Водич за проучување на приказната Јона и китовите

Водич за проучување на приказната Јона и китовите
Judy Hall

Приказната за Јона и китот, една од најчудните извештаи во Библијата, започнува со тоа што Бог му зборува на Јона, синот на Амитај, заповедајќи му да проповеда покајание во градот Ниневија. Јона се бунтува, го проголта голема риба, се кае и, конечно, ја исполнува својата мисија. Додека многумина ја отфрлаат приказната како фикција, Исус го спомнал Јона како историска личност во Матеј 12:39–41.

Прашање за размислување

Јона мислеше дека знае подобро од Бог. Но, на крајот, тој научи вредна лекција за Господовата милост и простување, која се протега надвор од Јона и Израел на сите луѓе кои се каат и веруваат. Дали има некоја област од вашиот живот во која му пркосите на Бога и ја рационализирате? Запомнете дека Бог сака да бидете отворени и искрени со него. Секогаш е мудро да се покоруваш на Оној што најмногу те сака.

Референци од Светото писмо

Приказната на Јона е запишана во 2. Царевите 14:25, книгата на Јона, Матеј 12:39-41, 16 :4 и Лука 11:29-32.

Исто така види: Пентекостални христијани: во што веруваат?

Резиме на приказната за Јона и китот

Бог му заповедал на пророкот Јона да проповеда во Ниневија, но Јона сметал дека Божјата наредба е неподнослива. Не само што Ниневија била позната по својата злоба, туку била и главен град на Асирската империја, еден од најжестоките непријатели на Израел.

Јона, тврдоглав колега, го направи токму спротивното од она што му беше кажано. Тој слезе во пристаништето Јопа и резервира патување со брод за Тарсис,директно од Ниневија. Библијата ни кажува дека Јона „побегнал од Господа“.

Како одговор, Бог испрати силна бура, која се закануваше да го скрши бродот на парчиња. Преплашената екипа фрлила ждрепка, утврдувајќи дека Јона е одговорен за невремето. Јона им рекол да го фрлат во вода. Прво, тие се обидоа да веслаат до брегот, но брановите станаа уште повисоки. Плашејќи се од Бога, морнарите конечно го фрлија Јона во морето, а водата веднаш се смири. Екипажот му принесе жртва на Бога, положувајќи му завети.

Наместо да се удави, Јона го проголта голема риба, која Бог ја дал. Во утробата на китот, Јона се покаја и извика кон Бога во молитва. Тој го фалеше Бога, завршувајќи со морничавата пророчка изјава: „Спасението доаѓа од Господа“. (Јона 2:9, NIV)

Јона беше во џиновската риба три дена. Бог му заповедал на китот и тој го повратил неволниот пророк на суво. Овој пат Јона го послуша Бога. Тој одеше низ Ниневија објавувајќи дека за четириесет дена градот ќе биде уништен. Изненадувачки, Ниневијците поверуваа на пораката на Јона и се покајаа, носејќи вреќиште и покривајќи се со пепел. Бог се сожали со нив и не ги уништи.

Исто така види: Суеверија и духовни значења на родените знаци

Јона повторно го испрашуваше Бог затоа што Јона беше лут што израелските непријатели беа поштедени. Кога Јона застанал надвор од градот за да се одмори, Бог му дал лоза за да го заштити од жешкото сонце.Јона бил среќен со лозата, но следниот ден Бог обезбедил црв кој ја изел лозата, поради што овене. Онесвестувајќи се на сонце, Јона повторно се пожали.

Бог го искара Јона затоа што се грижи за лозата, но не и за Ниневија, која имаше 120.000 изгубени луѓе. Приказната завршува со тоа што Бог изразува загриженост дури и за злите.

Теми

Примарната тема на приказната за Јона и Китот е дека Божјата љубов, благодат и сочувство се прошируваат на сите, дури и на надворешните и на угнетувачите. Бог ги сака сите луѓе.

Споредна порака е дека не можете да бегате од Бога. Јона се обиде да побегне, но Бог остана со него и му даде втора шанса на Јона.

Божјата суверена контрола е прикажана низ приказната. Бог заповеда сè во неговото создавање, од временските услови до кит, да го спроведе неговиот план. Бог е во контрола.

Интересни точки

  • Јона помина исто време - три дена - внатре во китот како и Исус Христос во гробницата. Христос исто така им проповедал спасение на изгубените.
  • Не е важно дали била голема риба или кит што го проголтал Јона. Поентата на приказната е дека Бог може да обезбеди натприродно средство за спасување кога неговиот народ е во неволја.
  • Некои научници веруваат дека Ниневијците обрнале внимание на Јона поради неговиот бизарен изглед. Тие шпекулираат дека киселината од желудникот на китот ги избелила косата, кожата и облеката на Јона.сенишно бело.
  • Исус не ја сметал книгата за Јона за басна или мит. Додека современите скептици можеби сметаат дека е невозможно човек да преживее во голема риба три дена, Исус се споредил себеси со Јона, покажувајќи дека овој пророк постоел и дека приказната е историски точна.

Клучен стих

Јона 2:7

Додека животот ми паѓаше,

се сетив на Господа.

И мојата искрена молитва излезе кај тебе

во твојот свет Храм. (NLT)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Водич за проучување на библиската приказна Јона и кит“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/jonah-and-the-whale-700202. Завада, Џек. (2023, 5 април). Водич за проучување на библиската приказна Јона и кит. Преземено од //www.learnreligions.com/jonah-and-the-whale-700202 Завада, Џек. „Водич за проучување на библиската приказна Јона и кит“. Научете религии. //www.learnreligions.com/jonah-and-the-whale-700202 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.