Јаков Помалиот: Нејасниот Христов апостол

Јаков Помалиот: Нејасниот Христов апостол
Judy Hall

Апостол Јаков, син на Алфеј, бил познат и како Јаков помал или Јаков помал. Тој не треба да се меша со апостол Јаков, првиот апостол и брат на апостол Јован.

Трет Јаков се појавува во Новиот завет. Тој беше брат на Исус, водач во црквата во Ерусалим и писател на книгата Јаков.

Јаков од Алфеј е именуван во секој список од 12-те ученици, секогаш се појавува деветти по редоследот. Апостол Матеј (наречен Леви, даночникот пред да стане следбеник на Христос), исто така е идентификуван во Марко 2:14 како син на Алфеј, но научниците се сомневаат дека тој и Јаков биле браќа. Никогаш во евангелијата двајцата ученици не се поврзани.

Јаков Малиот

Насловот „Јаков Малиот“ или „Малиот“ помага да се разликува од апостол Јаков, син на Зеведеј, кој бил дел од внатрешниот круг на Исус. три и првиот ученик што беше маченички. Јаков Малиот можеби бил помлад или помал по раст од синот на Зеведеј, бидејќи грчкиот збор микрос ги пренесува двете значења, помало и мало.

Иако научниците ја расправаат оваа точка, некои веруваат дека Јаков Малиот бил ученикот кој прв го видел воскреснатиот Христос во 1. Коринтјаните 15:7:

Исто така види: Доминион Ангели Доминиони Ангел Хор Ранг Потоа тој се појавил на Јаков, а потоа на сите апостоли .(ESV)

Надвор од ова, Светото писмо не открива ништо повеќе за Јаков Помалиот.

Достигнувања на ЏејмсПомалиот

Јаков бил рачно избран од Исус Христос за да биде ученик. Тој беше присутен со 11-те апостоли во горната соба на Ерусалим откако Христос се вознесе на небото. Можеби тој бил првиот ученик што го видел воскреснатиот Спасител.

Иако неговите достигнувања остануваат непознати за нас денес, Јаков можеби едноставно бил засенет од поистакнатите апостоли. Сепак, тоа што беше именуван меѓу дванаесетте не беше мало достигнување.

Слабости

Како и другите ученици, Јаков го напуштил Господа за време на неговото судење и распнување.

Животни лекции

Иако Џејмс Малиот е еден од најмалку познатите од 12-те, не можеме да го занемариме фактот дека секој од овие мажи жртвувал сè за да го следи Господ. Во Лука 18:28, нивниот портпарол Петар рече: „Оставивме се што имавме за да те следиме!“ (NIV)

Тие се откажаа од семејството, пријателите, домовите, работните места и сè што е познато за да одговорат на Христовиот повик.

Овие обични луѓе кои правеа необични работи за Бога ни дадоа пример. Тие ја формираа основата на христијанската црква, иницирајќи движење кое постојано се шири низ лицето на земјата. Ние сме дел од тоа движење денес.

За сè што знаеме, „Малиот Џејмс“ беше неопеан херој на верата. Очигледно, тој не барал признание или слава, бидејќи не добил никаква слава или заслуга за неговата служба на Христос. Можеби грутката на вистината што можеме да ја земеме во целостнејасниот живот на Јаков е одразен во овој Псалм:

Не нам, Господи, не нам, туку на Твоето име дај слава...

(Псалм 115:1, ESV)

Исто така види: Што значат 3-те главни бои на свеќи за доаѓање?

Роден град

Непознат

Референци во Библијата

Матеј 10:2-4; Марко 3:16-19; Лука 6:13-16; Дела 1:13.

Занимање

Ученик на Исус Христос.

Семејно стебло

Татко - Алфеј

Брат - веројатно Матеј

Клучни стихови

Матеј 10:2-4

Имињата на дванаесетте апостоли се следниве: прво Симон, кој се вика Петар, и неговиот брат Андреј; Јаков, синот Заведеев, и неговиот брат Јован; Филип и Вартоломеј; Тома и Матеј даночникот; Јаков, синот на Алфеј и Тадеј; Симон Зелот и Јуда Искариот, кој го предаде. (ESV)

Марко 3:16-19

Тој ги назначи дванаесетте: Симон (кому му го дал името Петар); Јаков, синот на Заведеј и Јован, братот на Јаков (на кого му го дал името Боанергес, односно Синови на громот); Андреј, и Филип, и Вартоломеј, и Матеј, и Тома, и Јаков, синот на Алфеј, и Тадеј, и Симон Зелот, и Јуда Искариот, кој го предаде. (ESV)

Лука 6:13-16

А кога дојде денот, ги повика Своите ученици и од нив избра дванаесетмина, кои ги нарече апостоли: Симон, кого го нарече Петар, и Андреј неговиот брат, и Јаков и Јован, и Филип, и Вартоломеј и Матеј,и Тома, и Јаков, синот на Алфеј, и Симон, наречен Зелот, и Јуда, синот на Јаков, и Јуда Искариот, кој стана предавник. (ESV)

Цитирајте ја оваа статија , Мери. „Јаков помалиот: нејасниот Христов апостол“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/james-the-less-obscure-apostle-701076. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Јаков Помалиот: Нејасниот Христов апостол. Преземено од //www.learnreligions.com/james-the-less-obscure-apostle-701076 Fairchild, Mary. „Јаков помалиот: нејасниот Христов апостол“. Научете религии. //www.learnreligions.com/james-the-less-obscure-apostle-701076 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.