Забавни библиски игри за тинејџери и младински групи

Забавни библиски игри за тинејџери и младински групи
Judy Hall

Случајните игри и мразокршачите се добри за играње во нашите младински групи, но честопати претпочитаме да излеземе подалеку од областа на забавата за да ги поучуваме и инспирираме христијанските тинејџери во нивната вера. Еве девет забавни библиски игри кои комбинираат одлично време со одлична лекција.

Bible Charades

Играњето на Bible Charades е едноставно. Потребна е малку подготовка со сечење мали парчиња хартија и пишување или библиски ликови, библиски приказни, библиски книги или библиски стихови. Тинејџерите ќе одглумат што е на хартијата, додека другиот тим погодува. Библиските шаради се одлична игра и за поединци и за групи на тимови.

Библиска опасност

Играна како играта „Загрозеност“ што ја гледате на ТВ, има „одговори“ (индиции) на кои натпреварувачот мора да даде „прашање“ (одговор). Секој поим е прикачен на категорија и му е дадена парична вредност. Одговорите се ставаат на мрежа, а секој натпреварувач избира парична вредност во категоријата.

Кој прв ќе зуи, ќе ги добие парите и ќе може да го избере следниот поим. Монетарните вредности се удвојуваат во „Двојна опасност“, а потоа има една конечна трага во „Конечна опасност“ каде што секој натпреварувач се обложува колку од она што го заработил на поимот. Ако сакате да дизајнирате верзија што ќе ја користите на вашиот компјутер, можете да ја посетите Jeopardylabs.com.

Bible Hangman

Се игра исто како традиционалниот Бесил, лесно можете да користите табла илитабла за да ги напишете индициите и да го нацртате џелатот додека луѓето пропуштаат букви. Ако сакате да ја модернизирате играта, можете дури и да создадете тркало за вртење и играње како Тркало на среќата.

Библиски 20 прашања

Играни како традиционалните 20 прашања, оваа библиска верзија бара слична подготовка како шарадите, каде што ќе треба однапред да ги одредите темите што ќе се обработуваат. Потоа, противничкиот тим може да постави 20 прашања за да го одреди библискиот карактер, стихот итн. Повторно, оваа игра лесно може да се игра во големи или помали групи.

Извлекување на Библијата

Оваа библиска игра бара малку време за подготовка за одредување теми. Сепак, запомнете дека темите ќе треба да се нацртаат, па затоа сакате да бидете сигурни дека тоа е стих или лик што може да се илустрира во даденото време. Исто така, ќе биде потребно нешто големо за цртање како табла, табла или голема хартија на штафелаи со маркери. Тимот ќе треба да извлече што е на хартијата, а нивниот тим треба да погоди. По однапред одреден временски период, другиот тим може да ја погоди трагата.

Библиско бинго

Библиско бинго бара малку повеќе подготовка, бидејќи бара од вас да креирате картички со различни библиски теми за секоја, а секоја картичка треба да биде различна. Исто така, ќе треба да ги земете сите теми и да ги испечатите за да ги извадите од сад за време на бинго. За да заштедите време, можете да пробате креатор на бинго картичкикако BingoCardCreator.com.

Исто така види: Која е дефиницијата за протестантизам?

Библиски скалила

Библиски скалила се однесуваат на искачувањето до врвот и ставање на работите во ред. Секој тим ќе добие куп библиски теми и ќе мора да ги постави по ред како се случуваат во Библијата. Значи, тоа може да биде список на библиски ликови, настани или книги од Библијата. Едноставно е да креирате картички со индекс и да користите лента или велкро за да ги поставите на табла.

Bible Book It

Играта Bible Book It бара од домаќинот да даде библиски лик или настан, а натпреварувачот треба да каже од која книга од Библијата е поимот. За ликовите или дејствијата што се случуваат повеќе од еднаш, може да биде правило дека тоа мора да биде првата книга во која се појавува ликот или дејството (често ликовите се споменуваат и во Новиот и во Стариот завет). Оваа игра може да се игра и со цели стихови.

Bible Bee

Во играта Bible Bee, секој натпреварувач треба да цитира стих додека играчите не стигнат до точка кога некој не може да го рецитира цитатот. Ако некое лице не може да цитира стих, тој или таа е надвор. Играта продолжува додека едно лице не остане да стои.

Исто така види: Верувањата и практиките на РастафариЦитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Махони, Кели. „Библиски игри за тинејџери“. Научи религии, 20 септември 2021 година, learnreligions.com/bible-games-for-teens-712818. Махони, Кели. (2021, 20 септември). Библиски игри за тинејџери. Преземено од //www.learnreligions.com/bible-games-for-тинејџери-712818 Махони, Кели. „Библиски игри за тинејџери“. Научете религии. //www.learnreligions.com/bible-games-for-teens-712818 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.