Пентекостални христијани: во што веруваат?

Пентекостални христијани: во што веруваат?
Judy Hall

Пентекосталните христијани вклучуваат протестанти кои веруваат дека манифестациите на Светиот Дух се живи, достапни и искусени од современите христијани. Пентекосталците може да се опишат и како „Харизматичари“.

Дефиниција за Педесетница

Зборот „Пентекосталец“ е име што ги опишува црквите и христијанските верници кои го нагласуваат пост-спасителното искуство познато како „крштевање во Светиот Дух“. За ова духовно крштевање сведочи примањето на „харизмата“, или натприродните дарови што ги дава Светиот Дух, особено зборувањето на јазици, пророштвата и исцелувањето. Пентекосталците потврдуваат дека драматичните духовни дарови на првобитната Педесетница од првиот век, како што е опишано во Дела 2, сè уште се излеваат врз христијаните денес.

Историјата на Пентекосталната црква

Манифестациите или даровите на Светиот Дух биле видени кај христијанските верници во првиот век (Дела 2:4; 1. Коринтјаните 12:4-10; 1. Коринтјаните 12:28) и вклучуваат знаци и чуда како што се пораката за мудрост, пораката за знаење, вера, дарови на исцелување, чудотворни сили, распознавање на духови, јазици и толкување на јазици.

Терминот Педесетница, значи, доаѓа од новозаветните искуства на раните христијански верници на Денот на Педесетницата. На овој ден, Светиот Дух се излеа врз учениците и огнените јазици почиваа на нивнитеглави. Дела 2:1-4 го опишува настанот:

Кога дојде денот на Педесетницата, сите беа заедно на едно место. И одеднаш од небото се слушна звук како силен ветар кој дува и ја исполни целата куќа каде што седеа. Пентекосталците веруваат во крштевањето во Светиот Дух, како што е доказ за зборување на јазици. Моќта да се применат даровите на духот, тврдат тие, првично доаѓа кога верникот се крсти во Светиот Дух, што е различно искуство од преобраќањето и крштевањето во вода.

Пентекосталното обожавање се карактеризира со емотивни, живи изрази на обожавање со голема спонтаност. Некои примери на пентекостални деноминации и верски групи се Божјите собранија, Црквата Божја, црквите со полно евангелие и црквите на единството на Пентекостите.

Историја на пентекосталното движење во Америка

Пентекосталната теологија има свои корени во движењето за светост од деветнаесеттиот век.

Чарлс Фокс Пархам е водечка фигура во историјата на пентекосталното движење. Тој е основач на првата пентекостална црква позната како црква на Апостолска вера. Во текот на крајот на 19 и почетокот на 20 век, тој водеше библиско училиште во Топека, Канзас, каде што крштевањето во Светиот Дух беше нагласено како клучен фактор во верата.

За време на Божиќниот празник во 1900 година, Пархам ги замолил своите студенти да ја проучуваат Библијата за да ги откријат библиските докази закрштевањето во Светиот Дух. На 1 јануари 1901 година започна серијата состаноци за заживување на молитвата, каде што многу студенти и самиот Пархам доживеаја крштевање со Светиот Дух придружено со зборување на јазици. Тие заклучија дека крштевањето на Светиот Дух се изразува и докажува со зборување на јазици. Од ова искуство, деноминацијата Божји собранија - најголемото пентекостално тело во Америка денес - може да го следи нејзиното верување дека зборувањето на јазици е библиски доказ за крштевањето во Светиот Дух.

Исто така види: Секое животно во Библијата со референци (NLT)

Духовното заживување брзо почна да се шири во Мисури и Тексас, каде што афроамериканскиот проповедник, Вилијам Џ. Сејмур, го прифати пентекостализмот. На крајот, движењето се прошири во Калифорнија и пошироко. Групите на светоста ширум Соединетите држави известуваа за крштевања со дух.

Сејмур беше одговорен за носење на движењето во Калифорнија каде што цветаше ревивалот на улицата Азуса во центарот на Лос Анџелес, а богослужбите се одржуваа три пати на ден. Присутните од целиот свет пријавија чудесни исцеленија и зборување на јазици.

Исто така види: Што е Шикса?

Овие групи за заживување од почетокот на 20 век споделуваа силно верување дека враќањето на Исус Христос е неизбежно. И додека преродбата на улицата Азуса избледе до 1909 година, таа служеше да го зајакне растот на пентекосталното движење.

До 1950-тите пентекостализмот се шири во главните деноминации како„харизматично обновување“, а до средината на 1960-тите се зафати и во Католичката црква.

Денес, Пентекосталците се глобална сила со разлика што се најбрзо растечкото големо религиозно движење со осум од најголемите конгрегации во светот, вклучувајќи го и најголемиот, Пол Чо со 500.000 членови Јоидо целосната евангелска црква во Сеул, Кореја .

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Пентекостални христијани: во што веруваат тие? Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/meaning-of-pentecostal-700726. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Пентекостални христијани: во што веруваат? Преземено од //www.learnreligions.com/meaning-of-pentecostal-700726 Fairchild, Mary. „Пентекостални христијани: во што веруваат тие? Научете религии. //www.learnreligions.com/meaning-of-pentecostal-700726 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.