Кој е Бог Отецот во Троица?

Кој е Бог Отецот во Троица?
Judy Hall

Бог Отецот е првата Личност на Троицата, која го вклучува и неговиот Син, Исус Христос и Светиот Дух.

Христијаните веруваат дека постои еден Бог кој постои во три Лица. Оваа мистерија на верата не може целосно да се разбере од човечкиот ум, туку е клучна доктрина на христијанството. Иако зборот Троица не се појавува во Библијата, неколку епизоди вклучуваат истовремено појавување на Отецот, Синот и Светиот Дух, како што е крштевањето на Исус од Јован Крстител.

Во Библијата наоѓаме многу имиња за Бог. Исус нѐ поттикна да размислуваме за Бог како наш љубезен татко и отиде чекор понатаму нарекувајќи го Аба , арамејски збор грубо преведен како „тато“, за да ни покаже колку е интимна нашата врска со него.

Бог Отецот е совршен пример за сите земни татковци. Тој е свет, праведен и праведен, но неговата најистакната особина е љубовта:

Кој не љуби, не Го познава Бога, бидејќи Бог е љубов. (1. Јованово 4:8, NIV)

Божјата љубов мотивира сè што прави. Преку својот завет со Авраам, тој ги избрал Евреите за свој народ, а потоа ги негувал и штител и покрај нивната честа непослушност. Во својот најголем чин на љубов, Бог Отецот го испрати својот единствен Син да биде совршена жртва за гревот на целото човештво, и Евреи и неевреи.

Библијата е Божјето љубовно писмо до светот, божествено инспирирано од него и напишано од повеќе од 40човечки автори. Во него, Бог ги дава своите Десет заповеди за праведно живеење, упатства за тоа како да се молиме и да го слушаме и покажува како да му се придружиме на небото кога ќе умреме, верувајќи во Исус Христос како наш Спасител.

Достигнувања на Бог Отецот

Бог Отецот го создал универзумот и се што е во него. Тој е голем Бог, но во исто време е и личен Бог кој ја знае секоја потреба на секој човек. Исус рече дека Бог нè познава толку добро што го изброил секое влакно на главата на секој човек.

Бог постави план за да го спаси човештвото од себе. Оставени сами на себе, ќе ја поминеме вечноста во пеколот поради нашиот грев. Бог милостиво го испрати Исус да умре наместо нас, за кога ќе го избереме, да го избереме Бог и небото.

Боже, планот на Отецот за спасение со љубов се заснова на неговата благодат, а не на човечките дела. Само Исусовата праведност е прифатлива за Бог Отецот. Покајанието за гревот и прифаќањето на Христос како Спасител нè прави оправдани или праведни во Божјите очи.

Бог Отецот триумфираше над сатаната. И покрај злото влијание на сатаната во светот, тој е поразен непријател. Божјата конечна победа е сигурна.

Силни страни на Бога Отецот

Бог Отецот е семоќен (семоќен), сезнаен (сезнаен) и сеприсутен (секаде).

Тој е апсолутна светост. Не постои темнина во него.

Бог е само милостив. Тој им дал на луѓето дарот бесплатноволја, со тоа што не присилува никого да го следи. Секој што ја отфрла Божјата понуда за простување на гревовите е одговорен за последиците од својата одлука.

Бог се грижи. Тој интервенира во животот на луѓето. Тој одговара на молитвата и се открива преку својата Реч, околностите и луѓето.

Бог е суверен. Тој има целосна контрола, без разлика што се случува во светот. Неговиот конечен план секогаш го надминува човештвото.

Животни лекции

Човечкиот живот не е доволно долг за да се научи за Бог, но Библијата е најдоброто место за почеток. Додека самата Реч никогаш не се менува, Бог на чудесен начин нè учи на нешто ново за него секој пат кога го читаме.

Едноставното набљудување покажува дека луѓето кои го немаат Бог се изгубени, и фигуративно и буквално. Тие треба да се потпрат само на себе во време на неволја и ќе имаат само себеси - не Бог и неговите благослови - во вечноста.

Бог Отецот може да се познава само преку вера, а не со разум. Неверниците бараат физички доказ. Исус Христос го дал тој доказ, со тоа што го исполнил пророштвото, исцелувал болни, воскреснал мртви и самиот воскреснал од смртта.

Родниот град

Бог отсекогаш постоел. Самото негово име, Јахве, значи „Јас СУМ“, што покажува дека тој секогаш бил и секогаш ќе биде. Библијата не открива што правел пред да го создаде универзумот, но вели дека Бог е на небото, со Исус во неговиотдесна рака.

Референци за Бог Отецот во Библијата

Целата Библија е приказна за Бог Отецот, Исус Христос, Светиот Дух и Божјиот план за спасение. И покрај тоа што е напишана пред илјадници години, Библијата е секогаш релевантна за нашите животи затоа што Бог е секогаш релевантен за нашите животи.

Исто така види: Водоун Симболи за нивните богови

Занимање

Бог Отецот е Врховното Битие, Создател и Одржувач, кој заслужува човечко обожавање и послушност. Во Првата заповед, Бог не предупредува да не ставаме никого или ништо над него.

Семејно стебло

Прво лице на Троица — Бог Отецот

Исто така види: Правило на три - Законот за трикратно враќање

Втор Лице на Троица — Исус Христос

Трето лице на Троица — Свет Дух

Клучни стихови

Битие 1:31

Бог виде сè што направи, и беше многу добро. (NIV)

Излез 3:14

Бог му рече на Мојсеј: „ЈАС СУМ КОЈ СУМ. Ова треба да му кажеш на Израелците: „ЈАС СУМ ме испрати кај вас“. очите кон планините од каде доаѓа мојата помош? Мојата помош доаѓа од Господа, Творецот на небото и земјата. (NIV)

Јован 14:8-9

Филип рече: „Господи, покажи ни го Отецот и тоа ќе ни биде доволно. Исус одговори: „Зарем не ме познаваш, Филип, дури и откако сум меѓу вас толку долго? Секој што ме видел, го видел Отецот.“Твојот цитат Завада, Џек. „Кој е Бог Отецот во Троица? Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/god-the-father-701152. Завада, Џек. (2023, 5 април). Кој е Бог Отецот во Троица? Преземено од //www.learnreligions.com/god-the-father-701152 Завада, Џек. „Кој е Бог Отецот во Троица? Научете религии. //www.learnreligions.com/god-the-father-701152 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.