Кој бил кралот Навуходоносор во Библијата?

Кој бил кралот Навуходоносор во Библијата?
Judy Hall

Библискиот крал Навуходоносор беше еден од најмоќните владетели што некогаш се појавиле на светската сцена, но како и сите кралеви, неговата моќ не беше ништо пред лицето на Единствениот вистински Бог на Израел.

Кралот Навуходоносор

 • Целосно име: Навуходоносор II, кралот на Вавилон
 • Познат по: Најмоќните и најдолго владеел владетел на Вавилонската империја (од пр.н.е. 605-562 г.) кој се наоѓал на истакнато место во библиските книги на Еремија, Езекиел и Даниел.
 • Роден: в . 630 п.н.е.
 • Починал: в. 562 п.н.е.
 • Родители: Набополасар и Шуадамка од Вавилон
 • Спружник: Амитис од Медиа
 • Деца: Зло-Меродак и Еана-сзара-усур

Кралот Навуходоносор им е познат на современите историчари како Навуходоносор II. Тој владеел со Вавилонија од 605 до 562 п.н.е. Како највлијателните и најдолговековните кралеви во неовавилонскиот период, Навуходоносор го водел градот Вавилон до неговата врвна моќ и просперитет.

Роден во Вавилон, Навуходоносор бил син на Набополасар, основач на Халдејската династија. Како што Навуходоносор го наследил својот татко на престолот, така и неговиот син Евил-Меродак го следел.

Исто така види: Адвентистички верувања и практики на седмиот ден

Навуходоносор е најпознат како вавилонскиот крал кој го уништил Ерусалим во 526 п.н.е. и одвел многу Евреи во заробеништво во Вавилон. Според Јосифовиот Антиквитети , Навуходоносорподоцна се вратил повторно да го опсади Ерусалим во 586 п.н.е. Книгата Еремија открива дека оваа кампања резултирала со заземање на градот, уништување на храмот на Соломон и депортирање на Евреите во заробеништво.

Името на Навуходоносор значи „нека Небо (или Набу) ја заштити круната“ и понекогаш се преведува како Навуходоносор . Тој стана неверојатно успешен освојувач и градител. Илјадници тули се пронајдени во Ирак на кои е испечатено неговото име. Додека сè уште бил престолонаследник, Навуходоносор се здобил како воен командант победувајќи ги Египќаните под водство на фараонот Неко во битката кај Кархемиш (2. Цар 24:7; 2. Летописи 35:20; Еремија 46:2).

За време на неговото владеење, Навуходоносор во голема мера ја проширил вавилонската империја. Со помош на неговата сопруга Амитис, тој ја презеде обновата и разубавувањето на неговиот роден град и главен град Вавилон. Како духовен човек, тој ги обновил паганските храмови Мардук и Набс, како и многу други храмови и светилишта. Откако една сезона живеел во палатата на неговиот татко, тој изградил резиденција за себе, летна палата и раскошна јужна палата. Висечките градини на Вавилон, едно од архитектонските достигнувања на Навуходоносор, се рангира меѓу седумте чуда на античкиот свет.

Кралот Навуходоносор починал во август или септември 562 п.н.е. на 84 години. Историските и библиските записи откриваатдека кралот Навуходоносор бил способен, но безмилосен владетел кој не дозволувал ништо да му пречи на неговите покорни народи и освојувачки земји. Важни современи извори за кралот Навуходоносор се Хрониките на калдејските кралеви и вавилонската хроника .

Приказната на кралот Навуходоносор во Библијата

Приказната за кралот Навуходоносор оживува во 2. Цареви 24, 25; 2 Летописи 36; Еремија 21-52; и Даниел 1-4. Кога Навуходоносор го освоил Ерусалим во 586 п.н.е., тој транспортирал многу од неговите најпаметни граѓани назад во Вавилон, вклучувајќи го младиот Даниел и неговите тројца пријатели Евреи, кои биле преименувани во Седрах, Мисах и Авденего.

Исто така види: Фолклор и легенди за земјата, воздухот, огнот и водата

Книгата на Даниел ја повлекува завесата на времето за да покаже како Бог го користел Навуходоносор за да ја обликува светската историја. Како и многу владетели, Навуходоносор уживаше во својата моќ и преовладување, но во реалноста, тој беше само инструмент во Божјиот план.

Бог му дал на Даниел способност да ги толкува соништата на Навуходоносор, но царот не му се потчинал целосно на Бога. Даниел објаснил сон што предвидувал дека кралот ќе полуди седум години, ќе живее на полињата како животно, со долга коса и нокти и ќе јаде трева. Една година подоцна, додека Навуходоносор се фалел во себе, сонот се остварил. Бог го понижи арогантниот владетел со тоа што го претвори во див ѕвер.

Археолозите велат дека постои мистериозен период43-годишното владеење на Навуходоносор во кое една кралица ја контролирала земјата. На крајот, разумот на Навуходоносор се вратил и тој ја признал Божјата сувереност (Даниел 4:34-37).

Јаки и слаби страни

Како брилијантен стратег и владетел, Навуходоносор следеше две мудри политики: им дозволи на покорените нации да ја задржат својата религија и ги внесе најпаметните од покорените народи да му помогне да владее. Понекогаш го препознал Јехова, но неговата верност била краткотрајна.

Гордоста беше поништување на Навуходоносор. Тој можеше да биде изманипулиран преку ласкање и да се замисли себеси на исто ниво со Бога, заслужен за обожавање.

Животни лекции од Навуходоносор

 • Животот на Навуходоносор ги учи читателите на Библијата дека понизноста и послушноста кон Бог се поважни од светските достигнувања.
 • Без разлика колку е моќен човек може да стане, Божјата сила е поголема. Царот Навуходоносор ги освојувал народите, но бил беспомошен пред семоќната Божја рака. Јехова ги контролира дури и богатите и моќните за да ги извршуваат неговите планови.
 • Даниел гледал како кралевите доаѓаат и си заминуваат, вклучувајќи го и Навуходоносор. Даниел разбрал дека само Бог треба да се обожава бидејќи, на крајот, само Бог има суверена моќ.

Клучни библиски стихови

Тогаш Навуходоносор рече: „Пофалба на Богот на Седрах, Мисах и Авденаго, кој го испрати својот ангел и ги спаси своите слуги! Тиеимаше доверба во Него и ја пркоси заповедта на царот и беа подготвени да се откажат од своите животи наместо да му служат или да му се поклонуваат на кој било бог освен својот Бог“ (Даниел 3:28, NIV). „Вака ти е пропишано, царе Навуходоносор: ти е одземена твојата царска власт. Веднаш се исполни она што беше кажано за Навуходоносор. Беше избркан од луѓето и јадеше трева како говеда. Неговото тело беше натопено со небесната роса додека косата не му порасна како пердуви на орел, а ноктите како канџи на птица. (Даниел 4:31-33, NIV) Сега јас, Навуходоносор, го фалам, воздигнувам и славам Царот небесен, бидејќи сè што прави е исправно и сите Негови патишта се праведни. А оние кои одат со гордост Тој може да ги понизи. (Даниел 4:37, NIV)

Извори

 • Библискиот речник ХарперКолинс (ревидирано и ажурирано) (Трето издание, стр. 692).
 • „Навуходоносор“. The Lexham Bible Dictionary.
 • „Навуходоносор“. Holman Illustrated Bible Dictionary (стр. 1180).
 • „Навуходоносор, Навуходоносор“. Нов библиски речник (3-то издание, стр. 810).
 • „Навуходоносор, Навуходоносор“. Eerdmans Dictionary of the Bible (стр. 953).
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Кој бил кралот Навуходоносор во Библијата? Учи религии, 29 август 2020 година, learnreligions.com/who-was-king-nebuchadnezzar-in-the-библија-4783693. Ферчајлд, Мери. (2020, 29 август). Кој бил кралот Навуходоносор во Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/who-was-king-nebuchadnezzar-in-the-bible-4783693 Fairchild, Mary. „Кој бил кралот Навуходоносор во Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/who-was-king-nebuchadnezzar-in-the-bible-4783693 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.