиски крал на Израел и син на кралот Давид.

Нахексаграмот исто така доби кабалистичко и окултно значење. Во 19 век, ционистичкото движење го усвои симболот. Поради овие повеќекратни асоцијации, некои Евреи, особено некои православни Евреи, не ја користат Давидовата ѕвезда како симбол на верата.

Печатот на Соломон

Печатот на Соломон потекнува од средновековните приказни за магичен печатен прстен што го поседувал кралот Соломон. Во овие, се вели дека има моќ да ги врзува и контролира натприродните суштества. Често, печатот е опишан како хексаграм, но некои извори го опишуваат како пентаграм.

Двојност на двата триаголници

Во источните, кабалистичките и окултните кругови, значењето на хексаграмот најчесто е тесно поврзано со фактот дека тој е составен од два триаголници кои се насочени во спротивни насоки. Ова се однесува на соединувањето на спротивностите, како што се маж и жена. Исто така, вообичаено се однесува на соединувањето на духовното и физичкото, при што духовната реалност достигнува надолу и физичката реалност се протега нагоре.

Ова испреплетување на световите може да се гледа и како претстава на херметичкиот принцип „Како горе, така долу“. Тој упатува како промените во еден свет ги одразуваат промените во другиот.

Конечно, триаголниците најчесто се користат во алхемијата за означување на четирите различни елементи. Поразредените елементи - оган и воздух - имаат триаголници надолу, додека повеќе физички елементи - земја ивода – има триаголници со точка нагоре.

Модерна и рана модерна окултна мисла

Триаголникот е толку централен симбол во христијанската иконографија што ја претставува Троицата, а со тоа и духовната реалност. Поради ова, употребата на хексаграмот во христијанската окултна мисла е прилично честа појава.

Исто така види: Новена за Свети Експедит (за итни случаи)

Во 17 век, Роберт Флуд направил илустрација за светот. Во него, Бог бил исправен триаголник, а физичкиот свет бил негов одраз и со тоа насочен надолу. Триаголниците само малку се преклопуваат, со што не се создава хексаграм на еднакви оддалечени точки, но структурата е сè уште присутна.

Исто така, во 19 век, Елифа Леви го создал својот Голем симбол на Соломон, „Двојниот триаголник на Соломон, претставен од двајцата Древници на Кабалата; Макропросопот и Микропросопот; Богот на светлината и Бог на размислувањата; на милоста и одмаздата; белиот Јехова и црниот Јехова“.

Исто така види: Ганеша, хинду богот на успехот

„Хексаграм“ во негеометриски контексти

Кинескиот И-Чинг (Ји Џинг) се заснова на 64 различни распореди на скршени и непрекинати линии, при што секој распоред има шест линии. Секој распоред се нарекува хексаграм.

Еднокурзен хексаграм

Еднокурзен хексаграм е ѕвезда со шест крака што може да се нацрта во едно непрекинато движење. Нејзините точки се еднакво оддалечени, но линиите не се со еднаква должина (за разлика од стандардниот хексаграм). Сепак, може да одговараво круг со сите шест точки што го допираат кругот.

Значењето на еднократниот хексаграм е во голема мера идентично со она на стандардниот хексаграм: унија на спротивности. Еднократниот хексаграм, сепак, посилно го нагласува испреплетувањето и крајното единство на двете половини, наместо две одделни половини кои се здружуваат.

Окултните практики често вклучуваат следење на симболи за време на ритуал, а еднократниот дизајн подобро се придобива за оваа практика.

Еднократниот хексаграм најчесто се прикажува со цвет со пет ливчиња во центарот. Ова е варијација создадена од Алистер Кроули и е најсилно поврзана со религијата на Телема. Друга варијација е поставувањето на мал пентаграм во центарот на хексаграмот.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Употребата на хексаграмот во религијата“. Научи религии, 12 јануари 2021 година, learnreligions.com/the-hexagram-96041. Бејер, Кетрин. (2021, 12 јануари). Употребата на хексаграмот во религијата. Преземено од //www.learnreligions.com/the-hexagram-96041 Beyer, Catherine. „Употребата на хексаграмот во религијата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-hexagram-96041 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.