Кога завршува постот за христијаните?

Кога завршува постот за христијаните?
Judy Hall

Секоја година, меѓу христијаните беснее дебата за тоа кога завршува Великиот пост. Некои луѓе веруваат дека Великиот пост завршува на Цветници или сабота пред Цветници, други велат Велики четврток, а некои велат Велика Сабота. Кој е едноставниот одговор?

Нема едноставен одговор. Ова може да се смета за трик прашање бидејќи одговорот зависи од вашата дефиниција за Великиот пост, која може да биде различна врз основа на црквата што ја следите.

Крај на постот

Великиот пост има два почетни дена, среда пепел и чист понеделник. Среда пепел се смета за почеток во Римокатоличката црква и протестантските цркви кои го празнуваат Великиот пост. Чистиот понеделник го означува почетокот за источните цркви, и католичките и православните. Значи, логично е дека Великиот пост има два завршни дена.

Кога повеќето луѓе прашуваат „Кога завршува постот? она што тие значат е "Кога завршува постот на постот?" Одговорот на тоа прашање е Велика Сабота (ден пред Велигденската недела), која е 40-тиот ден од 40-дневниот пост. Технички, Велика Сабота е 46-тиот ден од пепел среда, вклучувајќи ги и Велика сабота и пепел среда, шесте недели помеѓу среда пепел и Велика сабота не се пресметуваат во постот на постот.

Крај на Литургиската сезона на Великиот пост

Литургиски, што во основа значи ако се придржувате до римокатоличкиот правилник, постот завршува два дена порано на Велики четврток. Ова имабеше случај од 1969 година кога „Општите норми за литургиската година и календарот“ беа објавени со ревидиран римски календар и ревидирана миса Новус Ордо . Ексклузивно за Господовата вечера“. Со други зборови, Великиот пост завршува непосредно пред мисата на Господовата вечера на Велики четврток навечер, кога започнува литургиската сезона на Велигденскиот Тридуум.

Исто така види: 50-те дена Велигден се најдолгата литургиска сезона

Сè до ревизијата на календарот во 1969 година, постот и литургиската сезона на Великиот пост беа истовремени; што значи дека и двете започнале во среда од пепел и завршиле на Велика Сабота.

Страсната недела е дел од Великиот пост

Еден одговор што вообичаено се дава на прашањето „Кога завршува постот? е Цветници (или сабота пред тоа). Во повеќето случаи, ова произлегува од погрешното разбирање на Страсната седмица, за која некои католици погрешно мислат дека е посебна литургиска сезона од Великиот пост. Како што покажува ставот 28 од Општите норми, тоа не е.

Понекогаш, тоа произлегува од недоразбирање за тоа како се пресметуваат 40-те дена од постот. Страсната седмица, до почетокот на Велигденскиот Тридуум вечерта на Велики Четврток, е литургиски дел од Великиот пост. Целата Страсна седмица, преку Велика Сабота, е дел од Великиот пост.

Исто така види: Вовед во религијата џедаи за почетници

Велики четврток или Велика Сабота?

Можете да го пресметате денот кога паѓаат Велики четврток и Велика Сабота за да го одредите крајот на празнувањето на Великиот пост.

Повеќе за Великиот пост

Великиот пост се слави како свечен период. Време е да се биде покајник и да се медитира, а за да се направи тоа, има одредени работи што верниците ги прават за да ја одбележат својата тага и посветеност, вклучително и да не пеат радосни песни како Алилуја, да се откажат од храна и да ги следат правилата за пост и воздржување. Во најголем дел, строгите правила се намалуваат во неделите за време на Великиот пост, кој технички не се смета за дел од Великиот пост. А севкупно, неделата Лаетаре, штотуку минато од средината на сезоната на постот, е недела за радување и одмор од свеченоста на постот.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Richert, Scott P. "When Does Lent End?" Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/when-does-lent-end-542500. Ричерт, Скот П. (2023, 5 април). Кога завршува постот? Преземено од //www.learnreligions.com/when-does-lent-end-542500 Richert, Scott P. "When Does Lent End?" Научете религии. //www.learnreligions.com/when-does-lent-end-542500 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.